Лечение на отоци с Аюрведа

Аюрведа лечения

Отоците и трите нива на дисбаланс 

Отокът е подуване на някаква част от тялото, където се е насъбрала течност в пространствата между клетките. Увеличението на течността с 10% води до оток. При натискане с пръст мястото известно време остава вдлъбнато. За Аюрведа това, както и останалите здравни проблеми и симптомите им, е заради настъпил конфликт, дисбаланс и блокиране в организма. Освен на физическо, това блокиране обикновено е и на емоционално, и на ментално ниво, защото човек е единство на тяло, емоции и съзнание.

Лечение на оток с Аюрведа

Физическото блокиране по принцип се получава от запушени фини канали, през които протичат трите биологични енергии. Може например да е блокиран лимфен съд или да е запушена вена. Задържането на течности е показателно и за дисбаланс при емоциите – дълго задържани отрицателни чувства заради нерешен, тлеещ конфликт. Задържаният страх например нанася поражения на бъбреците, а завистта влияе директно на сърцето. А бъбречните и сърдечно-съдовите проблеми често водят до отоци. Така по мястото на отока опитният аюрведа лекар може да съди за емоционалното блокиране – оток на крака показва, че човекът се измъчва, защото не може да следва някаква цел, за която е взел решение. Отоците показват също и притеснение или неувереност в себе си, в своите възможности, при което човек сам си налага ограничения и поддържа конфликта в себе си. Това води необходимостта от действеност, поемане на рискове, за да се реши конфликта, иначе той ще застрашава все повече здравето. При нарушеното емоционално и ментално равновесие се получават токсини в тялото, които способстват за Ама – пласт от отрови, които директно вредят на органите и запушват енергийните канали. Основно токсините се образуват от отслабналата сила на храносмилателния огън, като се отделят от загниващи в тракта неусвоени остатъци. Това предизвиква дисбаланса при Дошите – трите енергии, чрез които се осъществяват процесите в организма.

Лечение с билки и храни

За всяка Доша има подходящи и неподходящи, дори вредни храни, както и съчетания на храни. Когато са се появили отоци, аюрведа лекарят трябва да определи от какъв дисбаланс са предизвикани – при коя от трите енергии какви отклонения са настъпили.

Аюрведа билки против отоци

Много съществен фактор за възвръщането на баланса е храната. Ако дадената Доша трябва да се намали, храната трябва да е с противоположни на Дошата характеристики. За намаление на топлата, леко мазна и остра Пита например храните трябва да са хладки, меки, сухи. За намаляване на Кафа, която е студена, влажна и тежка, се използва топла храна, суха и лека. За Вата, която е лека, студена и суха, намалението става чрез по-течни, по-мазни и затоплени храни. Според констатираните комплексни енергийни отклонения, аюрведа лекарят назначава хранителния режим като част от пътя за възстановяването на баланса. Самите храни могат да служат и за спадането на отока. Такива са кафявият ориз, овесеното брашно, бобовите култури, ядки, семена. Препоръчителни в такива случаи са също пъпешите, дините, зелените ябълки, цвеклото, копривата, краставицата и др. Ако трябва да се избира от месата, е добре човек да се насочи към рибата и пилешкото.

От напитките основна трябва да е водата, която да е поне 2 литра и да се изпива на неголеми дози през деня. Така организмът, който е саморегулираща се система, няма да се стреми да задържа вода. За спадането на отоци са полезни прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци, които са натурални диуретици, като например сок от целина. От билките за спадането на отоци се препоръчват чайове и отвари от шипки, боровинки, кимион, глог, вода с изцеден лимон. Може да се приложи и разтоварващ ден – например само на тиквен сок, който е много ефективен за извеждане от организма на излишните течности. Може да се разрежда с вода или да се комбинира със сокове от моркови, ябълки и др.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.