Какво казва за организма повишената жажда за вода и как Аюрведа помага

Причини за повишената жажда

Повишената жажда се дължи или на дехидратация, или на повишена концентрация на различните вещества, съдържащи се в клетъчния разтвор, междуклетъчната течност, в кръвта, лимфата, различните тъкани в тялото.

На практика перманентната повишена жажда е сигнал за сериозни здравословни проблеми, които ако не се отстранят на време, могат да доведат до тежки усложнения.

Обезводняването и увеличения състав на веществата във водните разтвори в тялото може да са заради нарушения в приема на течности, храносмилането и метаболизма, или в отделянето на течностите. Зад всичко това може да стоят заболявания на различни органи и системи – проблеми със стомаха, червата, черния дроб, бъбреците, вътрешната секреция, костите, мускулите, дишането, потните жлези и др. Повишена жажда се появява и при някои вътрешни възпаления и температура, травми, изгаряне, змийски ухапвания, ужилване от насекоми.

За Аюрведа перманентната повишена жажда е предизвикана от енергийни дисбаланси в тялото. Става дума за нарушено равновесие между трите енергии, които осъществяват всички процеси, за да може организмът да живее и да бъде в развитие. Тези енергии се наричат Доши. Едната е Вата – тя отговаря за всички видове движения: кръвообръщение, нервни импулси, дишане и т.н. Пита е втората и контролира преобразуването на храната в енергия:  храносмилане – преработка – метаболизъм. Кафа е третата Доша и ръководи състоянието на телесните течности. Тези три биологични същности по рождение са зададени на всеки в точно определени уникални пропорции, като Дошите са в баланс. Ако някоя от тях се увеличи и наруши баланса, се нарушават функциите на съответните органи, което води до болести. Но тъй като в равновесието си Дошите са взаимно зависими, отклоненията при една обикновено предизвикват нарушения и при другите, така че се получават съчетани здравни проблеми. Така например за предвижването им като енергийни потоци, Кафа и Пита изцяло зависят от Вата, която осъществява движенията. Така за повишената жажда роля могат да имат нарушения и при трите Доши.

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

Оценете стаията

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.