Какво представлява болестта Диспепсия и как може да се лекува с помощта на Аюрведа

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Лошо храносмилане може да има и без конкретна болест

Диспепсията обозначава различни проблеми на храносмилателната система и може да се нарече Лошо храносмилане.  Тя е два основни вида. Първият е функционална диспепсия – при нея проблемите не произтичат от някакво заболяване на стомашно-чревния тракт.

При органичната вече се говори за определени болести – например язви на стомаха и дванадесетопръстника, тумори в определени участъци на храносмилателния тракт, инфекции, камъни в жлъчката и нарушаване на дейността й, и т.н. Сред симптомите са болки в стомаха, обикновено в горната му част, газове, гадене, което може да се появява и при празен стомах, и след хранене, и др. Тези симптоми са ясно изразени, остри и продължителни.

Причините за поява на  диспепсия са различни. Тя може да бъде хранителна – от недояждане или пък от прекалено еднообразна храна. Има например ферментационна диспепсия. При нея приеманата храна създава в червата условия за   микрофлора, развиваща се при ферментациите. Получава се при прекален прием на въглехидрати – хлебни изделия и зърнени храни, картофи, боб, захар чрез сладкишите, зеленчуци, плодове. По подобен начин храносмилателни проблеми могат да се получат и на протеинова основа. Това става от прекомерна консумация на меса – свинско, агнешко, пилешко, извара, морски дарове. Освен това агнешкото и свинско се разграждат бавно и ако са постоянна или честа храна, могат да усложнят допълнително храносмилателните проблеми.

Болки в корема | Lucky Bansko

На база процеси със съдържанието в стомаха и червата, има още гнилостна диспепсия, свързана с недобър разпад на белтъчините и гниене; мастна, токсична. При съвременния напрегнат начин на живот често се среща диспепсия на психическа основа – емоционална, стресова диспепсия, при която неврози, депресивни състояния или психическата затормозеност от стреса оказват влияние върху храненето и храносмилането.

Потърсете лекар, може да се задава сериозно заболяване!

Когато се появят симптоми, характерни за диспепсия, човек не бива да предприема самолечение с отделни лекарствени средства за туширане на болките, премахване на дискомфорта от газовете, киселините и т.н.

Трябва да се предприеме цялостно лечение с лекарски консултации, защото диспепсията често сигнализира за приближаващи по-тежки болестни състояния – язви, гастрити, тумори и др. Прегледите и изследванията при специалист ще определят дали става дума за функционала, или за органична диспепсия.

Добре е пациентът да си припомни периода отпреди появата на симптомите – какви храни е ял, начина си на хранене, евентуален прием на лекарства тогава и сега. Откритите разлики могат да насочат към основата на проблема.

Какво да бъде лечението преценява лекаря, като съобразява и общото състояние на организма. Пациентът може да има да  съпътстващи заболявания, за които някои методи и лекарствени средства да оказват вредно влияние.

По принцип ферментативната диспепсия се лекува основно чрез хранителна диета, която ограничава въглехидратите. Може два-три дни да се кара на чайове, като после постепенно се включват месни бульони, постно месо, извара, сирене, мляко и др. Малко по-късно се включват пюрета от картофи, моркови, плодови сокове и плодове като банани и ягоди. За продължителен период трябва да се спрат грахът, фасулът, зелето, краставиците.

Ако става дума за гнилостна диспепсия, диетата ограничава белтъците, най-вече месото. Категорично се спират свинското и консервираните меса, гъбите, газираните напитки. Цялостната диета също е по преценка на лекаря според конкретния случай, но общо взето ден-два се кара на чайове, а следващите няколко дни се консумира само въглехидратна храна и леки плодови сокове, като постепенно се включват  кисело мляко, ориз, сухари.

По-късно към менюто започват да се прибавят птиче месо, пюрета от моркови и картофи, и др. Диета за ограничаване на мазнините се провежда при така наречената сапунена диспепсия.

5 (100%) 1 vote

Специализирал в областта на гериатрията и нутрициологията.

Професионалната му кариера започва през 2005 година с организиране на групи за редукция на наднорменото тегло и повишаване на двигателната им активност.

Участник и лектор в много форуми, семинари и дискусионни теми. Теодор Кордев е привърженик на активния начин на живот и възстановяване на естествения физиологичен ритъм на организма.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.