Аюрведа хранене

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Принципите за Аюрведа хранене и трите вида храни

За Аюрведа храните са в основата на здравето. Подбраните подходящи храни предпазват от болести и спомагат за лечението, ако се е появило някое заболяване. И обратно – вредните храни водят до дисбаланси в организма и ни разболяват. За аюрведите има три вида храни според това до колко енергийният им заряд е полезен или вреден.

Различни билки в Аюрведа | HealthLife

Това е свързано с понятията за трите състояния на енергията.

Нездравословните храни са в категорията Тамастични. Те носят заряда на невежеството.  Аюрведите свързват тамастичните храни с мудност, застой, тъмнина. Това са храни, приготвени от престояли продукти, или самите храни са престояли повече от три часа след приготвянето. Тук са алкохолът, трудно смилаемите храни, полуфабрикатите, консервите, бялото брашно, захарта, изкуствените подсладители, маргаринът, яйцата, гъбите. Включени са и месото, и рибата, макар аюрведите не стигат до крайности тотално да ги отстранят от менюто.

Втората категория храни са Раджастични. Те са със заряд на страстта, на активността и промените. Имат силно изразен аромат или вкус – горчив, лют, солен. За раджастични се смятат пикантните, горещите и сухите храни. Тук са прасковите, ръжта, тиквичките, салатата, краставиците, лешниците и бадемите, черният пипер, зеленият чай и кафето, и др. Рибата и месото са и в тази категория. Ако са повече от необходимото, раджастичните храни могат да способстват за емоционално и умствено разбалансиране.

Третата категория са Сатвичните храни. Те носят заряда на благостта, свързват се с чистотата. Тези храни са отгледани по естествен начин в естествени условия, без химически препарати и торове, често са наричани „слънчеви храни“. Готварската им обработка е минимална, лесно смилаеми са. Това са пълнозърнестите храни, лещата, млечните продукти, зеленчуците без чесън и лук, пресните плодове, мед, покълнали семена и ядки, билкови чайове.  Има и сатвичните подправки като например куркума, джинджифил, канела,  босилек, мента, кимион, и т.н.

Обикновено при Аюрведа хранене се комбинират сатвични и раджастични храни.

Вижте цялата статия за Аюрведа готвенето и кои храни се препоръчват от Аюрведа като се регистрирате в нашия сайт тук!

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.