Депресия

Аюрведа против депресия

Как настъпват депресиите 

В основата на депресиите са дисбаланси и на трите Доши, и по-точно на техни подвидове. Садака Пита е субдоша на Пита, намира се в мозъка и сърцето, като контролът й е върху психическата енергия. Тя позволява на човека да възприема реалността, да постига онези цели, които се поставят от егото, интелекта или ума.

Аюрведа против депресия

В психологически план дисбалансът при тази субдоша на Пита предизвиква нерешителност, безпокойство, разсеяност, замъгляване на възприемането на реалността. Това води до ниско самочувствие, самообвинения, смяна на настроенията, гняв. Отношение към депресиите има и Прана Вата – субдоша на Вата, която управлява мислите, чувствата, ума, предава импулсите между мозъка и нервната система. Дисбалансът й води до обърканост и тревожност.

Тарпака Кафа е поддоша на Кафа и се намира в главата, в течността на гръбначния мозък и в сърцето, и е важна за централната нервна система. Тя е свързана с паметта, емоциите, усещането за щастие. Извън баланс, Тарпака Кафа предизвиква погрешни възприятия и схващане, и психически заболявания.

Според това от коя Доша тръгват уврежданията на нервната система, депресиите биват тип Вата, тип Кафа и тип Пита.

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

5 (100%) 1 vote[s]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.