Натурални методи за лечение на кожни изгаряния

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Видове изгаряния според пораженията

Опасността на едно изгаряне зависи от дълбочината, до която е стигнало и от площта, която е засегнало. До тежко състояние може да доведе дори сравнително леко повърхностно изгаряне от първа степен, ако е обхванало голяма част от тялото.

При обгаряне на една трета от кожата, вече има опасност за живота. При над 50% е фатално, ако няма специализирана лекарска помощ. Болката невинаги е показателна. Като пример могат да се дадат повърхностното и дълбокото изгаряне от втора степан. Повърхностното е болезнено, но обикновено минава без инфекции и не се налагат операции. Макар че при дълбокото изгаряне от втора степен болката е далеч по-слаба, често тръгват възпаления и се стига до хирургическа намеса.

Според дълбочината, има 4 степени на изгаряне. При първата се нарушава горният слой на кожата – епидермисът. Кожата се зачервява и подува, но изгарянето минава без последствия. При втора степен се нарушава следващият слой – дермата. Появяват се и мехури, изпълнени с жълтеникава течност. За повърхностното и дълбоко поражение при втора степен беше споменато. Трета и четвърта степен са тежки изгаряния в дълбочина, като при четвъртата степен освен че се умъртвява кожата до въглен, се засягат и подкожния слой, кости, мускули, сухожилия. Хирургическата намеса е неизбежна, а особено опасно е изпадането в шок.

Кожни изгаряния | Healthlife

Засегнатата площ се определя по различни начини. Като най- най-използваното се е наложило Правилото на деветките. Повърхността на тялото се взема за 100%, като на отделните части се разпределят определени проценти. За главата и шията се определят 9%, по 9% за ръка, по 18% за крак, по 18 за гърди и гръб, 1% за областта на гениталиите. До 15% от гърба или гърдите се приема за леко изгаряне; умерено е до 25% увреден епидермис и част от дермата на ръка, крак, глава, гениталии. За значителни се смятат 25% поражения, като при 3 или 4 степен процентът е 10.

Видове изгаряния според причинителя и първа помощ

Според причинителя, изгарянията могат да бъдат от висока температура – термични; от киселини или основи – химически; електрически /токов удар от кабели, контакти, мълния/; от радиация – слънчеви лъчи, рентгенови и др.

За много хора може да прозвучи странно, но ефектът на изгарянето може да се получи и от студ.

При допир до много изстудени метали изгарянето може да стигне до втора степен. То има скрит период до започване на размразяването, когато се появява болката. Първата помощ трябва да започне в този скрит период, като на поразените места постепенно и внимателно се възвръща температурата – леки масажи с топли и сухи длани, превързване с памук, марля и бинт за топло-изолиране. На мястото може да се приложи за  около половин час баня със затоплена вода, която да се поддържа  до към 35-36 градуса. При химическите изгаряния напоената дреха се сваля, мястото се промива обилно с течаща вода и се търси спешна помощ, като е добре предварително да се каже на медиците от какво вещество е изгарянето, за да си направят сметка за неутрализацията. При токовите изгаряния не може веднага да се разбере какви са вътрешните поражения, които може да са засегнали сърцето, нервната система и т.н. Затова трябва да се отстрани източника на ток, като помагащите трябва да внимават да не се включат в електрическата верига и да се извика спешна помощ.

При термично изгаряне – пламък, нагорещени повърхности, заливане с гореща вода и др.- мястото петнадесетина минути се охлажда със студена вода за облекчаване на болката и срещу инфекции. Ако е леко, може да бъде оставено открито или с разхлабена превръзка. Мястото може да се посипе със сода бикарбонат.

Разбира се при по-тежки изгаряния, човек веднага трябва да се обади на личния си лекар или спешната помощ.

Оценете стаията

Специализирал в областта на гериатрията и нутрициологията.

Професионалната му кариера започва през 2005 година с организиране на групи за редукция на наднорменото тегло и повишаване на двигателната им активност.

Участник и лектор в много форуми, семинари и дискусионни теми. Теодор Кордев е привърженик на активния начин на живот и възстановяване на естествения физиологичен ритъм на организма.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.