Болкови синдроми и как да ги лекуваме с натурални методи

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Болков синдром – симптоми и причини

Особеното при болковия синдром е, че има редица симптоми, включително и болки, но няма развита конкретна болест, която да ги обяснява. Това по принцип трудно се възприема от пациентите, които изпадат в постоянна тревожност: „Какви ми има и защо не го откриват?“. Още повече, че болките, както и останалите симптоми, могат да обхващат едновременно различни части на тялото.

Може например да има болки в крайниците и чувство, че са подути, което да се съчетава с главоболие. При това въпреки усета на пациента за подуване, такова на практика няма. Може например да има затруднено уриниране, болки в пениса или тестисите, но да няма бактериално замърсяване или възпаление, което да ги предизвиква. Болките по тялото могат да бъдат силни, притъпени или остри, парещи, с по-дълги или по-кратки  периоди на продължителност.

Те могат да бъдат съпроводени със симптоми, с които нямат пряка връзка чрез заболяване – кожата да измени цвета си, да започнат изменения по ноктите, косопад или засилване на растежа на косата, лесно уморяване, необяснимо безсъние и много други.

На практика болковият синдром може да бъде свързан с най-различни системи в организма – нерви, кости, сърдечно-съдова система, отделителна, при което има комплекс от симптоми, за който няма обясняващо конкретно заболяване. Това предизвиква постоянна тревожност при пациента, която допълнително усложнява проблема, защото може да доведе дори до депресии. А както е известно, те оказват лошо влияние върху нагласата за възстановяване, поведението на човека и върху целия организъм.

Затова е важно да се осъзнае, че това не е някакво „страшно заболяване“, а е състояние на съчетани нарушения, настъпили в организма. Те са предизвикани от различни фактори, които не са увредили сериозно някой орган или система, но действат в комплекс и проявите им са различни болки и други симптоми. Смята се, че болков синдром е настъпил, когато това състояние продължи повече от три месеца.

Природната аптека срещу болковите синдроми

При болковия синдром действат едновременно различни вътрешни и външни фактори – например недостиг или прекомерно натрупване в организма на вещества, приемани основно чрез храната и водата, последици от някогашни травми, емоционални състояния, предизвикани от житейски събития и т.н. Затова и подходът към диагностика, и лечение е комплексен.

Билки | Healthlife

По принципа на отпадането се проверяват различните системи на организма за нарушения. Включва се и проверка за евентуално въздействие на приемани медикаменти.

Разбира се, за пациента е най-важно – поне на първо време, да се отърве от болките. За това има различи методи, които използват и различни средства. Каквото и да се предприеме, трябва да е след лекарски консулт, защото от болковия синдром като по-цялостно състояние, могат да се развият конкретни заболявания и здравето да се влоши.

Има многобройни рецепти с природни средства срещу болките. Някои от тях могат да се ползват и външно – мазане, втриване, парни бани, и вътрешно – в храна или чрез изпиване. Също така могат и да се комбинират, за да се усили болкоуспокояващото им, противовъзпалително и пречистващо действие.

С комплексен ефект и приложение е джинджифилът. Той е полезен срещу главоболие, мускулни и ставни болки, костни, и др. Може да се приема като подправка към ястия, пресен или на сок, в чай, да се прилага в компреси. Куркумата също се използва широко – в Източната медицина тя е традиционно средство при лечението. Особено полезна е при костни болки или болки в ставите. Успокояващ ефект имат босилекът, брезовите листа, дяволският нокът. Ментата  е полезна срещу болки в стомаха, главоболие, зъбобол, мускулни болки. Арниката пък се използва като крем за мазане при изкълчвания, натъртвания и други различни травми.

От природата се извличат и много масла с лечебна цел – те имат комплексно действие, включително и премахване на болки. Такива се маслата от царевица, от кокос, сандалово дърво, сусам, както и етеричните от камфор, роза, канела, мускус и много други.

Оценете стаията

Специализирал в областта на гериатрията и нутрициологията.

Професионалната му кариера започва през 2005 година с организиране на групи за редукция на наднорменото тегло и повишаване на двигателната им активност.

Участник и лектор в много форуми, семинари и дискусионни теми. Теодор Кордев е привърженик на активния начин на живот и възстановяване на естествения физиологичен ритъм на организма.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.