Нарушена функция на тънките черва

Нарушена функция на тънки черва

Тънките черва и енергийният баланс 

Тънките черва са част от храносмилателната система. В тях продължава доразграждането на храната, минала през стомаха и абсорбирането на полезните хранителни вещества през стените на тънките черва. Тяхна съществена функция е и предвижването на съдържанието по храносмилателния тракт към дебелото черво за изхвърлянето на отпадъчните продукти. Функциите на тънките черва са пряко свързани с храносмилателния огън, който в Аюрведа е наречен Агни.

Нарушена функция на тънки черва

Поначало хората от различните типове Доши имат различен храносмилателен огън. При Вата и Кафа той е сравнително слаб, защото те по биологичната си същност са „студени“. Агни е най-силен при „горещата“ Пита.

Стихването или прекомерно усилване на Агни нарушава и функциите на червата. Самият той се уврежда при нарушаването на баланса между Дошите. Тези три енергии в тялото ръководят всичките процеси и функции на организма. Тук обаче има и обратна връзка – нарушената дейност на Агни води до отделяне и натрупване на токсини, които, разнасяни от кръвта, блокират каналите за протичане на енергиите и енергийните им центрове.

Как да подобрим храносмилателния си огън Агни, да балансираме дошите и да подобрим функцията на тънките черва!
Отключете цялата статия като регистрирайте в сайта тук!

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.