Кога се появява хроничната треска и как да се справим с нея

Хроничната треска се получава най-често при инфекциозни заболявания и възпаления, засягащи вътрешни органи. Тези заболявания могат да са предизвикани от бактерии, вируси, паразити, гъбички.

Такива болести са маларията, ХИВ, менингит, туберкулоза, коремен тиф, ендокардит и др. В някои от тези случаи треската може в известен период да се проявява, като произходът й да е неясен. Специално трябва да се спомене Ку треската.

Тя се причинява от бактерия, предавана от кърлежи на диви и домашни животни. Тъй като бактерията е много устойчива във външна среда /слама, оборски тор, вълна, мляко, вода и т.н./ животните могат да се заразяват едно чрез друго, а също да предадат бактерията на човека.

Най-голям е рискът при отглеждащите добитък – крави, кози, овце, птици, както и работещите в преработвателната промишленост, свързана с животновъдството. Човек може да се зарази от консумация на замърсена животинска продукция или от вода, или през наранена кожа. Симптомите са втрисане, вдигане на висока температура, която може да стигне до 40 градуса, болки в главата и мускулите, проблеми с дишането и болки в гърдите, разстройство.

Хроничната треска оказва изтощаващо въздействие на целия организъм, предизвиква промени в дейността на всички органи и системи – вътрешна секреция, храносмилане, отделяне, сърце и кръвоносна система и т.н.

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

Оценете стаията

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.