Кашлица – остра и хронична

Кашлица - остра и хронична

Типове кашлица според причините 

Кашлицата може да е суха, мокра, с различен цвят и гъстота на храчките, честота на пристъпите. Тези симптоми са първите, които насочват Аюрведа къде да търси причините за заболяването и съответното лечение.

Кашлица - остра и хронична

Ако кашлицата е мокра, това насочва към настъпил дисбаланс при Кафа Дошата. Кафа е жизнената енергия, свързана с течностите в организма, основното й седалище е в стомаха и белите дробове. Когато се увеличи, тя пълни бронхите със слуз и затруднява преминаването на въздуха. Пристъпите не са чести, но храчките са обилни и гъсти, прозрачни или бели. Увеличението на „водната“ Кафа в случая е съпроводено с отделяне на слюнка повече от обикновено, в устата се усеща сладникав вкус, може да се получи гадене.

Кашлицата може да бъде и тип Пита – предизвикана от увеличение и  дисбаланс на „огнената“ Доша, която е свързана с трансформациите при процесите в организма. В този случай храчките са жълти, като често могат да са примесени с кръв. От увеличението на тази гореща Доша кашлицата може да е съпроводена с перманентна жажда, в гърдите или гърлото да се усеща парене, устата да изсъхва да се появи горчив вкус.

Заболяването, съпроводено с кашлица, може да е предизвикано и от третата Доша – Вата, която Аюрведа свързва с движението. Този тип кашлица е суха, при нея храчките са малко, но пък пристъпите са сравнително чести.

Ако кашлянето е продължило повече от 20 дни, се смята, че са настъпили усложнения и кашлицата минава към хронична.

Трябва да се има пред вид обаче, че обикновено има комбинирани енергийни отклонения. Трите Доши – биологичните енергии в тялото, са зададени от природата в равновесие при уникално съотношение при всеки човек. Ако някоя обаче излезе от това равновесие, провокира промени и при другите две доши. Така едно заболяване може да е пряко свързано с една от енергиите, но в основата на дисбаланса да е друга Доша. Това се определя при диагностиката от аюрведа лекаря.

Лечение на кашлицата с помощта на Аюрведа! Вижте какви са методите на лечение – За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

Оценете стаията

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.