Холистичните методи на Аюрведа – универсалното лечение

Аюрведа лечения

Болестта изчезва, когато се премахне причината 

Аюрведа се различава принципно от Западната медицина при възприемането на човека. Това определя разликите в понятията за здраве, болест, към какво е насочено лечението, как протича.

Холистични методи при аюрведа

За Западната медицина, наричана и алопатична, тялото е съставено от анатомични органи, физиологично свързани в системи. Затова лекарите в конвенционалната медицина са разделени по специалности – невролози, кардиолози, ортопеди, педиатри и т.н., за лечение на отделни органи и системи.

В най-общ план Аюрведа възприема човека в два аспекта на единство. Единият е клетъчното развитие – образуването на тялото от една клетка, след като сперматозоидът оплоди яйцеклетката. При безбройното й деление за образуването на тъкани и органи тя остава свързана с останалите по веригата като първоизточник.

Другият аспект е, че има единството на три същности – физическата е неразривно свързана с емоционалната и духовната. Болестите често засягат и трите. Така аюрведа лекарите са обучени във всичките 8 клона на тази древна медицина: Вътрешни болести; Педиатрия; Психиатрия; Хирургия; Токсикология; заболявания на гърлото, носа, ушите и очите; Репродуктивна медицина, Гериатрия. Заради този цялостен подход, днес Аюрведа се определя като холистична медицина.

За Аюрведа заболяването на дадени органи или системи е резултат от нарушен енергиен баланс в тялото. Този баланс е природно зададен при раждането и е между три енергии, наричани Доши. Едната е Вата, другите две са Пита и Кафа, и всяка отговаря за определен вид процеси в организма. При нарушение на равновесието – усилване или намаляване на дадена Доша, започват аномалии при съответните процеси. Поради принципите на единство, обикновено разбалансирането на една енергия води до нарушения и при другите. Така лечението при Аюрведа е възстановяване на енергийните баланси. Това не е лечение само на конкретен орган, а цялостно излекуване на организма, като се премахват причините за здравни аномалии.

Какви болести и как лекува Аюрведа

Аюрведа е трупала опит хиляди години. Този опит е извел много подробна класификация на болестите – и от енергийни нарушения, и от външни фактори. По 8 типа са коремните болести; свързаните със задръжане на урина; аномалии при кърмата; нарушения в семенната и репродуктивната течност. По 7 типа са кожните заболявания; кожните нарушения от диабет; херпес или „червен вятър“.

Болести и лечение при Аюрведа

Стомашно-чревните проблеми и други нарушения заради проблеми с ходенето по малка и голяма нужда, са по 6. По пет типа са 5 типа са болестите на сърцето; анемиите, туморни образования в коремната кухина; уголемен далак; болести, при които водеща е кашлицата; нарушения в дишането; състояния, съпровождани от хълцания; честа жажда; повръщания; загуба на вкус и апетит; главоболия, налудничави представи.

Класификацията е дълга, обхваща всички възможни състояния, като например интоксикациите с паразити са 20 типа, колкото са и нарушенията при диабет заболяванията на влагалището, и т.н.

От нарушения при Вата болестните състояния са 80 вида, от Пита – 40 вида, от Кафа – 20 вида.

Лечението е чрез балансиране на Дошите. Ако някоя енергия се е увеличила, се прилага принципът на отнемането – извеждане на част от нея, което се нарича Шодана. Шамана е методът за цялостно балансиране при комплексни нарушения на равновесието.

Методите на Шодана

При Шодана се използват различни лекарствени средства или техни комбинации, както и терапии за извеждането на енергия. При предизвикан проблем с дихателната система например, енергията се насочва от главата надолу към гръдния кош и по-точно към долната му част. Може да се използва лечебно повръщане; лечебно олио, което се задържа на главата; прочистване с лечебно олио в носа.

За освобождаване от гръдния кош нататък се използват слабителни, клизма за изчистване на дебелото черво. Има методи за едновременно отнемане на енергии от различните части на тялото. Вата се отнема с клизма, Пита – със слабително, лечебното повръщане отнема Кафа. Пурвакарма е подготвителен етап. Правят се омаслявания на тялото – вътрешно и външно, както и загряващи терапии за затопляне и изпотяване. Панчакарма включва пет очистващи терапии – повръщане; лечебни масла в носа, слабителни, клизма, пречистване на кръвта. Двата метода се съчетават по лекарска преценка.

Методи на Шамана

Шамана се прилага за възстановяване на нормалните функции на организма, нарушени от комплексни отклонения при трите енергии. Насочена е към оптимизирането на огъня Агни, свързан с усвояването на хранителните вещества от клетките, тъканите и съответно органите, и на цялостната храносмилателната система. Използваните лекарствени средства подсилват храносмилането, контролират извънредния апетит и прекомерната жажда. Препоръчват се различни упражнения, слънчеви бани, чист въздух и др. Ефикасни са при лечение на затлъстяване, задържане на вода, повишено натрупване на токсини в организма.

Единият от начините е да се въздейства външно – чрез билки на прах, обливане и намазване с лечебно олио, гаргара или жабурене, и др. Вътрешното въздействие е използване на афродизиаци, натурални продукти за усилване на имунитета или които разграждат мастните депа и токсините, средства за пречистване при токсикация. Подсилването на Агни става чрез прием на лечебни билки и масла; богата на мазнини и пикантна храна. Има специални билки и методи за разграждане и изхвърляне на токсините; избягване на храни, повишаващи съответната Доша; физически упражнения при храносмилателни проблеми, затлъстяване, диабет и др. Друг метод е топлинното въздействие като слънчеви бани при ревматизъм, артрит, кожни заболявания. Лечението тук е насочено към успокояването на Вата енергията. Може да се въздейства и чрез престой на чист въздух, когато става дума за дихателни проблеми – астма, туберкулоза и др. Това е благоприятно за целия организъм, защото Аюрведа тълкува дишането като жизнена енергия – прана.

Болести от родителите

Впечатляващо е, че още преди новата ера аюрведите са открили как може да има връзка между болести на пациента и родителите му. При това не става дума само за видими аномалии, които да са предали на децата. Аюрведа различава болести, наследени от майката, свързани с яйцеклетката, и болести от бащата, свързани с некачествена сперма. Сред наследствените заболявания са епилепсия, диабет, аутизъм, хемороиди, подагра, туберкулоза, кожни заболявания, цветна слепота, късогледство, затлъстяване и др.

Болести от родителите

Специална категория са болестите, появили се при децата заради това, че майката не се е хранила правилно през бременността или не е спазвала правилата за целесъобразен начин на живот. Тези заболявания може да са деформации на части от тялото или органи, поява на повече органи, недоразвити органи и т.н. Може да са от травми или инфекции при раждането, или от инфекции на майката, като например сифилис.

Хранителните навици на майката могат да причинят различни заболявания на детето. Сладкото например се свързва с диабет, затлъстяване и др.; соленото – с набръчкана кожа, оплешивяване, преждевременно побеляване на косата; киселото – с кръвотечения, очни и кожни проблеми; пикантните храни могат да доведат до спонтанен аборт, смърт на плода; горчивото е загуба на сила, свързва се с дистрофични болести, а стипчивото – с тегло под нормата, някои
енергийни нарушения и др. Особено опасен за плода е алкохолът при бременност – свързаните с него заболявания са лудост, амнезия и т.н.
Друга категория са заболяванията, предизвикани от желание на плода, което е било изразено чрез майката, но не е било изпълнено. Затова Аюрведа препоръчва да се изпълняват всички желания на бременната жена, за да се избегнат различни разстройства – физически и психически – на плода.

Какви лечебни продукти използва Аюрведа

Най-общо казано, за лечението Аюрведа използва билки, минерали или метали, като те могат да се комбинират. Лекарствата на Аюрведа могат да бъдат традиционни – по рецепти от Свещените книги от древността и такива, които са по патентовани рецепти, базирани на опита на дадения производител. Традиционните са 14 големи групи – билкови дестилати, билкови ликьори, ферментирали по естествен път; мармалади от билки, сладки сокове или отвари от билки; фин прах от изпичане на минерали, метали, и други при много висока температура; билки на прах, пречистващи масла, в които са вложени и билки, комплексни таблетки, пасти и т.н.

Прегледи, диагностика, продължителност на лечебните курсове

Консултацията при аюрведа лекаря е многообхватна, тя включва като подробен физически преглед, така и въпроси за личния и социален живот на пациента. Това е така, защото за разбалансирането на Дошите влияние окозват условията на живот и работа, взаимоотношенията в семейството, с близки, колеги, драматични събития в живота и т.н.

Прегледи в аюрведа

Физическият преглед включва пулс, очи, език, говор, мускулни и неврологични реакции, глас, нокти, вървеж и др. Целта на прегледа е да се установи коя енергия доминира по рождение при пациента /пракрути/ и какви са енергийните отклонения. На тази база се дават съвети как пациентът да промени живота си като хранене и двигателен режим, изписват се аюрведа средства за лечение и се назначават терапии. Лечението може да продължи различни периоди според компетентността на доктора, уменията на терапевта и постоянството на пациента да спазва стриктно предписаното от лекаря. Минималната продължителност на курса е 3 месеца. За максималната няма ограничения, в случай на тежко заболяване се прилагат въздействия за поддържане на живота с всекидневно приемане на билкови продукти.

Храненето като начин на лечение

Храненето е част от лечебните курсове на Аюрведа. Всяка храна влияе по определен начин на Дошите и може да допринесе за дошов дисбаланс. Затова харните, часовете и начинът на хранене трябва да са подходящи за водещата Доша на човека.

Ако се храни правилно по принципите на Аюрведа, човек ще се предпазва от болестите и няма да му трябва лечение. При настъпили здравни проблеми обаче, трябва да се направят промени в храненето. Промените зависят от това какви и доколко са нарушенията при Агни – храносмилателният огън. Тези нарушения водят до неразграждане и оттам неусвояване на храната, от което в тялото се натрупват токсини. За да е пълноценно усвояването, след като определи водещата Доша, лекарят ще даде съвети кои са подходящите видове храни, кои да се консумират по-рядко или да се до минимум. Ще се определят и часовете за основните хранения – кога да е закуската, кога да е обядът, вечерята, както и за междинните закуски. При слаб Агни консумацията на храни от животински произход се намалява или дори спира временно, може да се ограничат и някои растителни продукти. Съветите включват и влиянието, което оказват шестте вкуса. От сладкото Вата и Пита намаляват, а Кафа се увеличава. Киселото увеличава Пита и Кафа, а намалява Вата. Пита и Кафа се увеличават също така от соленото, което намалява Вата, така действа и пикантният вкус. Увеличение на Вата и намаление на Пита и Кафа се поучава от горчивото и стипчивото.

Промени, по които пациентът може да следи оздравяването

Енергийният дисбаланс води до общ дискомфорт – болки, тежест, угнетеност, отчаяние. При лечебния курс пациентът изпитва усещания, по които личи приближаването до баланса до пълното му достигане и излекуването. При проблеми на храносмилателна система, с провеждането на курса започва да усеща лекота в стомаха след хранене, намаляване до изчезване на газовете, нормализира се изхождането. При сърдечно-съдови проблеми лечението води до затопляне на дланите и ходилата, които преди пациентът е чувствал студени, кръвното налягане и кръвообръщението се нормализират, пулсът се стабилизира. Мускулната сила и издръжливост се повишава, двигателните реакции се подобряват. Ако проблемите са били в ставите, започва отшумяване на болките, ставната подвижност се увеличава, повишава се костната плътност. При нервната система се подобрява проводимостта на импулсите, засилва се чувствителността на кожата, зрението, слухът, подобрява се обонянието и вкусовите рецептори.

Следене на оздравяването в аюрведа

Промените в ендокринната система са, че се подобрява дейността на жлезите, хормоналният дисбаланс намалява. Ако е имало проблеми с половата система при пациентка, то се повишава репродуктивната й способност, месечният цикъл се регулира, забавя се менопаузата и т.н. При мъжете се подобрява качеството на сперматозоидите, либидото се увеличава.

Непреходност, проверена от времето

За Аюрведа щастието е неразривно свързано със здравето, здравето всъщност е истинското щастие.

Защото здравият човек е активен, може да постигне целите си и да се насочи към следващите. Докато болният, и да постигне нещо, не може да му се наслади заради болките, дискомфорта, чувството за потиснатост, тревога за бъдещето. Аюрведа е възниквала именно при търсенето от индийските мъдреци на пълноценен живот без болести, което да позволи пълно отдаване на духовни дейности.

За аюрведите 120 години активен живот е реално постижим. Непреходността на Аюрведа, която се основава на холистичния й подход за благотворно влияние на целия организъм, е доказана от времето. Повече от 5000 години тя се прилага като стройно изградена, завършена наука и практика с успешно лечение на всички болести. Методите й са уникални, природосъобразни, без странични влияния за организма. Използва се и за превенция, тъй като с принципите си тя е не само медицина, но и начин на живот, който не допуска заболявания.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.