Как да се справим с дисковата херния

Йога за здраво тяло

Дисковата херния – причини и последиaци

От гръбначните заболявания най-често се среща дисковата херния. Предизвиква се от износване на дисковете, които служат като буфери между прешлените и осигуряват подвижността, гъвкавостта на гръбначния стълб.

Болка в кръстаНай-общо при дегенеративните изменения на диска фиброзният пръстен, който защитно обгражда пихтиестото ядро, се нарушава и то се показва извън диска. Това засяга нервите от гръбначния мозък, като притиска коренчетата им. Според мястото на деформацията и посоката на излизане, хернията може да е предна, задна, вертикална или предно-странична.

Може да се появи по протежението на целия гръбнак, но обикновено засяга шийната и поясната област. Тежката форма на деформация е пълно разкъсване на пръстена, при което излиза по-голямата част от ядрото.

Освен от възрастово износване, дисковата херния може да се получи от повтарящи се малки травми или от физическо пренапрежение.

Дисковата херния води до остра и силна болка, изтръпване,   силно намалена чувствителност на крайниците и обездвижване. Може да доведе и до допълнителни проблеми с други органи и системи – като например загуба на контрол върху уринирането. В ранните стадии може да се лекува медикаментозно и с физиотерапия, при тежките форми се прибягва до оперативно лечение.

Упражнения вкъщи при дискова херния. Вижте няколко ефективни упражнения, които наистина помагат! Прочетете цялата статия като се регистрирате в сайта тук!

Оценете стаията

Камал Кишор започва да практикува йога на 12-годишна възраст под ръководството на Свами Сарасвати в Дивайн Лайф Съсайъти, Ришикеш, Индия.

През август 2007 г. участва в 21-дневен курс по йога за поддържане на добро общо здравословно състояние, организиран от Бихарската школа по йога, Мунгер (Бихар), Индия.

В продължение на три години, от 2012 до 2015 г., Камал Кишор изучава различни видове йога: Сатиананда йога, Раджа йога, Кундалини йога, Крия йога, Мантра йога, Нада йога, йога за деца, ведически ритуали за хармонизиране на чакрите и живота, йога Саняса, създадена от Свами Сарасвати. 

През 2013 г. участва в подготовката на поредното издание на Световната конвенция по йога, проведена в Бихар, Индия.

В периода 15 – 29 март 2015 г. провежда курсове по йога и тематични концерти в Тимишоара и Букурещ (Румъния) за асоциация Културен център Рабиндранат Тагор.

От май 2015 до януари 2016 г. посещава различни духовни и йога водачи в Хималаите, с чиято помощ задълбочава познанията си и усъвършенства уменията си в практикуването на йога.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.