АГНИ – Храносмилателният огън в Аюрведа

Аюрведа лечения

Каква роля играе храносмилателният огън Агни?

В медицината символа на Огъня се свързва с храносмилането и е един от петте елемента, изиграли роля в създаването на Космоса. Неговият бог се нарича Агни, свързан с храносмилателния огън Агни в Аюрведа. В Аюрведа храната и начинът на хранене са с определяща роля дали човек ще е болен или здрав.
Смята се, че ако човек има слаб храносмилателен огън Агни, храносмилателната система задържа дълго неразградени остатъци. Това води до натрупване на токсини, образуващи субстанция наподобяваща слуз. Тя не позволява веществата да се усвоят добре, възпрепятства функционирането на органите, което води до напълняване.

Аюрведите смятат, че естествените нужди не трябва да се потискат, тъй като това оказва влияние върху храносмилателния огън Агни. Здравословно е да се следват циклите на храносмилателния огън Агни, който е в най-силната си фаза по обяд.
Нужно е време за усвояването на храната, което може да трае 72 часа, а може и по-малко. В Аюрведа значение за доброто храносмилане има каква храна приемаме и в каква последователност.

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

Оценете стаията

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.