Анорексия

Аюрведа лечения

Анорексията – отказ от живителната сила на природата 

Физиологическите прояви на анорексията са силна, болестна загуба на тегло; апетитът изчезва, появява се нетърпимост към храната – организмът започва да я отказва, пациентът я повръща, с което се получава и дехидратиране на тялото. За аюрведите това е отказ да се приема живителната сила на природата чрез храненето.

Болестта анорексия и как се лекуваСъстоянието често е съпроводено с гадене, сърцебиене, болки в стомаха и гърдите, безсъние, трудно преглъщане, стягане в гърлото, което може да стигне до усещане за задушаване. На емоционално ниво пациентите са нервни, изпитват страх, изпадат в депресия. Заболелите губят представа за реалността. Даже когато са с тегло далеч под нормалното, те се възприемат като дебели или се тормозят, че ще напълнеят. Неоправдано самокритични са, чувстват безсилие, гневът им се насочва към самите тях. От друга страна свалянето на килограми възприемат като „победа“ над обстоятелствата и вид себедоказване, което допълнително изостря състоянието им.

Анорексията засяга всички дейности на организма и е заради дисбаланс  и на трите енергии в тялото. Гаденето например, загубата на апетит и повръщането на втечнената храна, са свързани с Кафа. Намаленият хранителен прием води до аномалии в храносмилането, за което отговаря енергията Пита. Храносмилателният огън, наричан Агни, който трябва да разгражда храната до полезните вещества, които организмът да асимилира, е силно намален. Така се губи способността организмът да приема, задържа и обработва храната.

При анорексията основният дисбаланс обаче е при Вата дошата, още повече, че другите две енергии са поставени в зависимост от нея. Предвижването на Пита и Кафа става благодарение на Вата, защото тази енергия отговаря за движенията – например предвижването на храната в храносмилателния тракт, движението на мислите, предаването на нервните импулси, енергийните движения по тялото, случването на всички процеси, които протичат в тялото. Тя е свързана с изтощението, загубата на тегло, безсънието, нервния срив, тежки заболявания като депресията.

Как се лекува анорексията според Аюрведа! Вижте цялата статия като се регистрирате в сайта тук!

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.