Как хранителните добавки на Аюрведа ни правят по-здрави?

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

За над 5000 години медицинската наука Аюрведа се е развила така, че днес да предлага лек за почти всички болести и функционални нарушения на тялото и ума ни. Тя се е доказала във времето, като хранителните добавки от нейната система са един от многото начини, по които ни помага.

Добавките са два вида, като в единия случай подобряват функциите на човешкото тяло. В другия пък внасят нутриентите, към които имаме склонността да развиваме дефицит.

Хранителни добавки за храносмилането и щитовидната жлеза. Сред ключовите процеси за доброто функциониране на нашето тяло са храносмилането и метаболизма. Когато се получат нарушения, обикновено се появяват симптоми като коремна болка, гадене, повръщане и повишена киселинност. Също така е възможно да страдаме от гастрит, панкреатит, язви, запек, диария, хемороиди, раздразнено дебело черво и др. При подобни проблеми, към храненето трябва да се добавят различни подправки, за да се подпомогне лечението и да се облекчат симптомите. Такива са канела, кимион, дафинов лист, куркума, карамфил, кардамон и т.н. Има редица аюрведични продукти, които са доказали ефективното си действие. Например за подобряването на храносмилането са подходящи Pippalyasavam и Dipyakadi Churnam. Слабително действие предизвикват Avipathi Churnam и Hinguvachadi Churnam, а с подобно въздействие с цел детоксикация на тялото е Dasamulaharitaki Leham. Ако се нуждаем от повишаване на апетита си, то трябва да се насочим към Brihatvaiswanara Churnam. За намаляване на повишената киселинност и възпалителните процеси ще ни помогнат съответно Sankha Bhasmam и Balapunarnavadi Kashayam.

В днешно време затлъстяването е доста често срещан проблем, който е свързан с метаболизма. Подправки, които могат да спомогнат за доброто функциониране на щитовидната жлеза, както и за намаляването на мастните депа, са кориандъра и сминдуха. Билките, които се ползват в Аюрведа при подобни проблеми, пък са Трифала (triphala) и Канчанар (kanchanar). Продуктите на холистичната древна наука могат да помогнат при редица здравословни нарушения, засягащи щитовидната жлеза. Такива са болест на Грейвс, тироид на Хашимото, хипотиреодизъм, хипертиреодизъм, както и възли и възпаления на щитовидната жлеза. За намаляване на въпросните възли успешно се прилага Shaddharna Churnam, а за намаляване на отока – Punarnavasavam и Punarnavadi Kwatham. Функциите на щитовидната жлеза, които са нарушени, се коригират от Kalyanagulam, а противовъзпалително действие има Varanadi Kwatham.

Хранителни добавки за сърдечните функции и лимфната система. Редица болести влияят негативно на сърдечно-съдовата система в човешкото тяло. Такива са коронарното атеросклеротично сърдечно заболяване, ритмичните сърдечни нарушения като сърцебиене и аритмии, високото кръвно налягане, кардиомиопатията и клапните нарушения. За предпазване от болестите и укрепване, подходящи билки са Арджуна (arjuna) и Ашваганда (aswagandha). Продуктите на Аюрведа, които помагат на сърдечната дейност, са няколко. За намаляване на повишеното ни кръвно налягане може да ползваме Gandharvahastadi Kashayam, Dasamula Rasayanam и Sarpagandhadi Gulika. Сърдечните функции се подобряват с Parthadyarishtam, а при кардиомиопатии се прилага Vidaryadi Kwatham. За проблеми с коронарното кръвообращение, както и с изхранването на сърцето, помага Hridayarnavarasam Gulika.

Лимфната система също е изключително важна, като тя допълва нашата сърдечно-съдова система. За подобряването на дейността й се препоръчва консумирането на подправките черен пипер и карамфил. Билка, наречена Дасамула (dashamoola), пък влияе добре на организма при лимфаденит, лимфом на Ходжкин и подобни болестни състояния. Когато говорим за лекуване на проблеми на лимфната система, противовъзпалително действие имат продуктите Amritotharam Kashayam, Dasamulam Kashayam, Indukantam Kwatham и Sitajvarari Kwatham. За намаляване на задържането на вода помага Dantyarishtam, а за намаляването на повишена телесна температура заради възпалителен процес – Gorochanadi Gulika.

Хранителни добавки за белия и черния дроб. Вредни навици като пушенето, както и други фактори като замърсен въздух, отслабват функционирането на белите дробове и предизвикват различни нарушения. За да се подобри дейността на този орган, е препоръчително да се практикуват свързани с Пранаяма (pranayama) дихателни упражнения, част от системата на йога. Добро въздействие за дихателните функции имат и подправки като босилек и черен пипер. Често срещани здравословни нарушения на нашите бели дробове са астмата, ХОББ (хроничната обструктивна белодробна болест), кашлицата, хроничният и остър бронхит, белодробния рак, различни инфекции, алергии към храна, ухапвания от насекоми, прах, животинска козина и др. Всичко изброено може да се повлияе положително чрез редица билкови аюрведични продукти, които укрепват и подсилват функционирането на този орган. Така например Kanakasavam и Vasakadyarishtam втечняват белодробния секрет, а освен това имат и отхрачващо действие. За намаляване на симптомите на кашлица и настинка се грижат Talisapatradi Churnam и Dasamulakatutrayadi Kwatham, а за симптомите при астма – Balajirakadi Kwatham, Agasthya Rasayanam и Svasahara Leham. Възпалени синуси се лекуват успешно от Anu Tailam, а проявите на алергичен бронхит се намаляват с Kantakari Ghritam.

Аюрведа е помислила и за друг орган от изключително значение – черният дроб. Той е важен за метаболизма и храносмилането, като е основният пазител на тялото ни от токсини. Всякакви правилни препоръки, отнасящи се за приемането на вода и храна, могат да помогнат за поддържането на функцията му. За подобряването на функционирането например е добре черни фурми и черни стафиди да бъдат добавяни към храната. Приемането на гореща вода, както и разумното употребяване на алкохол, спомагат за намаляването на вредите върху черния дроб. Билковите продукти, които древната индийска наука предлага, могат да подействат положително при болестни състояния като хепатит, цироза, чернодробен рак, стеатоза и жлъчни камъни. Kumaryasavam и Dasamulapanchakoladi Kashayam подобряват чернодробните функции, а Drakshadi Kwatham спомага за намаляването на възпалителните процеси в органа, както и в жлъчния мехур. Lohasavam и Lohasinduram пък са добавки с желязо, които са подходящи, когато дейността на черния дроб е нарушена.

Хранителни добавки за мускулите и костите. Мускулите са тези, които са отговорни за основната сила на човешкото тяло. За повишаването на тяхната собствена сила е необходимо приемането на някои месни продукти. Месата, които спомагат за това и са най-подходящи за честа консумация според Аюрведа, са козето, ярешкото и птичето. Свинското, говеждото и телешкото също могат да са от полза, но не трябва да се консумират ежедневно, а според сезона. Те са най-подходящи за приемане в студените месеци. За да се спре мускулната загуба, е добре по-често да се ползват билките Ашваганда (aswagandha), Видаряди (vidaryadi) и Шатавари (shatavari). Иначе билковите аюрведични продукти могат да помогнат при редица нарушения на тъканта на мускулите. Такива са мускулната дистрофия, крампите, фибромиалгията и миопатията. Също така могат да бъдат успешно лекувани и нарушенията на сърдечния мускул, болките в кръста заради нарушаване на мускулния ни тонус, тендинити, руптури и др. Продуктите, които помагат за тези и  подобни проблеми, са много. За повишаване на силата на телесните тъкани е препоръчително ползването на  Aswagandha Churnam, а за противовъзпалително действие при ставите трябва се ползва Guluchyadi Kwatham, Kottamchukkadi Churnam или Maharasnadi Kwatham. Същото действие, но в зоната на кръста оказват Sahacharabaladi Kashayam и Sahacharadi Kwatham. Противовъзпалителни при меките и нервните тъкани съответно са Balaguluchyadi Kwatham и Guggulutiktam Kwatham, докато при артритни проблеми най-подходящ е Rasnairandadi Kwatham.

Структурната здравина на човешкото тяло пък зависи от костите. За подсилването на тяхната плътност, Аюрведа се доверява на билките Лакша (laksha) и Гугулу (guggulu). Нарушенията на здравето на костите, които индийската медицинска наука може да лекува, са артрит, остеопороза, костни фрактури, остеомиелитис, дефицит на витамина D, както и болест на Пертес. Хранителни аюрведични добавки, които са богати на калций, са Pravala Bhasmam и Gandha Tailam. За повишаване на костната плътност помага Gulgulutiktaka Ghritam, а при състояния, свързвани с костни фрактури – Murivenna.

Хранителни добавки за нервната система и емоционалното здраве. Поредна важна част от цялостния механизъм на нашето тяло са нервната система и мозъкът. За подобряването на функционирането им, Аюрведа използва билката Брахми (Brahmi), както и пречистеното аюрведично злато Суварна басман (Suvarna bhasmam). Болестите на нервната мозъчна тъкан, които могат да се повлияят положително, са множествената склероза, всякаквите парализи, нарушената проводимост на нервните импулси и слабостта на нервите. Успешно се лекуват и тревожност, невралгия, синдроми на притиснатия нерв, полиневропатия, диабетна невропатия и др. Подходящ продукт при подобни състояния например е Aswagandharishtam, който лекува проблеми, характеризиращи се с мозъчна слабост, както и умствени нарушения. За артритни болки помага Balarishtam, а при неврити – Dadimadi. Лицевата парализа се лекува с Dhanadanayanadi Kashayam, докато Mahasneham преборва спастичните нарушения. Bala Tailam пък подсилва нервната функция, а Karpasasthyadi Tailam има противовъзпалително действие.

Емоционалното здраве е не по-малко важно от всичко, споменато досега. Здравословните проблеми, които се пораждат заради умственото напрежение и стреса, също обаче могат да бъдат третирани от Аюрведа. Това важи и за зависимости от алкохол или лекарства, като повлияването им е възможно чрез билката Srikhandasavam. Иначе Saraswatarishtam           подобрява нашите мозъчни функции и паметта, а Brahmi Ghritam действа положително на интелигентността и намалява симптомите на деменцията. За ограничаването на проявите на епилепсия и налудничави наклонности помагат Kalyanaka Ghritam и Mahakalyanaka Ghritam, докато при нарушенията на речта като забавено говорене подходящ е Sarasvata Ghritam. За да се намалят депресивните състояния, получаващи се в детска възраст, се препоръчва Nirgunyadi Gulika. Дефицитът на внимание и хиперактивността при децата пък се третират с Nirgundyadi Ghritam.

Изброеното в горните редове е само част от списъка с органи, системи и функции на човешкото тяло, на които Аюрведа може да помогне. Хранителните добавки са подходящи също така за подобряване на вида на кожата, женската репродуктивна система и т.н. Ако следваме съветите на индийската наука, базирани на вековна мъдрост, то няма да бъде толкова трудно да бъдем здрави. Пробвайте, за да се уверите сами!

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.