Нарушено храносмилане

Аюрведа лечения

Причини за нарушено храносмилане и последици 

Нарушеното храносмилане може да е предизвикано от болести. Те може да са свързани със стомаха и червата – гастрити, язвени болести, ракови заболявания. Също така може да са заради проблеми на органите, свързани с храносмилането – черен дроб, злъчка. Тези болести може да се появят заради вродени аномалии, но това е рядко.

Нарушено храносмилане и болки в стомаха

Обикновено се „придобиват“ с времето заради неправилно хранене. Симптомите са болки или тежест в стомаха, гадене, което да предизвиква повръщания, парене в хранопровода, оригвания и др. Причините за заболяванията при храносмилателната система са многобройни – недохранване, или пък прехранване, на което храносмилателната система не насмогва; еднообразна храна; вредни храни, свързани с химически обработки; неправилно съчетаване на храни според особеностите им на разграждане; хранене в неподходящо време, когато организмът е със силно намалена активност – например нощем; психическо напрежение, стрес. Отделно лигавицата на стомаха например може да се раздразва от приемани лекарства. Понякога причините може да са и в самия организъм – например млякото, кафето и чаят, които се употребяват масово и всекидневно, при някои хора могат да доведат до проблеми с храносмилането, защото предизвикват в стомаха производството на киселини.
Всичко това може да продължи години наред, докато се стигне до конкретни заболявания.

Проблемът при нарушеното храносмилане е, че организмът започва да се трови като цяло. „Чакайки реда си“ в храносмилателния тракт, неразградените хранителни остатъци започват да гният, при което се отделят токсини. Кръвта ги разнася навсякъде по тялото и с времето те се натрупват, тровейки клетки, тъкани, органи. Това нарушава дейностите на цели системи и е основа за многобройните болести. Разбира се, неразградените остатъци натоварват и самия храносмилателен тракт, и по-точно органите му, което допринася за заболяванията им.

Начинът на хранене като лекарство

Ако нарушеното храносмилане е предизвикано от болести, лечението зависи от това кой орган е засегнат и до каква степен се е развило заболяването. Курсът на лечение може да премине медикаментозно, а може и да се наложат операции. Без значение дали нарушенията са от болести или просто от неправилно хранене, лечението включва промени в консумираните храни и хранителните навици. Естествено, вземат се също така мерки срещу болката и да се премахне дискомфортът от останалите симптоми – газове, оригвания, киселини, гадене, повръщане и др.

Здравословен начин на готвене

Най-подходящият вид храни и начинът на хранене си имат свои специфики за всеки човек според особеностите на организма му. Някои усвояват дадени храни по-лесно и бързо, други по-трудно, хората имат различен метаболизъм, алергии, различна физическа активност и т.н. Затова е добре всеки пациент да е консултирал с лекаря си какъв да му е начинът на хранене. Има обаче и по-общовалидни правила, спазването на които спомага храносмилането да се подобри. Храненията например трябва да са по-начесто и в по-малки количества. Става дума за три хранения – закуска, обед и вечеря, с две междинни закуски преди обяд и следобед. Те трябва да са разнообразни, за да осигуряват всички необходими за организма вещества. Основното ядене трябва да е на обяд, когато организмът е активен и тази активност ще продължи още няколко часа, през които да преработва и усвоява храната, и да изразходва поеманата енергия. Вечерята трябва да е ранна и да бъде лека, защото вечер храносмилателната способност на организма отслабва. От вечерята до лягането за сън трябва да минат поне 2-3 часа. В храненето не бива да се бърза – гълтането на големи несдъвкани добре залъци затормозява храносмилането и органите, свързани с него. Същият ефект имат и разговорите или други занимания по време на хранене – човек не усеща кога се е заситил и преяжда, с което товари храносмилането. Не бива също така да се пият течности по време на хранене, особено газирани напитки.

5 (100%) 1 vote

Иван Великов е преподавател по Интегрална йога, Бойни изкуства, Карнавални техники и Логически игри с над 10-годишен опит в работата с деца, юноши и възрастни към „Движение за хармонично развитие“ (Body, Mind and Soul Training).

Преминал е множество обучения в системите на Веданта, Будистка, Даоистка и Тантра йога, както с български, така и с чуждестранни преподаватели на световно ниво. Той е двукратен златен медалист на Националното първенство по Йога в България и неколкократен медалист в първенства по класически стилове бойни изкуства. През 2016 г. печели златен медал на Международен шампионат по Йога в Индия.

Има дългогодишен опит в организирането и провеждането на спортни лагери за деца и юноши, планински преходи, младежки обмени с международно участие, тиймбилдинг събития, курсове и семинари за личностно развитие и здравословен начин на живот.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.