Храни за детоксикация

Напитка за детокс

Храната – в помощ на организма да се самопречиства

В организма се натрупват токсини най-вече заради неправилното хранене – неподходящи, храни, съчетания, поредност, количества.

Зеленчуци за детоксТака че, ако човек е с подбран и обмислен начин на хранене, човек може да предпази тялото си от отровите. На практика обаче много хора по ред причини, даже и да знаят, че си вредят, допускат големи компромиси с храненето. Когато това продължава в голям период, води до болести. Затова е добре да се знаят храните, които имат пречистващ за тялото ефект, стимулират храносмилането и обмяната на веществата или подпомагат изхвърлянето на отровите с диуретичните си свойства и т.н. Всъщност става дума за подпомагане на самопречистването на организма, при което е особено важно да се стимулира пълноценната дейност на черния дроб, стомаха и червата. Тук трябва да се спомене също, че токсини могат да се образуват и от нетипични за организма бактерии и при различни възпаления. Затова детокс рецептите включват също храни и съставки с антибактериални свойства, които действат като естествен антибиотик.

Като цяло хранителните диети за детокс са разтоварващи. Пие се много вода – над 2 литра дневно, като тя трябва да е или натурална, или пречистена, или минерална. Консумират се също така много плодове и зеленчуци, и натурални сокове, като те трябва да са био-производство. Изборът е богат. От плодовете това са  ябълки, праскови, круши, портокали, банани, грейпфрут, пъпеши, диви, ананас и др. От зеленчуците са препоръчителни краставиците, доматите, чушките, зелето, морковите, лук, марули, праз и др. Диетите за детокс също така включват леща, грах, кафяв ориз соя, несолени ядки, мед. От месата са допустими пиле и риба. Рибата може да е пъстърва, треска, скумрия, сьомга, но прясно приготвена, не от консерви. Червените меса трябва да се ограничат. Натуралното кисело мляко, подсладено с мед, пък е от популярните десерти при детокс диети.

Кои храни как помагат за детоксикация на организма

Ябълките са фаворит при всяка диета за детоксикация. Те винаги се включват, защото имат много вещества, които стимулират прочистването на тялото. Фибрите, които съдържат, се свързват с токсините и така отровите не могат да се усвоят.

Хранене за детоксПолезни са за прочистването на червата. Пектинът им пък пречиства металите, а фитохимикалите им са антиоксиданти и неутрализират действието на свободните радикали, подтискат холестерола и др. Комплексно въздействие има и зелето – подпомага отделителната система за освобождаване от токсините, прочиства черния дроб. За детокса на черния дроб способстват също грейпфрутът и авокадото, като авокадото е с широко поле на действие. Този плод парира около 30 канцерогена в тялото, неутрализира токсини, които разрушават артериалните стени, активира метаболизма. Обикновено диетите за детокс включват и цвеклото, защото е полезно за пречистването на кръвта, черния дроб, а и на целия организъм, тъй като спомага на клетките по-добре да усвоят кислорода.

Броколите вече са естествена част от трапезата у нас, така че обикновено и те влизат в менюто при диети за прочистване на тялото. Полезните свойства на този зеленчук са многобройни, като по-пряко или по-косвено подпомагат организма за детокс.  Например витамин С в броколите е два пъти повече, отколкото съдържа портокалът, калцият е почти колкото в млякото, но се усвоява по-лесно, а фитохимикалите му стимулират чернодробни ензими, с което спомагат за елиминирането на токсините. От ядките могат да се споменат бадемите, които имат роля за пречистването на червата. Плодовете за детоксикация, както беше споменато, са много но могат да се споменат боровинките, които като че ли не са много популярни у нас. Те обаче съдържат много детоксикиращи съставки с антиоксидантни свойства, действат и противовъзпалително като антибиотици. Освен това подтискат някои видове бактерии в уринарния път и предотвратяват инфекции. Не на последно място в „класациите“ e чесънът, който подпомага черния дроб и е широко известен със свойствата си на естествен антибиотик.

Подправки за детоксикация

Сред най-известните подправки за детоксикация е джинджифилът, който е познат още от древността. Този корен прочиства бъбреците, също и червата, помага за освобождаването на белите дробове от слуз.

Джинджифил за детоксКато затопля, предизвиква потене и изхвърляне на токсини чрез потта, действа антивъзпалително. Използва се прясно настърган или нарязан на тънко, сушен, варен, задушен, маринован, пържен. Разбира се, колкото по-малка е обработката му, толкова първичните му полезни свойства са по-запазени. Джинджифилът се влага в супи, салати, ястия, лютеници, туршии, напитки за детокс и др.

Също много използван е босилекът, който е силен антиоксидант, има противовъзпалителен ефект и предпазва черния дроб, активира дейността на бъбреците, стомаха и червата за освобождаването от токсините. Кориандърът също е мощен антиоксидант, който спомага за свързването на металите с други съединения и извеждането им от организма.

Канелата е полезна с това, че с антимикробното си действие подтиска и спира развитието на гъбички и бактерии, които могат да предизвикат процеси с отделяне на токсини. Някои могат да се изненадат, но за детоксикация може да се  използва и коренът на глухарчето, който съдържа редица антиоксиданти и прочиства храносмилателната система, полезен е за нормалната дейност на панкреаса и черния дроб. Копърът пък съдържа много фибри, спомага за преобразуването на веществата и действа антимикробно.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.