Как се лекува болест на Кроон чрез Аюрведа

Причини за болестта на Кроон/ Грахани

Възпаленията в храносмилателния тракт, определени като Болест на Кроон през 20 век, са били известни в Аюрведа още в древността като болестта Грахани.

При това аюрведите са намерили начини за пълното излекуване на въпросните чревни възпаления чрез режим в храненето и през денонощието, изчистване на токсините от тялото, пози, упражнения и духовни практики от йога.

Подходът е комплексен, защото за Аюрведа здравето е единно цяло на биологичното начало на човека заедно с психологичното и умственото. За аюрведите болестите не са просто нарушения на функциите на дадени органи, а са резултат от отклонения, настъпили при жизнените енергии.

Тези енергии са три – Пита, Кафа и Вата. Те при всеки съществуват в уникално съотношение и чрез всяка протичат определени процеси в организма. Излизането от баланса на която и да е от тях води до нарушаване на тези процеси, защото енергиите са зависими една от друга. Вата например, която е за движенията, може да блокира фините потоци на другите две енергии. Те от своя страна може да се провокират помежду си към дисбаланс или някоя да извади от равновесие Вата.

При Грахани основно се наблюдават подуване, коремни болки, повръщане, запек или диария, която може да е с кръв или слуз. Как се стига до Грахани? Агни – свързаният с Пита храносмилателен огън, разгражда храната. Ако Агни е слаб и разграждането е лошо, недоразградени остатъци започват да гният, отделят се токсини, кръвта ги разнася и те вредят на подхранването на клетките из цялото тяло. Чрез Вата  става абсорбирането, като тя може да разгори или да намали Агни, както и предвижването на храната по червата за изхвърляне на ненужното. При проблеми с Вата се появяват газове, диария или запек. Кафа, която е за течностите, контролира защитата на лигавицата на храносмилателната система, предпазва мембраните от топлина и сухота, като поддържа Агни и Вата в равновесие. Всяко нарушение на тази свързаност води до прояви на Грахани.

Лечение на Крон – какво препоръчва Аюрведа? За да отключите цялата статия се регистрирайте в сайта тук!

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.