Абсцес

Аюрведа лечения

Абсцесите – не просто бактерии, а енергиен дисбаланс

Абсцесите са възпаления, при които в кухини, образувани в тъканите, се събира гной – бактерии с отделените от тях отрови, живи и мъртви бели кръвни клетки, хранителни вещества, чрез които организмът се е мъчил да пребори възпалението на тъканта. Течността е гъста и капсулована, възпаленото място се зачервява, подува се, затоплено е и болезнено, най-вече при допир до гнойта в капсулата на върха на подутината.

Абцес снимкаАбсцесите могат да се развият за различни периоди – бързо, за часове, или постепенно, в продължение на дни, и да се появят на най-различни места по тялото. Обикновено са на повърхността на кожата, но има и вътрешни абсцеси, които се развиват в тъканта на дадени органи – бъбреци, мозък, дробовете и т.н., или между различни органи.

Абсцесите насочват аюрведа лекаря към два основни типа отклонения от дошовия баланс, като са възможни и комбинирани нарушения в различни степени. Затова за лечението е необходима прецизна диагностика от аюрведа специалист. Без нея и без цялостно премахване на причините – да се възстанови енергийното равновесие – на практика човек се оставя на големият риск рано или късно да се получи повторяемост, или абсцесите да се появят на повече места по тялото.

Едното енергийно отклонение е увеличена Пита. Като енергия в организма, Пита се отнася до трансформациите и съответно до обмяната на веществата. При недобър храносмилателен огън, в храносмилателната система се образуват отрови, които кръвта разнася по тялото. Тровейки тъканите и органите, токсините са предпоставка за различни процеси, включително и възпаленията. Освен това като се натрупват като слой, отровите могат да запушат сротите – малки каналчета в тъканите за енергийни циркулации, което води до възпаления. Кафа се отнася до течностите в тялото, включително и втечняването на храната при храносмилането, както и до имунитета. Тези фактори я свързват с появата на абсцеси.

Храненето като лечение

Разбира се, при абсцесите Аюрведа взема смешни мерки за обработка на възпаленото с болкоуспокояващи, антибактериални и противовъзпалителни средства. Това са натурални средства от природата – пресни билки, от които се използват корени, листа, плодове; билкови извлеци за мехлеми; билки на прах, масла, бани. Много от билките освен външно, могат да се използват и вътрешно – като самостоятелен прием на чайове, да речем, или като подправки към храната. Могат да се използват най-различни компреси за стихване на болката и ограничаване на възпалението – живовляк, цъфнал бъз, мехлем от куркума на прах, зелен джинджифил, мед и сол; нарязани пресни листа от алое помагат за отварянето на абсцеса. Този компрес трябва да се сменя често, за да е пресен сокът от листата, за целта има и гел. Изброяването може да продължи дълго.

Различни видове подправки в АюрведаКакто обаче беше споменато, освен симптомите, Аюрведа премахва и причините, като възстановява енергийния баланс. Завръщането на дошите в равновесие става чрез храненето. За всяка от трите доши има полезни и вредни храни, последователност, съчетания. От значение е дори кога колко се яде. За Пита и Кафа например сутрин е подходяща лека закуска, докато Вата могат да се хранят сутрин по-обилно. За Пита обядът трябва да е основно хранене, за Вата и Кафа той е по-лек; Пита може да си позволи късна вечеря, докато при Вата трябва да е ранна и т.н.

Тези „детайли“ са важни, защото хранителният режим е важна част от лечението наред с пречистването от токсини и практиките от йога. Всъщност храненето според дошата трябва да се наложи за постоянно, заедно с необходимите за това промени в дневния режим и начина на живот.

По принцип Пита трябва да консумират по-хладка, и непикантна храна, с повече сурови зеленчуци и плодове според сезона. При Вата храната трябва да е топла, питателна, богата на въглехидрати; Kaфa се нуждаят от лека и топла храна, с повече белтъчини. Ако това не се спазва, и Пита например ядат лютиво, дошата се увеличава и енергийният баланс се нарушава. И обратно, при спазване на правилата, дошата се връща към равновесието.

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.