АГНИ – Храносмилателният огън в Аюрведа

Аюрведа лечения

Каква роля играе храносмилателният огън Агни?

В медицината символа на Огъня се свързва с храносмилането и е един от петте елемента, изиграли роля в създаването на Космоса. Неговият бог се нарича Агни, свързан с храносмилателния огън Агни в Аюрведа. В Аюрведа храната и начинът на хранене са с определяща роля дали човек ще е болен или здрав.
Смята се, че ако човек има слаб храносмилателен огън Агни, храносмилателната система задържа дълго неразградени остатъци. Това води до натрупване на токсини, образуващи субстанция наподобяваща слуз. Тя не позволява веществата да се усвоят добре, възпрепятства функционирането на органите, което води до напълняване.

Аюрведите смятат, че естествените нужди не трябва да се потискат, тъй като това оказва влияние върху храносмилателния огън Агни. Здравословно е да се следват циклите на храносмилателния огън Агни, който е в най-силната си фаза по обяд.
Нужно е време за усвояването на храната, което може да трае 72 часа, а може и по-малко. В Аюрведа значение за доброто храносмилане има каква храна приемаме и в каква последователност.

За да отключите цялата статия се регистрирайте в сайта тук!

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.