Аюрведа – традиционната медицина от изтока

Аюрведа лечения

Огромен хилядолетен опит

Аюрведа се е зародила в дълбока древност в Индия. Заради нейната ефективност да лекува всички болести, тя още преди много хиляди години се е разпространила из целия Източен свят, където и сега е популярна традиционна медицина. Днес около 80 на сто от хората в Индия се лекуват с Аюрведа, с държавна подкрепа там има Аюрведа колежи, университети, научни институти; същото е в Непал, в Шри Ланка; нейните явни следи се виждат в здравните практики на Тибет, в китайската традиционна медицина и др. Различията в религиите и културите със Западния свят  в далечното минало са възпрепятствали разпространението на Аюрведа в Западната цивилизация. А при колонизацията британците дори затварят аюрведа училищата и започват гонения на аюрведите, практикуването е поставено извън закона. Днес това се е променило. През 1985 година Аюрведа получава официално признание от здравната организация на ООН, вече от десетилетия навлиза и в Европа, и САЩ, ставайки все по-популярна. Някои я използват за лечение, други – за предпазване от болести.

Традициите в Аюрведа

И все пак  Аюрведа не е масово позната на Запад. Философските и религиозни понятия и концепции, заложени в основата й, са разбираеми на Изток, но объркващи за Западния тип човек. Някои дори я оприличават на СПА процедури, което е дълбоко погрешно. Откривайки идеалното здраве, Аюрведа е наука за щастливия живот. Защото за аюрведите здравето е щастие – без него не си пълноценен и постигането на която да е житейска цел не може да донесе пълно, истинско щастие на болния човек.

Философия, начин на живот, лечение – научете повече за Аюрведа! За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

Оценете стаията

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.