Нарушена функция на тънките черва

Аюрведа лечения

Тънките черва и енергийният баланс 

Тънките черва са част от храносмилателната система. В тях продължава доразграждането на храната, минала през стомаха и абсорбирането на полезните хранителни вещества през стените на тънките черва. Тяхна съществена функция е и предвижването на съдържанието по храносмилателния тракт към дебелото черво за изхвърлянето на отпадъчните продукти. Функциите на тънките черва са пряко свързани с храносмилателния огън, който в Аюрведа е наречен Агни.

Нарушена функция на тънки черва

Поначало хората от различните типове Доши имат различен храносмилателен огън. При Вата и Кафа той е сравнително слаб, защото те по биологичната си същност са „студени“. Агни е най-силен при „горещата“ Пита.

Стихването или прекомерно усилване на Агни нарушава и функциите на червата. Самият той се уврежда при нарушаването на баланса между Дошите. Тези три енергии в тялото ръководят всичките процеси и функции на организма. Тук обаче има и обратна връзка – нарушената дейност на Агни води до отделяне и натрупване на токсини, които, разнасяни от кръвта, блокират каналите за протичане на енергиите и енергийните им центрове. Така Дошите не могат да изпълняват ролята си, излизат от баланс, което нарушава дейностите на органите и започват болестите. В крайна сметка нарушенията при тънките черва може да са свързани с отклонения при Пита енергията, която е за трансформациите, включително дейността на Агни. Може да са свързани и с Вата, която е за движението и да се нарушат мускулните контракции на червата за предвижването на съдържанието в тракта. Може да е свързано и с Кафа, която е за течностите, включително секретите в червата. Заради всичко това функционалните нарушения при тънките черва може да не са свързани с биологични изменения в тях, а с дейността на други органи, участващи в храносмилането – стомаха, черния дроб и жлъчката, панкреаса. Възможно е разбира се да има и изменения в самите тънки черва – възпалителни процеси, наранена лигавица и др., за което е необходима прецизна аюрведа диагностика.

Въздействия върху храносмилателния огън

Храносмилателният огън може да се повлияе чрез храни, подправки, вкусове, билки. Въздействието е на принципа, че всяко нещо се увеличава от негово подобно и се намалява чрез противоположното. Самият Агни е горещ, лек и сух.

Билки при болки в тънките черва

Така ако Агни трябва да се засили, трябва да се консумират топли, сухи и леки храни, а от вкусовете са подходящи лютивото, соленото и киселото. Ако храносмилателният огън трябва да се намали, храната трябва да е по-хладка, течна и мазна, а вкусовете – сладък, стипчив и горчив. Тук трябва да се уточни, че в прецизирано малки количества преди ядене, горчивото може да послужи за усилване на Агни. За въздействие върху силата на храносмилателния огън широко се използват подправките. При слаб агни класическото активиране е с малко настърган джинджифил, към който са прибавени сол и малко сок от лимон, използват се също черен и червен пипер, кардамон и др. За Вата подходяща е Асафетида, за Кафа се прилага комбинацията Трикату. При прекалено усилен Агни популярно средство за балансиране е Авипатикар чурна, прилага се за отнемане на част от Пита от стомаха и тънките черва. При нестабилност на Агни, каквато се наблюдава при хората тип Вата, се използва Асафетида, кимион, джинджифил, каменна сол.

След като храносмилателният огън се стабилизира до нормалното му състояние, може да бъде поддържан с куркума, копър, кардамон, кориандър.
При всичко до тук трябва да се има пред вид, че за Агни и храносмилането значение има и поредността, в която се консумират храните, защото всяка от тях има определено време за усвояване. Плодовете например се разграждат най-бързо. Ако те се ядат на десерт веднага след основното ядене, „ще пререждат“ по-тежките храни, които Агни няма да смели навреме и те ще престоят. Така не само храната няма да се разгражда пълноценно, но от гниенето ще се образуват токсини, които, разнесени от кръвта, ще вредят на клетките, респективно – на органите.

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.