Как да се спасим от разболавящите токсини

Аюрведа лечения

Предпазвай се, за да не ти се налага да се лекуваш 

Токсините, които се натрупват в организма, са сред основните причини за болестите. Те увреждат клетки, тъкани, органи, нарушават процесите в организма, объркват функциите му. Токсините човек може да приема със замърсена храна, вода, въздух. Основно обаче се получават при вътрешни процеси – недобро разграждане на храната, при което започва гниене на хранителни остатъци, а отделяните отрови заедно с полезните хранителни вещества се разпространяват по тялото от кръвта.

Аюрведа начин на живот

Затова е особено важно човек да знае как да предпазва тялото си от токсини, а ако е допуснал замърсяване – да знае как да се освободи от отровите. Тук е мястото да се подчертае нещо важно за Аюрведа. Освен медицина за лечение на всички видове болести, тя е и начин на живот. А аюрведите казват, че е по-важно предпазването, отколкото лечението. Аюрведа има  общовалидни правила, които ако се спазват, в организма няма да се натрупват токсини.

Дневният режим – по „часовника“ на Слънцето

Процесите в човешкия организъм и неговата активност са в съзвучие с Природата и Вселената. Както животът в Природата, така и организмът на човека се „водят“ от  Космическите енергии – на Слънцето, на Луната, на различните планети.

Биологичният „часовник“ на човека е най-обвързан с „часовника“ на слънчевата активност  – нея са свързани храносмилането и обмяната на веществата. Така например основното ядене трябва да е на обяд, когато Слънцето е най-високо – тогава е най-активен и храносмилателният огън, и може да поеме по-тежка храна. Вечерта активността спада, през нощта организмът е в относителен покой за възстановяване.

Така денят трябва да започва с изгрева. Ставането от сън трябва да е не по-късно от 7 часа, препоръчително е и по-рано. Това не важи за бременните и децата, както и за болни или стари хора. Разбира се, не може да се приложи и ако човек е на нощни смени.

Съвети за пиенето на вода

Поддържането на водния баланс в организма е особено необходимо, защото водата участва във всички жизнено важни процеси. Тя е средата, в която протичат биохимичните реакции в организма, има основна роля за разтварянето и обмяната на веществата, освобождаването на тялото от ненужните продукти.

Аюрведа прием на вода

Неслучайно водата съставлява над 70 процента от човешкото тяло. При недостатъчен прием на вода се нарушават процесите на отделяне – изпотяване, уриниране, ходенето по голяма нужда.

За Аюрведа водата трябва „да се яде“ – приемът да е на малки глътки и на дози, като дозите да са разпределени през целия ден. Наведнъж може да се изпиват до 150 мл. По-големи количества могат да се приемат сутрин и след хранене, като е минал поне 1 час. Сутрешното пиене на вода стимулира функциите на организма, помага на тялото да се изчисти от ненужните продукти. Приемът сутрин трябва да е поне 500 мл., може да стигне и до над литър. Не бива да се пие вода по време на хранене – тя ще разреди стомашните сокове, които разграждат храната, храносмилането ще се забави и това създава предпоставки да се образуват биотоксини. Вода трябва да се пие поне час преди и след хранене и трябва да е топла – температурата й не бива да е по-ниска от телесната, но и да не е над 45 градуса.

Храненето: Подходяща храна в подходящо време и съчетания

Човек трябва да яде само когато е гладен. Яденето „от нерви“, например или „нощното хапване“, когато функциите на организма са отслабнали, товарят храносмилането и способстват за образуването на биотоксини. В този смисъл трябва да се яде и в подходящото време. Ако вечерята е късна – след 20 часа, се възпрепятства оптималното храносмилане. Също така храненето трябва да е редовно – сутрин, обед, вечер, с евентуални междинни закуски през деня от плодове, които трябва да се приемат поне два часа след основно хранене.

Аюрведа билки и подправки

Специално за плодовете и зеленчуците, които по принцип се смятат за универсално полезни, има някои особености.  Плодовете например трябва да се избягват вечер. За преработката на суровите зеленчуци е необходима много енергия и те са подходящи за лятото. През зимата в менюто трябва да има повече месо и млечни продукти. Ако храненето включва повече месо или протеинови храни, то трябва да е в по-големи количества /без преяждане/ на по-големи интервали. Ако присъстват повече обработени при готвенето зеленчуци – варени, печени, на скара и др. – храненията трябва да са  по-начесто и в по-малки порции. Стремежът трябва да е към умерени количества храна, за да не се нарушава метаболизмът и в тялото да не се задържат токсини.

За правилното разграждане на храната и усвояването на веществата – без остатъчни токсини, е препоръчително да се консумира равнопоставено и готвена, и сурова храна. При това трябва да се подбират и съчетанията. Всяка храна има начини и периоди на разграждане, и някоя може „да пререди“ друга за дълъг храносмилателен период. Така ще я остави „да чака“, докато започнат процеси на гниене с токсикация. Несъвместими са например риба и мляко, плодове и мляко.

Храната да е прясно приготвяна и внимавайте с алкохола!

Като цяло храната трябва да е прясно приготвена – консумацията на ястията да е до 3 часа, след като са направени. След това са най-малкото безполезни, защото са загубили живителната си енергия. А дори полезна по принцип храна, ако престои дълго, става вредна. Също така  храната трябва да е топла, защото се смила по-лесно, и да не се правят твърде често смени на принципно установените менюта.

Аюрведа хранене пред телевизора

Аюрведа има достатъчно менюта с разнообразно и пълноценно хранене, с всички вкусове, не е нужно да „изненадваме“ биологичния часовник на храносмилането с безразборни смени. При всичко до тук, хората трябва да са  внимателни с алкохола. Аюрведа го причислява към храните на невежеството, но все пак допуска някаква консумация от здрави хора. Тази консумация не бива да е повече от 4 пъти през седмицата, количествата да са умерени и да са приблизително еднакви. Повишената консумация на алкохол неизбежно води до биотоксини и тежки здравословни проблеми. Алкохолът е особено вреден за болните – той може да обезсили лекарствените средства и даже да предизвика странични реакции на организма. А като цяло намалява защитните сили и усилва, или разширява кръга на симптомите.

Не спирайте позивите на тялото, поддържайте лична хигиена

Тялото си има естествени нужди, които ако се пренебрегват, значи умишлено задържаме токсини в тялото си. Затова сигналите на тялото за уриниране или дефекация не бива да се подтискат. Друга необходимост на тялото е личната хигиена – къпането, миенето на зъбите и почистването на езика са съществена част от борбата с токсините. Важен е също и добрият, достатъчен сън. По време на съня тялото се самопречиства от отровите. За Аюрведа е важно също поддържането на „чисто“ съзнание чрез позитивни мисли, защото организмът е единство на физиология, емоции и дух. Аюрведите съветват преди заспиване умът да се успокои с добри мисли, за да може следващият ден човек да е зареден с позитивна енергия, чисто тяло и ум.

ДОМАШНИ ПРАКТИКИ СРЕЩУ ТОКСИНИТЕ

Хранителните навици

Пречистването от токсините е съществена част на лечението на всяка болест или съответно на предпазването. Аюрведа има два основни метода, с които освобождава тялото от натрупаните отрови, и които се провеждат в медицински условия. Аюрведа лекарят преценява в каква степен терапиите и процедурите на Пурвакарма – външното прочистване, да се съчетаят с Панчакарма – вътрешното прочистване.

Извън специализираните медицински методи, има и домашни практики от всекидневието за улеснение на организма да се освобождава от токсините.

Тъй като те се получават основно от неподходящите храни и вредните хранителни навици, човек на първо място трябва да обърне внимание на храненето. То не бива да е съпътствано от други дейности – четене на вестник, гледане на сериали или новини, особено ако са негативни, обсъждане на важни въпроси на масата и т.н., при които лесно се получава преяждане. Храненето трябва да е само по себе си – човек да е абстрахиран от останалото в заобикалящата го среда, за да се наслаждава на ястията и да усеща кога гладът му се е наситил. Храненето не бива да е набързо, с недобро сдъвкване и гълтане на големи залъци, които ще затруднят храносмилането. Не бива и да се проточва с прием на излишно много храна. Продължителността на закуската, обяда и вечерята трябва да е до 40-48 минути.

При хранене е добре да се сервират по-малки порции. По-добре е човек да вземе допълнително, ако още е гладен, отколкото на принципа „да не остава в чинията“, да яде излишно. Добре е храната, която ще се яде през деня, да се планира предварително, за да се избегнат случайните избори. Ако храненето е на тиха и спокойна музика, човек сдъвква по-бавно и по-добре и освен че улеснява храносмилането, консумира по-малко. Друга „хитринка“ е ако се усети глад, да се изпие чаша вода или чай – хората често бъркат жаждата с глада. Добре е също кухнята да бъде подредена така, че на видно място да няма храни и продукти  – човек често яде не защото му е необходимо, а просто се изкушава „да хапне“.

Как да използваме течностите в борбата срещу токсините

Има различни ефикасни начини за освобождаване от токсините чрез използваните течности. Те обаче трябва да се консултират с аюрведа лекар. Защото  слабителни чайове например са подходящи, но при неправилна употреба могат да нарушат полезната микробиологична среда в червата.

За пречистване от отровите в организма най-често се използват билкови чайове с трифала, сена, рициново масло, които предпазват дебелото черво от токсини. Те способстват за редовното изхождане, откъдето идва и името им. Наред с това обаче имат и редица други полезни свойства. Спомагат  храносмилането за елеминиране на токсичните остатъци в стомашно-чревния тракт, повишавайки абсорбацията на червата. Те са с естествени антиоксиданти, действат противовъзпалително, благоприятни са детоксификация на кръвта. Прилага се също така и алое във вид на кристали. Може да се приложи и практиката ден от седмицата да бъде без пиене на вода. По този начин организмът се мобилизира, активира вътрешните си резерви и възможности. Това е полезно за метаболизма, храносмилането и дейността на отделителната система.

Упражнения, масажи, слънчеви бани

Физическото движение е полезно за цялостното здравословно състояние. С разхода на енергия то е пряко свързано с ускоряването на метаболизма, подобряването на костно-мускулната система, дишането, кръвообръщението и т.н. – цялостната дейност на организма, част от която е и изхвърлянето на токсините. Човек трябва да подбере упражнения или практики според възможностите си и да ги прави колкото се може по-често. Те трябва да са му ритмичен навик, а не само на моменти с претоварвания, които по-скоро могат да имат негативен ефект. Това може да е ходене, колоездане, плуване, танци, гимнастика и т.н. Упражненията с дълбоко дишане са полезни  за енергийните канали в тялото – те способстват за отпушването им, ако са ги блокирали токсини. За подпомагане на процеса на освобождаване от токсините има и различни масажи, които активират енергийните точки и подобряват кръвообращението. За изгаряне на токсините са полезни и слънчевите бани – слънчевата енергия е детоксикираща. 20 минути дневно са достатъчни. Парните бани са друг начин за детоксикация, по-специално на кожата, която е най-голям по площ орган. Може да се използват и сухи сауни.

НЯКОИ СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВЕ И ДЪЛЪГ ЖИВОТ

Зрението, слухът, обонянието, вкусовите възприятия, са особено важни за здравето и пълноценния живот. Затова човек трябва да полага специални грижи за сетивните органи. Това включва като цяла грижите за главата. Тя например не бива да се мие с гореща вода, тъй като има възможност прекалено топлата вода да повлияе негативно върху функциите на очите, ушите, на носа и езика. Аюрведите препоръчват градусите на водата да са около 25. След ядене човек не бива да се къпе.

Приготвяне на подправки в Аюрведа

Освен това е добре да се ползва натурална козметика като тази на Аюрведа. Използването веднъж на седмица „очната линия“ на Аюрведа, която включва мед, освобождава окото от секрети, прочистват се слъзните канали. За очите е важно да не се пренапрягат на светлина – с гледане например към слънцето или друга ярка, или дълго стоене пред компютъра. Устната кухина, в която е езикът, трябва добре да се изчиства с изплакване на устата, което е добре и за здрави венци и зъби. С гаргара пък се детоксикира гърлото. Подходяща е топла солена вода или комплекс от билки, да речем Jethamada. Когато е за лечение, е добре да се прави веднъж на седмица. Редовна практика е и терапията с различни видове натурални масла, които въздействат стимулиращо на тялото и ума. Особено важно е да не се провежда самолечение –  трябва да се вземат само лекарства, предписани от лекаря и точно да се следват съветите му.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.