Лицева парализа

Аюрведа лечения

Лицевата парализа и балансът на Вата 

Лицевата парализа може да обхване различни групи мускули на лицето, в различни части и в различна степен. Тя може да е двустранна или да засегне лявата, или дясната страна, или да е в долната половина на лицето. Засегнатите мускули може да са отслабнали или блокирани напълно. Могат да се появят проблеми със затварянето на окото или устата, която увисва в засегнатата страна, сухота или силно сълзене на окото, загуба на вкусови усещания, болки зад ухото или в челюстта, затруднен говор и др.

Лицева парализа при Аюраведа

За Аюрведа парализата на лицето е свързана с дисбаланс на Вата – енергията в тялото, която отговаря за движенията. Тя лесно излиза от равновесие и влияе на другите две доши – Кафа и Пита, да се разбалансират. Още повече, че те са в зависимост от нея – без Вата няма движение на другите енергии. Така се получават съчетани енергийни отклонения, при които огнената Пита също може да изиграе роля за парализата – ако е прекалено усилена, може да „прегори“ някои от микроскопичните каналчета за преминаване на енергийния поток. Възможна е и друга причина – тези каналчета, наречени сроти, да са запушени от натрупани в организма токсини. Токсините основно са заради нарушено храносмилане неразградени в храносмилателния тракт остатъци гният, образуват отрови, а кръвта ги разнася по тялото. С натрупването във времето, те могат да блокират фините сроти. Диагностиката трябва да направи квалифициран аюрведа лекар, защото е сложна. Специалистът трябва да определи какви са точните енергийни отклонения, има ли комбиниран дисбаланс на Доши и в какво съотношение, има ли запушени сроти. На тази база докторът назначава лечението, което е насочено към целия организъм, връщайки Дошите в баланс. Вата се балансира с топлина, сън, спокойствие, топли храни. За горещата Пита обаче топлото е противопоказно, храните трябва да са по-хладки и не затоплящо-пикантни. Има и ред други отлики в храненето за съответната Доша, които аюрведа лекарят съобразява и назначава персонална хранителната диета на всеки пациент.

Лечението

За лицевата парализа лечението е с комплексен подход. Тялото се пречиства от токсините  по два специални метода – Пурвакарма и Панчакарма. Това е съпътствано от хранителен и дневен режим, йога, дихателни практики и др. Използват се множество натурални масла, билки, масажи.

Билки за лицева парализа

Самолечението не е препоръчително, но могат да се споменат някои от билките и начините за приложение.

Джинджифилът и куркумата са от най-използваните както в индийската кухня, така и за лечения на различни болести, включително и на лицева парализа. Те се използват в храната, като чайове или като подправки.В случая джинджифилът може да се използва и суров – на засегнатата страна се поставят нарязани парченца и се оставят да престоят определено време. Има и множество комбинации – смес от равни порции джинджифилов сок и прах от ленено семе се сваряват, след изстиването се добавя мед и се пие през деня. Полезни са и сините боровинки – по чаша на ден. Използват се още женско биле, хидрастис, чесън и др.

По принцип за балансиране на Вата са билките кимион, анасон, канела, асафетида, джинджифил, сусамено семе, и валериана и др. Пита се балансира с алое, кориандър, хризантема, кимион, кокосов орех, копър, джоджен, сандалово дърво и др. За Кафа са билките босилек, джоджен, кардамом, канела, карамфил, кимион, джинджифил, чесън  куркума и др.

След като се излекува, човек трябва да се придържа към хранителния режим, подходящ за неговата Доша. Най-общо казано, Вата се нуждае от Baтa ce нyждae oт тoплa храна, съдържаща много белтъчини и въглехидрати, суровата храна трябва да е силно ограничена. Храната на Пита да е пo-xлaдка, да не е остра, пикантна. За Кафа храната трябва да е лека и топла, да акцентира на лeĸитe бeлтъчини, да е съвсем прясно приготвена, суровата и студена храна да са изключение.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.