Астма

Аюрведа лечения

Астмата и дошовият дисбаланс 

Астмата е болест, при която бронхите се стесняват, преминаването на въздуха се ограничава и това силно затруднява дишането. То е съпроводено с хрипове и кашлица, като силен пристъп може да доведе до задушаване. Ограниченото дишане води до намалял приток на кислород към тъканите и мозъка, с което се въздейства негативно върху целия организъм.

Астматичен пристъп при хората

За Аюрведа астмата е основно болест на разбалансираната Кафа – биологичната енергия, отговаряща за течностите. Когато се е натрупала в излишък в стомаха, тя преминава в белите дробове и там се образува течност. Излишъкът първо трябва да се върне в стомаха, след което да се изведе от тялото. Бронхиалните спазми пък са свързани с нервната система, за която отговаря Вата – Дошата на всички движения. Участие обикновено има и третата Доша – Пита, която е за трансформациите. При недобро храносмилане се образуват токсини, които блокират енергийните пътища и предизвикват изменения при Дошите. Лечението е дългосрочно, но пристъпите трябва да се овладяват веднага – спазмите на бронхите да се прекратят и да се освободи дишането.

Аюрведа е определила конкретни симптоми при астмата в зависимост от какви нарушения е предизвикана болестта – от Кафа, от Пита или от Вата. При нарушения в баланса на Вата, пристъпите са рано сутринта – на зазоряване, както и на свечеряване, когато Вата се активира. Дишането е съпроводено със сухи хрипове и суха кашлица, храчките са бели. При Пита дисбаланс пристъпите са на обяд – най-силното време на Пита и около полунощ, когато отново се активира. Храчките са жълтеникави, получава се силно изпотяване, също може и треска. При нарушения на Кафа пристъпите са сутрин – между 6 и 10 часа, и вечер – между 18 и 22 часа. Хриповете се задържат постоянни, дишането е с характерно звучене заради натрупаната в дробовете слуз. Кашлицата също е честа.

Дългосрочна терапия и преодоляване на пристъпи

За лечението на астма Аюрведа прилага комбинирано билки, масла, режим на хранене, пречистване, йога пози. Методите включват както бързо облекчаване на дишането при пристъпи, така и по-дългосрочна терапия за пълно излекуване.

Аюрведа билки и лечение при астма

При сравнително леки форми на Астма се използват чайове, като те могат да бъдат разнообразни: от кориандър, босилек, стафиди, куркума, черен пипер, джинджифил, копър, женско биле, от рациново масло и др. Те освобождават дишането, намаляват кашлицата и хриповете. Често се използва намазване на гърдите със сусамово масло, към което е прибавена специална каменна сол /сайндхава/. Слузта в белите дробове се разрежда и се улеснява изхрачването й. Топлата баня след това също облекчава дишането. Могат да се използват и комбинации от билки – ефективна е например Ситопалади чурна, която е съчетание на канела, захар, стрит кардамон, дълъг пипер, бамбук. Универсална формула е и дашамула, която включва корени на 10 билки.

Пречистването от токсини чрез Панчакарма включва няколко вида терапии, сред тях е и лечебно повръщане, което отстранява слузта. Предизвиква се с отвари, приготвени от билки. Панчакарма процедурите се изпълняват само от квалифициран аюрведа специалист.
При лечението е съществено и да се назначи правилният хранителен режим. Какво точно ще включва менюто на конкретния пациент, ще определи лекарят. По принцип при лечението на астма храната трябва да е прясно приготвена и топла, да се избягва пърженото, мазното, твърде лютивото. Напитките трябва да са топли. Полезни са зеленчуковите супи, оризова каша, пилешко. Препоръчително е топло мляко. Към храните може да се прибави Трикату – популярна комбинация, чиито основни съставки са джинджифил, дълъг пипер и черен пипер. Трикату помага слузта да се разреди и отдели, облекчава кашлицата. Някои от лечебните средства могат да се прилагат през носа. За преодоляване на остри пристъпи може да се използва пушене на специални билкови цигари с разнообразни съставки, като да речем куркума.
Използват се също и разнообразни инхалации – например с беладона и канела.

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.