Кървящи хемороиди

Аюрведа лечения

Хемороидите – вид, причини, хранителни режими 

Хемороидите се срещат често като заболяване и при двата пола. То засяга аналния канал, където се получава уголемяване на вени, а формата на образуванията, най-общо казано, е топчеста.

Кървящи хемороиди - лечение

Има болезнени и неболезнени, кървящи и некървящи, сухи. Болката и кървенето се появяват обикновено при изхождане. Делят се също така на вътрешни и външни. При вътрешните възпалението е в ануса, в неговото начало, а външните са около самия анус, като разположението им е подкожно. Вътрешните не са болезнени и по-рядко кървят.

Хемороидите се причиняват от Дошов дисбаланс – нарушаване на равновесието между трите енергии в тялото, които отговарят за функциите на организма. Всяка Доша, излязла от равновесието, може да доведе до хемороиди – и Вата, и Кафа, и Пита. Обикновено нарушенията са комбинирани, което води до нарушения в дейностите на различните органи. В основата за поява на хемороидите е недоброто храносмилане, при което в тялото започват да се натрупват токсини. Те могат да запушат и възпалят различни циркулационни канали, в случая – кръвни. Затова лечението включва определен режим на хранене, прочистване от токсини, подправки, билки и масла за балансиране на Дошовите отклонения.

Дошовият тип и отклоненията трябва да определи аюрведа лекар, който да назначи лечението, което е индивидуално. Има обаче и общи правила. Пациентите с хемороиди трябва да избягват тежки, студени и сухи храни, както и застояли. Храната трябва да се консумира малко след приготвянето й и да е топла. Не са препоръчителни консервираните и рафинираните храни като бисквити, трябва да се спре кафето, газираното, чайовете, алкохола. Киселите краставички също са противопоказни, както и картофите, и кореноплодните. Морковите и ряпата правят изключение, то могат да се консумират. Менюто трябва да включва пшеница, ечемик, кафяв ориз, боб, леща, соя, грах. Полезни са зелените зеленчуци и храни с фибри. От плодовете са препоръчителни смокини, киви, ябълки, круши, грозде.

Аюрведа средства срещу хемороиди

Аюрведа има ефективни и лесни за прилагане средства срещу хемороиди – и като лечение, и за предпазване. Добър вариант са смокините, които се смилат лесно.

Аюрведа средства срещу хемороиди

Изяждат се 4 смокини сутрин, след като са престояли във вода през нощта и 4 вечер, които са се киснали във вода през деня. Това продължава един месец, като не бива да се пие вода непосредствено преди консумацията на смокините. Въздействието на смокините се дължи на многото фибри в тях, което допринася за регулация на движението на червата и предпазва например от запек. Освен това съдържат и антиоксиданти, което способства за здравия стомах.

При хемороиди може да се използва рициново масло, прибавено към топло мляко. Пропорциите са маслото да е чаена лъжичка, а млякото – една чаша. Тази смес спомага за омекотяване на изпражненията и по-лесното им преминаване, като действа и антивъзпалително. Друга комбинация е чай, който се прави от джинджифил – ситно нарязан на ленти и листата от ментата, които трябва да са начупени. Добавя се мед – супена лъжица и лимонов сок. Този чай едновременно успокоява стомаха и допринася за намаляване на възпалението и болките. Червата се отпускат и изпражненията преминават без да се получават проблеми.

Полезен е и сокът от репички, който се приема сутрин и вечер. Започва се с четвърт чаша и за месец постепенно се достига до половин чаша. Може да се използва и бананово пюре, след като узрял банан уври в чаша мляко и се консумира на 3 пъти дневно.

За външно въздействие върху хемороидите може да се използва намазване със сусамово олио и топъл влажен компрес. Прилага се също така и гъста паста, получена от стрита репичка и мляко. Два пъти дневно се поставя в ануса и около него. Престоява 15-ина минути и се изплаква с вода.

Ефикасен е и прах от кимион – супена лъжица с вода за получаване на гъст мехлем. Маже се 2 пъти през деня, престоява 15 минути и се изплаква с вода.

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.