Депресия

Аюрведа против депресия

Как настъпват депресиите 

В основата на депресиите са дисбаланси и на трите Доши, и по-точно на техни подвидове. Садака Пита е субдоша на Пита, намира се в мозъка и сърцето, като контролът й е върху психическата енергия. Тя позволява на човека да възприема реалността, да постига онези цели, които се поставят от егото, интелекта или ума.

Аюрведа против депресия

В психологически план дисбалансът при тази субдоша на Пита предизвиква нерешителност, безпокойство, разсеяност, замъгляване на възприемането на реалността. Това води до ниско самочувствие, самообвинения, смяна на настроенията, гняв. Отношение към депресиите има и Прана Вата – субдоша на Вата, която управлява мислите, чувствата, ума, предава импулсите между мозъка и нервната система. Дисбалансът й води до обърканост и тревожност.

Тарпака Кафа е поддоша на Кафа и се намира в главата, в течността на гръбначния мозък и в сърцето, и е важна за централната нервна система. Тя е свързана с паметта, емоциите, усещането за щастие. Извън баланс, Тарпака Кафа предизвиква погрешни възприятия и схващане, и психически заболявания.

Според това от коя Доша тръгват уврежданията на нервната система, депресиите биват тип Вата, тип Кафа и тип Пита.
За да отключите цялата статия се регистрирайте в сайта тук!

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.