АГНИ – Храносмилателният огън в Аюрведа

Аюрведа лечения

Каква роля играе храносмилателният огън Агни?

В медицината символа на Огъня се свързва с храносмилането и е един от петте елемента, изиграли роля в създаването на Космоса. Неговият бог се нарича Агни, свързан с храносмилателния огън Агни в Аюрведа. В Аюрведа храната и начинът на хранене са с определяща роля дали човек ще е болен или здрав.
Смята се, че ако човек има слаб храносмилателен огън Агни, храносмилателната система задържа дълго неразградени остатъци. Това води до натрупване на токсини, образуващи субстанция наподобяваща слуз. Тя не позволява веществата да се усвоят добре, възпрепятства функционирането на органите, което води до напълняване.

Аюрведите смятат, че естествените нужди не трябва да се потискат, тъй като това оказва влияние върху храносмилателния огън Агни. Здравословно е да се следват циклите на храносмилателния огън Агни, който е в най-силната си фаза по обяд.
Нужно е време за усвояването на храната, което може да трае 72 часа, а може и по-малко. В Аюрведа значение за доброто храносмилане има каква храна приемаме и в каква последователност.

Плодовете преобладават широко в Аюрведа и не бива да се консумират с основно ядене, а междинно.  Препоръчително е да се хапват към 10 сутринта и към 15-16 часа следобед.
Медът не бива да се нагрява, защото става вреден , тъй като спира разграждането на веществата.

Аюрведа храненето се базира на два главни принципа. Първият е съобразяване с природните процеси в организма. Вторият е принципът за баланс, тоест човек да яде само когато е гладен. Обаче често се храним, когато сме нервни, на крак или като гледаме телевизия. Това пречи на усвояването на храната, което създава токсини. Като се храним трябва да сме спокойни и да дъвчем добре всяка хапка.

Ястията трябва да съдържат всеки от шестте основни вкуса. Лютивото например забързва храносмилането и метаболизма; стипчивото допринася за разграждането на мазнините; киселото има изчистващо действие и помага на минералите да се усвоят.

Аюрведа твърди, че храната трябва да е вкусна, иначе няма да бъде здравословна, дори ако продуктите, от които се състои, са полезни. Храната ни зарежда с енергия чрез веществата, които организмът ни черпи от нея. Тази енергия е толкова по-силна, колкото по-натурални са веществата. Според Аюрведа консервираните храни са мъртва храна, която не притежава полезна енергия.

Също така помещенията, където се приготвя храната, трябва да нямат лоша енергия – да са чисти и светли. Всяко чувство на негативизъм като гняв, яд, тревога и т.н като се храним отнема от добрия заряд на храната.

Друго нещо, в което Аюрведа вярва е, че човек трябва да живее в хармония с природата и вселената. Всекидневието на всеки човек се състои от три фази, влияещи се от активността на Слънцето и които се сменят на всеки 4 часа. Едната фаза е от изгрев до 10 часа като през този период активността на тялото е ниска и храносмилателният огън е слаб. Препоръчва се лека закуска до 9 часа – топла вода, мед, мляко, плодове. Огънят Агни се активира максимално между 10 и 14 часа и затова по това време е основното хранене – супа, зърнени храни, зеленчуци и други. Това време е подходящо за прием на най-обилното ястие. В периода от 4 часа – до 18 часа организмът се намира в най-активното си състояние и това е подходящо време за работа. Но с отслабването на слънцето съответно отслабва и храносмилателният огън. Вечерята се препоръчва да е около 19 часа и да включва леки храни като прясно мляко, липов мед, орехи. Периодът до 22 часа е подходящ за къщна работа, четене, комуникиране. Не трябва да си лягаме по-късно от 22 часа. В 6 часа е пробуждането и подготовката за нов ден.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.