Аюрведична диагностика

Аюрведа лечения

Според древната индийска медицина Аюрведа фактори като замърсената околна среда, нездравословното хранене, липсата на сън, лошото храносмилане, натрупването на „ama” (токсични вещества), могат да създадат дисбаланс в организма и съответно нарушения в здравето.
За да хармонизира дошите, Аюрведа включва различни методи и процедури, които се базират на два главни етапа: изчистване на организма от натрупалите се токсини и възстановителен етап.

При изпълнението на лечебните терапии според тази древна медицина се прилагат изцяло билкови и минерални продукти, индивидуално или комбинирано като част от процеса по детоксификация и възстановяване.
Преди началото на лечебната терапия е важно да се определи къде е дисбаланса в тялото и следователно пациентът трябва задължително да премине през Аюрведа диагностика.
В Аюрведа диагностика може да се извърши като превенция, която да предпази пациента от дадено заболяване за разлика от съвременната медицина, при която се прави диагностика само когато болестта е факт.

Нади Парикша в буквален превод означава „четене по китката”. Този тип диагностициране е най-старата процедура за опледеляне на физическото и психическото състояние човек, която може да установи дисбаланса и баланса на дошите.

Как става това?

Според Аюрведа, всеки един човек притежава три доши – Вата, Питта и Кафа. Тези доши имат свой индивидуален „ритъм” в нашето тяло. Ритъмът, честотата и амплитудата на пулса на китката се оприличават с този на движенията на животни.
Например пулсът на човек с Вата доша наподобява на движението на змия– бързо, бавно, устремено, зигзагобразно със неравномерен ритъм.
Пулсът на човек с Пита конституция прилича на този на жабешки скок, който е с нормален до бърз ритъм.
Пулсът на Кафа следва на движенията на лебеда , движи се бавно, спокойно , величествено.
Въпреки че пулсовата диагностика изглежда като прост метод, всъщност за да може да прави диагноза чрез „четене по китката” Аюрведа лекарят трябва да се обучава с години.
Лекарският контакт с пациента при пулсовата диагностика е не само клинична процедура, но ими и психическо и духовно влияние. „Четенето по китката” е действие, извършващо се само при желание от страна на пациента.
Чрез Нади Парикша може да се установи на коя точно доша се дължи нашия дискомфорт и да се назначи най-подходящата Аюрведа процедура, която да предложи решение.
За определянето на пулса са нужни чувствителност и умение за слушане, които се придобиват чрез дълги години практика и медитация

Диагностика по езика (Jihva)
Според Аюрведа, езикът представлява карта, с която докторът може да узнае дали пациентът има проблем със сърцето, черния дроб, белите дробове бъбреците, панкреаса, червата и др.
Чрез диагностиката на езика Аюрведа лекарят отделя специално внимание на размера, повърхността и цвета на езика, за да каже кой орган има дисбаланс. Например ако цветът на езика е блед, това означава анемия, ако е жълтеникав , пациентът има проблеми с жлъчния мехур или черния дроб, ако е със сивкав цвят – има сърдечен проблем.
Ако са на лице налепи , означава, че има токсини в стомаха и червата, а ако краищата на езика са груби , има чревен проблем.

Диагностика по лицето, устните, ноктите и очите

Всяка точка на тялото е отражение на вътрешния баланс, здравето или проблемите на органите. При лицевата диагностика Аюрведа лекарите се фокусират на линиите на челото и около устата.
При диагностиката по устните вниманието е насочено към цвета, формата и тяхната хидратация. Например, ако съществува проблем в десния бъбрек, това ще се покаже на дясната част на устните. Ако има сърдечен проблем, това се отразява но средата на горната устна, а ако червата не функционират нормално – това може да се разбере от долната устна.
Надлъжните линии по ноктите показват лоша храносмилателна система, а хоризонталните линии са признак за неправилна диета.
След като ведическият лекар завърши диагностиката и открие кой орган има дисбаланс, следващата стъпка е да се предпише лечебна терапия, за да се балансират дошите.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.