Аюрведични билкови продукти и масла

Аюрведа лечения

С лечебните методи на Аюрведа човек може да се отърве от всяка една болест.  В Аюрведа се използват разнообразни по вид лекарства като например билки, растителни масла и минерали. В някои случаи се прилагат малки количества пречистени тежки метали с цел усилване на влиянието на другите съставки.

През хилядите години на съществуването си Аюрведа е открила природни лекарства и лечение за всяка болест. Още преди Новата ера за приготвянето на  Аюрведа лекарства са употребявани над 50 000 рецепти с формули за съчетаване на билки в определени съотношения според болестта. В тях е събрано огромно познание, което преди тяхната поява се е предавало устно от мъдрец на ученик.

Аюрведа методите се изпълняват в автентичен вид и в наши дни, като в Индия има доста университети за класическа Аюрведа.
При лечението на дадено заболяване Аюрведа не се фокусира само върху него, за да го излекува. Целта ѝ е да се възвърне здравето на организма и да се отстрани основната причина за болестите.

Съответно билките в Аюрведа са многобройни и се прилагат по различни начини според типа на заболяването.
Аюрведа вярва, че дисбалансите в тялото се дължат предимно на нездравословна храна и грешни навици на хранене. Те затрудняват храносмилането и когато храната не се смели и усвои напълно, резултатът е натрупване на токсини. В Аюрведа билките се използват според техния ефект върху определени органи. Всъщност за всеки орган има специална билка и при преценка на Аюрведа доктора се предписват дадени билкови смеси: за сърцето (шафран, семена от лотос); за мозъка (босилек, блатен аир); за белите дробове (джинджифил, девесил); за черния дроб (лайка, мъжки папрат); жлези, бъбреци, жлъчка, стомах, черва, мъжка и женска репродуктивна система и др.
Едни от най-мощните пречистващи Аюрведа билки са Манджища, Виданга и Гудучи. Освен билки Аюрведа включва и различни масла. Аюрведа терапиите не бива да са бъркат със СПА процедури, защото маслата и масажите представляват предпоставка за лечението. С тяхна помощ се действа благоприятно на костите, на нервната система, на различни тъкани и органи, на кръвта.

Едни от най-използваните лечебни масла са гхи – пречистено краве масло; кокосово, слънчогледово, масло от синап, жожоба и сусам. По време на термичната им обработка Аюрведа лекарят, ако прецени, може да прибави дадени билки по определен начин с цел да приложи различни лечебни свойства. Освен външно, лечебните масла могат да се приемат чрез пиене, през носа, в ушите.

Според Аюрведа човек чрез чрез храната получава сила от природата. Правилното хранене предпазва от болестите и забързва оздравителния процес. За да е полезна, храната трябва да е вкусна, пълноценна и да включва всички вкусове – солено, кисело, горчиво и други.

Използването на подправки има лечебно действие. В Аюрведа има безброй подправки, които подпомагат храносмилането и метаболизма. Джинджифилът например способства за намаляване на болките при артрит; активира кръвообръщението, помага при сърдечно-съдови заболявания; настинки, кашлица, грип, дори рак. Друга лечебна подправка е куркумата, която е естествен антибиотик и има противовъзпалителни свойства, намалява кръвната захар, изчиства кръвта, забавя стареенето.

Кориандърът подпомага храносмилането, понижава кръвната захар и холестерола и спомага за пълноценното усвояване на другите съставки. Черният пипер, благоприятства храносмилането, функцията на бъбреците и сърцето.

Аюрведа лекарствата засилват едни процеси в организма и забавят други с цел да се възвърне баланса на тялото. С тях се цели да се укрепи самозащитната функция на организма и той да преодолее болестта. Лечението е също така на емоционално и духовно ниво. Когато тялото се възвърне към естествения си ритъм на работа, подобряват се умствената функция, паметта, възприятията. Лечебните средства на Аюрведа се изписват от лекаря на всеки пациент строго индивидуално. Всеки организъм е уникален и затова лекарят трябва да определи какъв тип лечение да се изпълни, за да се постигне благоприятен ефект.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.