Депресия

Аюрведа лечения

Как настъпват депресиите 

В основата на депресиите са дисбаланси и на трите Доши, и по-точно на техни подвидове. Садака Пита е субдоша на Пита, намира се в мозъка и сърцето, като контролът й е върху психическата енергия. Тя позволява на човека да възприема реалността, да постига онези цели, които се поставят от егото, интелекта или ума.

Аюрведа против депресия

В психологически план дисбалансът при тази субдоша на Пита предизвиква нерешителност, безпокойство, разсеяност, замъгляване на възприемането на реалността. Това води до ниско самочувствие, самообвинения, смяна на настроенията, гняв. Отношение към депресиите има и Прана Вата – субдоша на Вата, която управлява мислите, чувствата, ума, предава импулсите между мозъка и нервната система. Дисбалансът й води до обърканост и тревожност.

Тарпака Кафа е поддоша на Кафа и се намира в главата, в течността на гръбначния мозък и в сърцето, и е важна за централната нервна система. Тя е свързана с паметта, емоциите, усещането за щастие. Извън баланс, Тарпака Кафа предизвиква погрешни възприятия и схващане, и психически заболявания.

Според това от коя Доша тръгват уврежданията на нервната система, депресиите биват тип Вата, тип Кафа и тип Пита.

Същността на депресията е проблем със съзнанието, човек се отказва от живота, губи жизнената си сила, разочаровал се е от себе си, всичко възприема в негативен план. Депресивните състояние са по-чести в градската среда, първите по-сериозни прояви обикновено идват след 40-годишна възраст, пик има и след 50-годишна възраст. Причината може да е проблем, свързан със семейството, работата, личния живот и т.н.

Симптомите са и във физиологическо, и в емоционално ниво, понякога и противоположни. Може например да се изгуби апетит, а може да се породи постоянно желание за храна; да започне безсъние, или пък да се спи през по-голямата част от денонощието. При депресия човек бързо се уморява, раздразнителен е, всичко му е безинтересно, безразличен е дори към себе си и близките, идват му мисли да се самоубие.

Депресия и токсини

Болестите, включително и тези, които засягат нервната система и мозъка, се пораждат от отклонения в баланса на Дошите. Тези отклонения са свързани, взаимно се предизвикват и усилват. В основата на повечето заболявания обаче, както и на депресията, е лошото храносмилане, намалената сила на храносмилателния огън. При неговото отслабване храната не се разгражда пълноценно, в стомаха и червата се задържат остатъци, при които започва гниене и отделяне на токсини. Чрез кръвообръщението те се разнасят из тялото и започват да оказват зловредно действие на клетките, оттам на тъканите, на органите, нарушават цялостната дейност на системите.

Аюрведа лечение на депресия

Освен това натрупването на токсини предизвиква запушвания на фините канали за енергийните потоци, един от които са нервните импулси. Запушването на психическите канали води до различни депресивни състояния.

Затова съществена част от лечението е организмът да се прочисти, храносмилателният огън да се активира, да се премине на храни, спомагащи за възвръщането на енергийния баланс. За всяка Доша има полезни и вредни храни, съчетания, начин и време за консумация. Тъй като енергийните нарушения обикновено са комплексни, аюрведа лекарят преценява какви пречистващи процедури да се проведат, и какъв да е хранителният режим, дневният, подходящи йога практики. Пречистването на всички нива – физиологично, психично, умствено, става чрез методите Пурвакарма и Панчакарма, които се провеждат под лекарски контрол. Мощни пречистващи билки, които също изискват лекарски контрол, са катука, читрак, гудучи, виданга и др. Всяка от тях има и конкретен ефект върху Дошите – намалява едни и увеличава други, някои балансират и трите, въздейства и на конкретни органи. Според целите на баланса, отделните билки могат да се комбинират с други. Гудучи например може да се съчетава с алое вера, куркума, читрак и др. Полезна храна за пречистването е кичари, също така чаят от джинджифил. Благоприятни са масажите с лечебни масла като например сусамовото.

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.