Как да се грижим за кожата си според Аюрведа

Аюрведа лечения

Според Аюрведа по състоянието на кожата и нейната грижа може да се определи нейното здраве. Ако то е добро, съответно ще липсват кожни проблеми. По признаци като петна, сърбежи, зачервявания, пъпки, прекалено омазняване или прекалена сухота Аюрведа лекарят може да определи дали има настъпил дисбаланс в организма на пациента.
Аюрведа вярва, че когато човек се грижи за своето здраве, той осигурява пълноценна грижа за кожата си. Поради тази причина билковото лечение на кожни проблеми по Аюрведа е комплексно – насочено е към кожата, но в същото време действа благоприятно на функцията на определени органи и системи в тялото.

Някои кожни проблеми могат да бъдат признак за по-сериозни заболявания, които води до тежки здравословни състояния за целия организъм. Наличието на сърбящи петна например означава диабет.

Аюрведа има лек за кожни проблеми под формата на различни билки – чайове и отвари за пиене, масла, мехлеми, рецепти за лице и цяло тяло.
За профилактика на състояния, които не налагат някакво по-сериозно лечение Аюрведа медицина предлага специални рецепти, които лесно и ефективно могат да се прилагат в домашни условия. Те включват грижа за кожата според типовете Аюрведа доши: Тип Вата, тип Питта и тип Кафа. Има ранообразние от Аюрведа рецепти за лице и тяло, които могат да се прилагат вкъщи – за мазна, за суха, и за чувствителна кожа.

Понятието грижа за кожата според Аюрведа, не бива да се бърка със СПА процедури. Всички Аюрведа терапии са насочени към премахването на цялостен здравословен проблем. Трябва да се отбележи също, че всички Аюрведа рецепти за лице или за тяло са от изцяло натурални природни съставки, не съдържат химия.

Аюрведа медицина препоръчва сутрин да се изцежда по един лимон в чаша топла вода и да се пие на гладно за прочистване на токсини.

Сред разнообразието от Аюрведа рецепти за лице, доста полезна е тази например на бадемова основа, при която се използват смлени бадеми. Могат да се получат два вида смес чрез добавянето на различни съставки – за чувствителна и суха кожа.

За суха кожа например от бадемовата смес се взема една чаена лъжичка и се смесва с половин лъжичка сухо мляко и щипка захар.
За чувствителна кожа се използва същата смес, но се добавя и изсушена и настъргана кора от портокал. От нея половин чаена лъжичка се смесва  с половин чаена лъжичка сухо мляко и една чаена лъжичка от смлените бадеми. От тази смес се загребва една четвърт, смесва се с топла вода до образуването на каша . За силно чувствителна кожа, може да се използва розова вода вместо чешмяна.
Кашата се слага на лицето и врата, след което кожата внимателно се масажира за 1 минута, като се избягва търкане.
Сухата кожа се измива с топла вода, а за чувствителната кожа е подходящ хладък душ.

При мазна кожа на лицето може например да се използва ечемичено брашно, изсушена лимонова кора и сухо мляко. Смесват се една чаена лъжичка от брашното с една лъжичка от настърганата кора и половин лъжичка сухо мляко. От тази смес се взима една четвърт и се смесва с вода. Образувалата се каша се използва за намазване на лицето и врата и се масажира леко за около минута. Измива се с топла вода.

Някои Аюрведа рецепти за лице включват цветя. Има рецепта за проблемна мазна кожа с листа на невен, мед и сурово прясно мляко. Тя действа благоприятно при зачервявания, и обриви, тъй като има  противобактериален и антисептичен ефект.
Прави се паста от няколко листа от невен смесени с една супена лъжица мед и малко мляко. Сместа се нанася на лицето и се оставя да престои около 15 минути, след което се изплаква с хладка вода.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.