Анорексия

Аюрведа лечения

Анорексията – отказ от живителната сила на природата 

Физиологическите прояви на анорексията са силна, болестна загуба на тегло; апетитът изчезва, появява се нетърпимост към храната – организмът започва да я отказва, пациентът я повръща, с което се получава и дехидратиране на тялото. За аюрведите това е отказ да се приема живителната сила на природата чрез храненето.

Болестта анорексия и как се лекуваСъстоянието често е съпроводено с гадене, сърцебиене, болки в стомаха и гърдите, безсъние, трудно преглъщане, стягане в гърлото, което може да стигне до усещане за задушаване. На емоционално ниво пациентите са нервни, изпитват страх, изпадат в депресия. Заболелите губят представа за реалността. Даже когато са с тегло далеч под нормалното, те се възприемат като дебели или се тормозят, че ще напълнеят. Неоправдано самокритични са, чувстват безсилие, гневът им се насочва към самите тях. От друга страна свалянето на килограми възприемат като „победа“ над обстоятелствата и вид себедоказване, което допълнително изостря състоянието им.

Анорексията засяга всички дейности на организма и е заради дисбаланс  и на трите енергии в тялото. Гаденето например, загубата на апетит и повръщането на втечнената храна, са свързани с Кафа. Намаленият хранителен прием води до аномалии в храносмилането, за което отговаря енергията Пита. Храносмилателният огън, наричан Агни, който трябва да разгражда храната до полезните вещества, които организмът да асимилира, е силно намален. Така се губи способността организмът да приема, задържа и обработва храната.

При анорексията основният дисбаланс обаче е при Вата дошата, още повече, че другите две енергии са поставени в зависимост от нея. Предвижването на Пита и Кафа става благодарение на Вата, защото тази енергия отговаря за движенията – например предвижването на храната в храносмилателния тракт, движението на мислите, предаването на нервните импулси, енергийните движения по тялото, случването на всички процеси, които протичат в тялото. Тя е свързана с изтощението, загубата на тегло, безсънието, нервния срив, тежки заболявания като депресията.

Лечение на анорексията според Аюрведа

Лечението на анорексията  е възстановяване на приема на жизнена енергия чрез храната, необходим за съществуване на тялото, на неговия имунитет и развитието му. На практика това засяга всички процеси в организма.

Различни подправки и вкусове в аюрведаКоето пък означава, че трябва да се възстанови индивидуалният енергиен баланс, зададен от природата на всеки човек при раждането му, за да заработят оптимално всички органи и системи. Това става чрез определени видове храни, начин на хранене, билки, процедури и терапии с масла, масажи, които да предизвикат определени реакции в тялото. Поради заслабналия организъм и лошото разграждане на храната, много внимателно трябва да се направи и прочистване от токсините.  За да се извърши всичко това, специалистът трябва да определи водещата Доша на пациента и тонкретните изменения при трите енергии.

На първо място е храненето – то трябва да се възстанови до пълноценен хранителен режим според Дошата на пациента, което ще бъде определено от аюрведа лекаря. Трябва да се възвърне апетитът и да се усили храносмилателният огън. Докторът ще препоръча и какво трябва да се промени в дневния режим.

Храната трябва да е лека, за да се усвоява лесно – например пилешка супа или кичари. Много подходящ е естрагонът, който активира апетита и подпомага храносмилането. Благотворно на храносмилателната система влияе и джодженът, който успокоява Вата. Той може да се използва срещу повръщане, като се комбинира с лайка, маточина, жълт кантарион, бяло подъбиче, жълт равнец в отвара, която се прецежда и се пие. Запарка от сух джоджен пък е полезна срещу гаденето. Друга използвана при анорексия билка е мащерката срещу болки в стомаха. За баланс на Пита са подходящи охлаждащите мента, магданоз, копър, кардамон. Балансиращи за Кафа са карамфил, куркума и други. Употребата обаче трябва да определи лекарят, защото при анорексията отклоненията обикновено са комбинирани, а някои подходящи за една Доша подправки са противопоказни за друга Доша.

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.