Нарушено дишане

Аюрведа лечения

Причини за нарушеното дишане 

Чрез дишането човек не просто приема кислород и отделя въглероден диоксид – той поема от жизнената енергия прана, чийто основен източник е Слънцето и светлината му. Нарушенията в този процес – вдишване и издишване, са с вредено влияние върху всички органи и дейността на системите, защото от прана зависи целият организъм.

Нарушено дишане при хората

Чрез тази енергия тялото живее и се развива, тя хармонизира трите същности на човека – физическо тяло, ум и психика. Затова дишането трябва да е леко, свободно и пълно. Дихателните нарушения са съпроводени с различни симптоми – болки в гърдите, в гърлото, в ушите, кашлици, хрипове, главоболие, сърдечни проблеми, зрителни и т.н. За Аюрведа в основата на дихателните нарушения е излязла от равновесие Кафа енергия – Дошата на течностите, но проблемите също така може да са предизвикани и от дисбаланс при всяка от другите две Доши – въздушната Вата, чрез която се осъществяват движенията, и Пита,която е за трансформациите в организма. Обикновено болестите се предизвикват от комплексни отклонения и при трите Доши, защото излизането от баланс на едната верижно предизвиква нарушения при другите две.
Течностите са съществена част от тялото, водата в белите дробове например е близо 90 процента. „Течната“ Кафа е на различни места в тялото, но стомахът и белите дробове са сред основните, където се получава натрупване. При увеличаване на тази енергия, бронхите се блокират от слуз и това затруднява дишането. По принцип болестите, свързани със затруднения в дишането – пневмония, асма, грип, настинки и т.н., са свързани с увеличена, разбалансирана Кафа.

В белите дробове обаче се проявява и въздушната Вата. Ако тя е увеличена, може да доведе до обезводняване и изтощаване на тъканите, което например е свързано с туберкулозата. Освен това дишането е движение, а всички движения се водят от Вата и промените при нея може, да речем, да отслабят мускулите, участващи в дишането. Белодробните възпаления, както и останалите, се свързват с „огнената“ Пита.

Лечението

Аюрведа отстранява нарушенията в дишането, като завръща трите Доши в първоначалното им състояние. Това е принцип на Аюрведа – да се възстанови енергийният баланс, при което системите в организма започват да функционират пълноценно и не оставят място за болести. На практика с аюрведичните средства за лечение, процедури и терапии, в организма се активират процеси, с които се възвръща цялостното здраве, той сам започва да се справя с болестните „атаки“.

Аюрведа билки при нарушено дишане

Разбира се, има разлика между лечението при пристъпи, което трябва да е спешно и междинното, което е продължително. За овладяване на пристъп на задух може да се даде пример с чай от сладник с прибавени между 5 и 10 капки Маханараяна. Чаена лъжичка от корена ври около 2 минути в чаша вода. Пие се през 6-7 минути.

За отстраняване на дихателни проблеми се използват чайове от карамфил, девисил, джинджифил, женско биле, женшен, репей и др., които стимулират отхрачването и успокояват възпаленията. С тях се правят и гаргари. Прилагат се също и масла с билки с обливане, втриване по гърдите и гърба, приемане през носа или с чай. Всичко това аюрведа лекарят съобразява, след като определи Дошовия тип на пациента и съответните отклонения при трите Доши. Освен маслата и билките, лечението включва пречистване, хранителен режим и практики от йога – дихателни упражнения, и пози.

Особено важна част от лечението е хранителният режим. Неправилните храни и начин на хранене, които не са съобразени със съответната водеща в енергийния баланс Доша, за Аюрведа са в основата на всички заболяванията. Причината е, че неправилното хранене подтиска храносмилателния огън, той не разгражда пълноценно храната и от загниващи остатъци започват да се отделят отрови. От храносмилателния тракт кръвта ги разнася по тялото, а с натрупването им се получава лепкава маса – Ама, която трови клетките, запушва енергийните канали и т.н. По този начин се увеличава например слузта на разбалансираната Кафа.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.