Как да се справим с дисковата херния

Дисковата херния – причини и последиaци

От гръбначните заболявания най-често се среща дисковата херния. Предизвиква се от износване на дисковете, които служат като буфери между прешлените и осигуряват подвижността, гъвкавостта на гръбначния стълб.

Болка в кръстаНай-общо при дегенеративните изменения на диска фиброзният пръстен, който защитно обгражда пихтиестото ядро, се нарушава и то се показва извън диска. Това засяга нервите от гръбначния мозък, като притиска коренчетата им. Според мястото на деформацията и посоката на излизане, хернията може да е предна, задна, вертикална или предно-странична.

Може да се появи по протежението на целия гръбнак, но обикновено засяга шийната и поясната област. Тежката форма на деформация е пълно разкъсване на пръстена, при което излиза по-голямата част от ядрото.

Освен от възрастово износване, дисковата херния може да се получи от повтарящи се малки травми или от физическо пренапрежение.

Упражнения вкъщи при дискова херния. Вижте няколко ефективни упражнения, които наистина помагат! За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

    2.6/5 - (9 votes)

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.