Най-известните терапии в Аюрведа

Аюрведа лечения

Терапиите, прилагани от ведическите лекари са много, но  най-популярните и най-ефективните са Пурвакарма и Панчакарма.

Всъщност, Пуркаварма представлява предварителната подготовка, необходима преди да се премине към втората част на пречистването и детокса – Панчакарма.

Пуркаварма се състои от 2 части: омасляване и затопляне.

Омасляването може да бъде вътрешно и външно, като вътрешното омасляване (Снехана) се извършва като затоплено билково масло се поглъща, жабури или се поставя в носа или ушите.

Външното омасляване включва класически абханга масаж се извършва от двама масажисти със синхронни и плавни движения от 40 до 60 минути. Маслото, използвано в Аbhyanga се подготвя индивидуално за всеки пациент.

  • Сведана – затопляне и изпотяване

Загряването е втората част от подготовката за Панчакарма и тази процедура включва билкова лекарствена пара и е насочена към затопляне на тялото.

  • Патра – Путли

В Аюрведа лечението чрез затопляне присъства масаж с билкови торбички (Patrapotley). Пълните с билки торби се потапят в топло билково масло или олио, след което двама терапевти масажират цялото тяло на пациента.

За да отключите цялата статия се регистрирайте в сайта тук!

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.