Как се лекува болест на Крон чрез Аюрведа

Причини за болестта на Крон/ Грахани

Възпаленията в храносмилателния тракт, определени като Болест на Крон през 20 век, са били известни в Аюрведа още в древността като болестта Грахани.

При това аюрведите са намерили начини за пълното излекуване на въпросните чревни възпаления чрез режим в храненето и през денонощието, изчистване на токсините от тялото, пози, упражнения и духовни практики от йога.

Подходът е комплексен, защото за Аюрведа здравето е единно цяло на биологичното начало на човека заедно с психологичното и умственото. За аюрведите болестите не са просто нарушения на функциите на дадени органи, а са резултат от отклонения, настъпили при жизнените енергии.

Тези енергии са три – Пита, Кафа и Вата. Те при всеки съществуват в уникално съотношение и чрез всяка протичат определени процеси в организма. Излизането от баланса на която и да е от тях води до нарушаване на тези процеси, защото енергиите са зависими една от друга. Вата например, която е за движенията, може да блокира фините потоци на другите две енергии. Те от своя страна може да се провокират помежду си към дисбаланс или някоя да извади от равновесие Вата.

При Грахани основно се наблюдават подуване, коремни болки, повръщане, запек или диария, която може да е с кръв или слуз. Как се стига до Грахани? Агни – свързаният с Пита храносмилателен огън, разгражда храната. Ако Агни е слаб и разграждането е лошо, недоразградени остатъци започват да гният, отделят се токсини, кръвта ги разнася и те вредят на подхранването на клетките из цялото тяло. Чрез Вата  става абсорбирането, като тя може да разгори или да намали Агни, както и предвижването на храната по червата за изхвърляне на ненужното. При проблеми с Вата се появяват газове, диария или запек. Кафа, която е за течностите, контролира защитата на лигавицата на храносмилателната система, предпазва мембраните от топлина и сухота, като поддържа Агни и Вата в равновесие. Всяко нарушение на тази свързаност води до прояви на Грахани.

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

Оценете стаията

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.