Дискова херния

Аюрведа лечения

Защо се появява дисковата херния 

При западния тип човек дисковата херния е често заболяване, като започва да се появява още в зряла възраст – между 30 и 50 години. Обикновено причината е износване на междупрешлените дискове на гръбначния стълб. За Аюрведа това е твърде рано – ако хората спазват нейните принципи за начин на живот, изхабяванията се проявяват далеч по-късно, а заболявания като дисковата херния са рядко срещани.

Дискова херния болки в кръста

Конкретните причините за тази болест са различни – от рязко вдигане на тежко, до по-рискови извъртания и др. В основата обаче е обездвиженият начин на живот с дълги пози в статично положение пред компютъра, да речем. Това прави хората лесно податливи на травми при по-резки движения. Като се прибави и лошото хранене, идва наднорменото тегло, което е допълнително натоварване и затруднена подвижност. Разбира се, може да има и наследственост, или тежка травма при сериозен инцидент. В масовия случай обаче от износването дискът се пропуква, мекото му ядро излиза и притиска нервни окончания. Това предизвиква острата болка на мястото и съответно в краката, ако хернията е в поясната зона или в рамената и ръцете, ако е в шийната и може да се стигне до обездвижване на крайниците.

За Аюрведа до преждевременната амортизация се стига от натрупването енергиен дисбаланс, най-вече при Вата Дошата. Тя отговаря за всички движения. Чрез кръвообръщението осигурява притока на хранителни вещества за клетките и тъканите, с което ги подхранва; осигурява протичането на нервните импулси, мислите, чувствата. Вата осигурява и протичането в тялото на другите две енергии – Кафа и Пита. Така нейният дисбаланс изважда и тях от равновесие. Самата Вата също може да бъде дебалансирана – и от Пита, и от Кафа. Този дисбаланс се получава от неправилен начин на живот – всяка Доша има храни и ситуации, които я усилват или намаляват. Това включва хранене, видове дейности и последователност, редуване с почивката, духовни дейности.

Как протича лечението

Аюрведа има специални терапии за дискова херния и подобните заболявания, засягащи опорно-двигателната система.

Аюрведа лечение дискова херния

При дискова херния в поясната част на гръбнака, която е най-често срещана, се прилага например Кати Васти. Въздействието е чрез лечебно олио, което се сипва в специално направено от тесто „кладенче“ и се задържа на болното място за половин час или малко повече – 45 минути, по преценка на лекаря. Процедурата е всекидневна, а в какъв период ще продължи, решава докторът. Маслото може да престои по тялото чрез напоен с него компрес, като процедурата е Кати Питчу.

Същите терапии могат да се приложат и във вратната област, ако заболяването е засегнало шийни дискове, но поради различното място – се наричат съответно Маня Васти и Грива Питчу.

Специализираните терапии за дисковата херния – да се премахне болката, да се успокоят нервите, да се активира кръвообръщението и подхранването на костите, ставите и хрущялите, се съчетават с още редица процедури. Правят се масажи за раздвижване на енергийните центрове и релаксиране на гръбните мускули, втриват се билки, правят се билкови парни бани, практикува се йога, прави се прочистване на тялото от токсини. Особено важно е храненето. Тъй като обикновено енергийният дисбаланс е комплексен от различни отклонения при трите Доши, подбирането на храните е сложно и хранителният режим трябва да се състави от квалифициран лекар, след като е направил диагностика на енергийните отклонения. По принцип за Вата са подходящи топли, по-мазни и течни храни, като ястията са сготвени – суровите храни трябва силно да се ограничат. За Кафа е добре храните да са леки, сухи, топли, подходящи са пресните зеленчуци и плодове, бобовите растения, ечемик, просо. Оризът и пшеницата трябва да се ограничават. Храните за Пита трябва да са хладки, сухи, подходящи са суровите зеленчуци и плодове, бобови и зърнени култури, млечните продукти, като и млечните продукти без солени сирена и сметана, да се избягват тлъстите меса и лютото.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.