Гонорея

Аюрведа лечения

Как организмът да се справи сам с инфекцията 

Често казват, че системите в организма са като скачени съдове – заболее ли една, започват болести и при останалите. Още хиляди години преди Новата ера Аюрведа е извела това в стройна концепция, която се различава от по-късно оформилата се Западна медицина. За Аюрведа органите и системите работят, водени от три енергии в тялото, негови биологични същности. Главната е Вата.

Гонорея - лечение с Аюрведа

Тя отговаря за всички движения и на практика за физиологичните процеси. Другите две енергии – Кафа и Пита, се проявяват благодарение на „двигателната“ Вата. Телесните течности са свързани с Кафа. Най-общо казано, тя отговаря за имунитета и развитието на тялото, защото обезпечава консолидацията на материята, безпроблемната работа на съставните елементи. Пита е свързана с трансформациите – хранителното разграждане и усвояването на веществата. Тези три енергии са в неразривно единство – съчетани в строго определено за всеки човек съотношение. То е зададено при раждането и в него водеща може да е всяка от Дошите, което определя телесния тип на всеки отделен човек.

Това състояние на идеален природен баланс на енергиите в тялото гарантира безотказна работа на органите и самостоятелно справяне на организма с инфекциите като гонореята. На практика обаче в масовия случай се получават различни отклонения от баланса, непълноценно функциониране на органите и системите, и поява на болестите. Това се случва поради неподходящ начин на живот. Върху баланса на всяка Доша поотделно и в цялост на трите влияе най-вече нецелесъобразното хранене. Тук се включват неподходяща за водещата Доша храна, неправилни съчетания на храни, време и начин на консумация. Затова съществена част от лечението за възстановяване на балансите и справяне с болестта, е храненето. Подходящите храни се съчетават с подходящи подправки за възвръщане на баланса. Използват се и билки с разностранен ефект – едни действат като силни природни антибиотици срещу гонореята, други успокояват нервната система и са срещу болките, трети са пречистващи и т.н., като има и с универсално действие. В тази насока се използват и масла, извлечени от различни растения.

Как да възвърнем енергийния баланс чрез храненето

За да може да побеждава инфекции като гонореята, а и всякакви други заболявания, тялото трябва да възстанови енергийния си баланс. Както споменахме, храненето е особено важно и Аюрведа има правила за него.

Билки против инфекцията гонорея

Baтa телесният тип трябва да избягва студеното – храни и напитки. Ястията във всекидневното меню трябва да са топли, богати както на белтъчини, така и на въглехидрати и да бъдат по-мазни.

На вкус са подходящи киселите храни, солените и сладките. Горчивите и пикантните са противопоказни. Храненето и сънят трябва да са по едно и също време на деня. Сред подходящите плодове са ананас, aвoĸaдo, кайсии, банани, пресни смокини, боровинки, грейпфрут и др., а от зеленчуците – зeлeн боб, мopĸoви, тиквички, сладки картофи, сготвен лук. Подходящи са също риба, домашни птици, яйца, пшеница, ориз басмати, ечемик и др.

За Пита са благоприятни течните храни, сладки и горчиви, хладки. Горещите, пържените, киселите, лютивите и солените са противопоказни. От плодовете са подходящи кайсии, ябълки, круши, манго, ягоди, ананас, боровинки и др. Сред препоръчваните зеленчуци са зеленият фасул, късраво зеле, бели картофи, краставици, брюкселско зеле, грах, тиква. От месата са подходящи заешкото и биволското. Подходящи храни са също червената леща, черен боб, боб мунг, соя.

За балансиране на Кафа трябва да се консумират леки, топли и сухи храни, подходящият вкус е горчиво. За подобряване на храносмилането може преди хранене да се изяде малко пресен джинджифил. Като подсладител е подходящ медът, но в неголеми количества – дневно до 2 лъжици. Сред консумираните плодове трябва да са кайсии, праскови, ябълки, череши, боровинки.

От зеленчуците са подходящи бамя, брюкселско зеле, бpoĸoли, праз лук, спанак, маруля, патладжан, зелен боб, ряпа, моркови. От месата се препоръчват риба, заешко, биволско, домашни птици.

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.