Диария

Аюрведа лечения

От какво може да се получи диария

Причините за поява на диария могат да бъдат най-различни, всеки е имал проблем с непривично честото изхождане и редките изпражнения. Възможно е например да се получи заради настинка, от вируси, от бактерии, или дори от психическо напрежение и стрес – да речем, при предстоящо интервю за работа, изпит и т.н.

Заболяване от диария

Понякога диария може да се получи и от медикаменти – например антибиотици, които покрай вредните бактерии, могат да унищожат и някои полезни в дебелото черво, които са защита от разнообразни вредители. Друга възможност като причина е консумацията на ферментирали храни, или храни, неподходящи за дадения тип тяло, или съчетание на храни, които са несъвместими. Обикновено диарията е съпроводена със спазми и болки в стомаха, може и с усещане за подуване, но в повечето случаи е инцидентна и не е резултат от сериозен здравен проблем. Ако обаче се появява периодично, например ако човек има хронични възпаления на червата, или се съпровожда с висока температура, или има кръв в изпражненията, веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Чревната флора може да се повлияе от аденовируси, норовируси, ротавируси, както и от салмонела, колибактерии и др. Сравнително често е срещана и йерсиниозата, наричана популярно “болестта на хладилника”, която води до висока температура и диария. Причиняват я бактерии, които попадат в хладилниците чрез замърсени зеленчуци или плодове, и които могат да се прехвърлят върху други продукти – например месо. Ниските температури спомагат развитието на йерсиниите. Същевременно диария може да се получи и от отровите, отделяни от определени бактерии като например клостридиите и стафилококите. Много от стафилококите са безвредни, но някои от тях могат да предизвикват инфекции и хранителни отравяния с отделяните отрови. В тези случаи може да се стигне до разстройства не само по храносмилателния тракт, но и до нарушения при различни органи и системи.

Ефективни природни средства срещу диария

Аюрведа има ефективни средства срещу диария, които са без странични ефекти, тъй като тази медицина използва изцяло натурални съставки и продукти от природата. Разбира се, те трябва да са съобразени със съответната Доша на дадения човек. Затова е добре поначало всеки да е научил какъв е неговият уникален тип тяло, като се консултира с аюрведа лекар.

Билки против диария

Така ще знае подходящите за него храни и комбинации. Отделно хората трябва да знаят и евентуалните си алергии към храни, защото диарията може да се получава и от храни, към които определен човек е алергичен. При диария организмът се обезводнява. Това трябва да се компенсира с приемането на повече течности от обикновено. Освен вода, са препоръчителни чайове и прясно изцедени сокове. Добре е чайовете да са успокояващи за нервите заради общия дискомфорт, в който е изпаднал човек – от лайка, от жълт кантарион, глог, маточина, мента. Билките могат и да се комбинират – маточина и мента; цветове от невен, съчетани в равни части с лайка и малина, и др. Като лекарствено средство при диария Аюрведа препоръчва джинджифил на прах в комбинация с други съставки. Половинка чаена лъжичка от смления джинджифил може да се смеси с чаена лъжичка натурална, нерафинирана захар. Сместа се дъвче, като се отпива гореща вода. Дневният прием е 2-3 пъти и продължава два-три дни. Друг вариант, обикновено при по-силна диария, е половинката чаена лъжичка джинджифил да се смеси със също толкова копър, също смлян, и да се дъвче по два-три пъти на ден. Друга ефикасна рецепта е на върха на чаена лъжичка да се вземе прясно настърган джинджифил и да се сипе в чаша айран от равни части вода и кисело мляко, и да се изпие.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.