Нарушена функция на тънките черва

Нарушена функция на тънки черва

Тънките черва и енергийният баланс 

Тънките черва са част от храносмилателната система. В тях продължава доразграждането на храната, минала през стомаха и абсорбирането на полезните хранителни вещества през стените на тънките черва. Тяхна съществена функция е и предвижването на съдържанието по храносмилателния тракт към дебелото черво за изхвърлянето на отпадъчните продукти. Функциите на тънките черва са пряко свързани с храносмилателния огън, който в Аюрведа е наречен Агни.

Нарушена функция на тънки черва

Поначало хората от различните типове Доши имат различен храносмилателен огън. При Вата и Кафа той е сравнително слаб, защото те по биологичната си същност са „студени“. Агни е най-силен при „горещата“ Пита.

Стихването или прекомерно усилване на Агни нарушава и функциите на червата. Самият той се уврежда при нарушаването на баланса между Дошите. Тези три енергии в тялото ръководят всичките процеси и функции на организма. Тук обаче има и обратна връзка – нарушената дейност на Агни води до отделяне и натрупване на токсини, които, разнасяни от кръвта, блокират каналите за протичане на енергиите и енергийните им центрове.

Как да подобрим храносмилателния си огън Агни, да балансираме дошите и да подобрим функцията на тънките черва!

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

5 (100%) 1 vote[s]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.