Как стресът влияе на организма

Антистрес идеи

Стресът не е болест, но може да доведе много болести

Стресът сам по себе си не е болест. Той е реакция на човека пред някаква заплаха. Реална или хипотетична, тревогата от нея предизвиква редица емоции, както и физиологични процеси в тялото. Доколкото дадена заплаха може да активира личността за справяне с определени проблеми, би могло да се говори и за „добър стрес“.

Стрес на служебния телефонОбикновено обаче се има пред вид дълго продължила ситуация на тревожност за бъдещето и липса на решение в положителна насока. Стига се до постоянен страх и мисъл за безизходица, а продължаващото напрежение изчерпва силите, имунитетът намалява. Така организмът става уязвим за различни болести. Човек започва лесно да се уморява, става нервен и конфликтен, губи апетит, нарушава му се сънят, може да се стигне до хронично високо кръвно, стомашни проблеми като гастрит и язвени болести, и др. Доказано е също така, че при стресови ситуации кръвната захар се покачва. Ако тези ситуации продължат прекалено дълго, може да се развие диабет. Същото може да се каже и за сърдечно-съдовата дейност. Всеки знае, че при напрегнати ситуации не само се вдига кръвното, но се ускорява и пулсът. Ако организмът е подложен перманентно на такова напрежение, може да се получи инфаркт или от високото кръвно – инсулт. Стресът влияе и на дишането. Това може да се види ясно при хората с белодробни заболявания – асматиците например, при нервно напрежение и отрицателни емоции лесно получават пристъпи. Тъй като стресът влияе и на нервната система, той може да отключи невралгични болки в главата, мускулите, ставите, гърба.

Особено чести заради стрес са сексуалните смущения, особено при мъжете, като се възпрепятства възбудата. Това се получава, защото към половите органи намалява притокът на кръв. При жените от стрес може да се получи нередовен цикъл и овулация, и в крайна сметка – трудности за забременяване.

Как сами да си помогнем срещу стреса

Различните хора реагират по различен начин на стресовите ситуации. Промените в живота по принцип предизвикват стрес – смяна на работата, на жилището, на града и т.н. Някои хора обаче се чувстват добре с промените, а други ги възприемат болезнено. Могат да се дадат и още редица примери за различно възприемане на едни и същи обстоятелства.

Освободени от стрес в природатаЗатова всеки трябва да си даде сметка за „своите си“ дразнители за стрес и да ги степенува по сила на влияние. Така би могъл „да си състави план“ за намаляване на въздействието им или да преосмисли възприятията си за тези дразнители. Някои от тях вероятно могат да се избягват по-често или даже да се елиминират напълно, особено ако се отнасят до взаимоотношения. Между хората винаги могат да се намерят компромисни решения, стига да се търсят правилно. Така човек може да се огради със социална среда на заедност и опора.

Ако пък дразнителите са някаква даденост, която човек не може да промени, той би могъл да ги отстрани от живота си, било то и с цената на по-голяма промяна. Ако ли не – поне да овладее емоционалните си реакции към по-умерена степен: защо да се трови с негативни чувства и настроения за нещо, което не може да промени? И дали не се преувеличава опасността?

Има ред начини тягостните настроения да се разсейват. Един от проверено ефективните е често да се излиза на чист въздух сред природата. Красивите гледки, уханията на цветята, полът на вятъра – всеки е изпитвал благотворното им влияние да се свали напрежението, безпокойството да изчезне, да се възстанови духовният баланс.

Друг вариант са домашните любимци. Те не само разсейват мрачните настроения – доказано е например, че играта с котки и кучета стабилизира кръвното налягане, когато се чувстваме напрегнати. Предпазва също така и от депресивни състояния. Такъв ефект може да се постигне с намирането на хоби според нагласата на човека, слушането на подбрана музика, четенето. Добре е също така да се създаде и визуален комфорт на работното място и вкъщи – красивите стайни растения намаляват стреса, въглеродния двуокис, имат цялостен добър ефект върху организма.

Симптоми на стреса

Стресът не само влияе върху дадени органи и системи, но и като цяло отслабва имунитета. Това прави организма уязвим за микроби, вируси, бактерии, различни възпалителни процеси. Появят ли се, те може да са подсказване за високи нива на стрес, които вече са предизвикали вредни последици за здравето.

Стрес сред колегитеТакова подсказване може да са например кървящите венци заради свити кръвоносни съдове, стомашни болки и проблеми с отделителната система, виене на свят заради високо съдържание в кръвта на кортизол, който се отделя при стрес, сърцебиене и ускорен пулс, тикове, пресъхване на устата, изпотяване, загуба на съня и апетита и много други, които трябва да се преценят от лекар.

Има и симптоми, за които човек сам може да си даде сметка – ако спре да се интересува от външния си вид, деловата и финансова кореспонденция предизвикват у него тревога, често изпада в паника или се чувства „разбит“, често се появяват натрапчиви мисли, разсеян е и забравя всекидневни неща.

Оценете стаията

Иван Великов е преподавател по Интегрална йога, Бойни изкуства, Карнавални техники и Логически игри с над 10-годишен опит в работата с деца, юноши и възрастни към „Движение за хармонично развитие“ (Body, Mind and Soul Training).

Преминал е множество обучения в системите на Веданта, Будистка, Даоистка и Тантра йога, както с български, така и с чуждестранни преподаватели на световно ниво. Той е двукратен златен медалист на Националното първенство по Йога в България и неколкократен медалист в първенства по класически стилове бойни изкуства. През 2016 г. печели златен медал на Международен шампионат по Йога в Индия.

Има дългогодишен опит в организирането и провеждането на спортни лагери за деца и юноши, планински преходи, младежки обмени с международно участие, тиймбилдинг събития, курсове и семинари за личностно развитие и здравословен начин на живот.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.