Лечение на глисти с Аюрведа

Глистите и храносмилателният огън Агни

Глистите, както и всеки друг здравословен проблем, се появяват при нарушения в енергийния баланс в тялото. Става дума за трите енергийни сили в организма – Доши. Чрез всяка Доша се осъществява определен вид от жизнените процеси, необходими  на организма, за да съществува и да се развива. Вата ръководи движенията, включително и протичането на енергиите.

Същевременно тя е най-податлива към промени и може дори да блокира другите две – както Пита, която е за правилното протичане на трансформациите, така и Кафа, която контролира в какво състояние са течностите. Трите Доши са в баланс, заложен още преди раждането, който е уникален за всеки. В съотношението на Дошите в това равновесие една или две са водещи. Това определя какъв е общият тип Доша – например Вата или Вата-Пита и т.н. – вариантите са 7.

Отклоненията на дадена Доша от този баланс води до нарушения при съответните процеси в организма и заболявания. Обикновено  нарушенията при едната предизвикват отклонения и при останалите две. Така се получават комплексни енергийни дисбаланси и съответно съчетани болести.

Глистите се свързват със слаба лична хигиена – при малките деца често се  появяват заради смучене на пръстите без ръцете да са умити. Като цяло тези паразити попадат в тялото чрез храната. Разбира се не в завършен вид, при който тяхната дължина може да е до 40 сантиметра, а под формата на яйца. Яйцата може да са заразили месо, което консумираме, може да са по недобре умити зеленчуци или плодове.

Ако имаме лошо храносмилане, храносмилателният огън Агни не унищожава яйцата на глистите и те се развиват в организма. Слабият Агни обаче води до по-общ здравословен проблем – в организма се натрупват токсини, които разбалансират и трите Доши. Така Аюрведа различава глисти тип Пита – в черния дроб и кръвта, тип Вата – ако са в червата и тип Кафа, ако са в лигавиците.

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

Оценете стаията

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.