Нарушен менструален цикъл

Аюрведа лечения

Дискомфортът при менструацията – от нарушен енергиен баланс

Менструацията може да е съпроводена с различни проблеми – болки в долната коремна зона, които могат да преминат към гърба и бедрата, главоболие, общо неразположение и слабост, гадене и повръщане, раздразнителност.

Нарушен менструален цикъл

Течението може да започне внезапно, да е много обилно, със съсиреци и да продължи повече от седмица, като се налага дамската превръзка да се сменя много често. Може също така да е нередовно и оскъдно, което предизвиква тревоги и цялостно напрежение. Много жени търпят този дискомфорт – било защото не искат да обсъждат цикъла си като „срамна тема“, било защото е временен – след цикъла проблемите отшумяват, било защото неправилно го смятат за нормален. Тези проблеми могат да се избегнат трайно и протичането на менструацията да е гладко, ако организмът възстанови естествения си начин на функциониране. Това става чрез възвръщане на енергийните телесни баланси между трите Доши. Всяка от тях отговаря за определени функции и намаляването или усилването й води до нарушения в дадени процеси в тялото, в дейността на различни органи. По правило промените при една Доша изкарват от равновесие и другите, при което се получават комбинирани нарушения в дейността на системите на организма. Това води до появата на здравните отклонения, които се развиват в болести. А менструалните проблеми могат да насочват и към настъпили трайни болестни състояния – например хормонални. Най-лесно от баланс излиза Вата, която отговаря за движението и така провокира и Пита, и Кафа. Аюрведа лекарят трябва да констатира при коя Доша какви отклонения има и да проведе лечение за възвръщане на баланса. Ако този баланс се възстанови и се поддържа, здравните проблеми ще изчезнат. Включително и менструалните, защото месечният цикъл е естествен оздравителен процес в тялото – чрез него то се пречиства и по природна даденост не би трябвало да води до здравни проблеми.

Менструация без болки

За Аюрведа нормалната менструация е без болки, кръвта е ярко червена и лесно се изпира от дрехите, течението е непрекъснато и продължава при различните Доши от 3 дни до седмица. Повтаряемостта е през 27-30 дни.

Аюрведа различни подправки

Менструални проблеми могат да бъдат предизвикани от дисбаланс на която и да е Доша, защото и трите енергии имат роля за всички процеси в тялото. Именно действието им в единство осигурява съществуването и развитието на организма. И – както беше споменато, отклонението при една Доша дисбалансира и другите две, а нарушенията започват да действат комплексно на целия организъм.

Пряко отношение към менструацията има една от петте основни форми на Вата – Апана. Тази поддоша е свързана прочистването от ненужното както във физически, така и в емоционален план. Тя е в дъното на таза и е насочена надолу и навън. Функцията й е свързана с дейността на пикочно-половите органи, включително отделянето на менструалната кръв, дебелото черво бъбреците, ролята й е да не се получават задръствания. Пряко отношение към менструацията има и една от поддошите на Пита – Раджака. Тя отговаря за процесите в кръвта. Кафа може да предизвика задържане на вода, най-вече в крайниците, усет за подуване на стомаха, течението може да се забави, да е премесено със слуз, да се появи бяло течение или гъбични инфекции.

Възвръщането на баланса на Дошите е по комплексен метод, съществена част от който е храненето. Използват се също така прием на билки и подправки, процедури с масла и билки, йога практики. Точният комплекс от въздействия трябва да се определи от аюрведа лекар въз основа на това какъв баланс трябва да се постигне. За Вата например са подходящи по-топли храни, а за Пита – по-хладки. По принцип трябва да се подобри храносмилането, традиционни за това билки са джинджифил, босилек, кардамон, кимион, семена от копър, кориандър. За Вата баланса са карамфил, черен пипер, резене, индийско орехче и др., а за Пита – кимион, джоджен, естрагон, мента и др. Кафа се балансира с глухарче, репей, куркума, хмел, хвойна и др.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.