Холистичните методи на Аюрведа – универсалното лечение

Аюрведа лечения

Болестта изчезва, когато се премахне причината 

Аюрведа се различава принципно от Западната медицина при възприемането на човека. Това определя разликите в понятията за здраве, болест, към какво е насочено лечението, как протича.

Холистични методи при аюрведа

За Западната медицина, наричана и алопатична, тялото е съставено от анатомични органи, физиологично свързани в системи. Затова лекарите в конвенционалната медицина са разделени по специалности – невролози, кардиолози, ортопеди, педиатри и т.н., за лечение на отделни органи и системи.

В най-общ план Аюрведа възприема човека в два аспекта на единство. Единият е клетъчното развитие – образуването на тялото от една клетка, след като сперматозоидът оплоди яйцеклетката. При безбройното й деление за образуването на тъкани и органи тя остава свързана с останалите по веригата като първоизточник.

Другият аспект е, че има единството на три същности – физическата е неразривно свързана с емоционалната и духовната. Болестите често засягат и трите. Така аюрведа лекарите са обучени във всичките 8 клона на тази древна медицина: Вътрешни болести; Педиатрия; Психиатрия; Хирургия; Токсикология; заболявания на гърлото, носа, ушите и очите; Репродуктивна медицина, Гериатрия. Заради този цялостен подход, днес Аюрведа се определя като холистична медицина.

Вижте какви болести и как лекува Аюрведа! Полезни съвети, които да опитате във Вашия живот още днес! За да прочетете статията докрай, регистрирайте се в сайта тук!

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.