Най-известните терапии в Аюрведа

Аюрведа лечения

Терапиите, прилагани от ведическите лекари са много, но  най-популярните и най-ефективните са Пурвакарма и Панчакарма.

Всъщност, Пуркаварма представлява предварителната подготовка, необходима преди да се премине към втората част на пречистването и детокса – Панчакарма.

Пуркаварма се състои от 2 части: омасляване и затопляне.

Омасляването може да бъде вътрешно и външно, като вътрешното омасляване (Снехана) се извършва като затоплено билково масло се поглъща, жабури или се поставя в носа или ушите.

Външното омасляване включва класически абханга масаж се извършва от двама масажисти със синхронни и плавни движения от 40 до 60 минути. Маслото, използвано в Аbhyanga се подготвя индивидуално за всеки пациент.

  • Сведана – затопляне и изпотяване

Загряването е втората част от подготовката за Панчакарма и тази процедура включва билкова лекарствена пара и е насочена към затопляне на тялото.

  • Патра – Путли

В Аюрведа лечението чрез затопляне присъства масаж с билкови торбички (Patrapotley). Пълните с билки торби се потапят в топло билково масло или олио, след което двама терапевти масажират цялото тяло на пациента.

Защо е нужна предварителна подготовка на тялото?

Процедурите за подготовка са насочени към дълбоко омасляване и загряване на тялото, така че тъканите да станат влажни и еластични. В противен случай е опасно да се премине към основната терапия – Панчакарма.

Панчакарма – основна терапия

  • Вамана

Това е еметична терапия, при която пациентът преминава в през контролирано повръщане. Вамана е първата от петте основни терапии за Панчакарма. Прави се в определено време на деня и със специално подготвена отвара от билки. Съставът на билковата смес зависи от  индивидуалната конституция на пациента. След процедурата е необходимо да се проведе здравословна инхалация/фумигация.

  • Вичерана

Вичерана е слабителна процедура, при която пациентът приема лаксативни орални аюрведични лекарства (очистителни). Слабителната процедура допринася за възстановяването на Агни, метаболитната сила, която е основният фактор в Аюрведа.

  • Васти

Васти е третата класическа процедура на Панкакарма и включва извършването на  лечебна клизма. Процедурата трябва да се извърши след Вамана и Вичерана.

  • Нася – процедура, при която се поставят лечебни билкови масла в носа. Тя е четвъртата класическа процедура в Панчакарма.

Всички заболявания на главата и болестите, разположени над ключиците се повлияват изключително добре при тази терапия.

Преди да започне процедурата, на лицето и главата се прави масаж (марма терапия)

  • Рактамошан – пускане на кръв

Това е последната пречистваща процедура от Панчакрама, предназначена да  премахне „лошата“ кръв. В съвременното Аюрведа лечение тази процедура може да се замени хидротерапия (лечение с пиявици).

След преминаването през всички пречистващи процедури, трябва да се направи постепен преход към нормалния режим на живот. Целта на спазването на определен режим след края на процедурите е да се запази постигнатия резултат.

Rasayana препаратите са подмладяващи Аюрведа средства, наричани още лекарствени средства за спиране на стареенето и удължаване на младостта. Най-популярните расаяна билкови препарати са Chiavangraprash, Amrit kalash, Brami и други.

  • Защо са полезни Пуркаварма и Панчакарма?

Човешкото тяло притежава естествени механизми за отстраняване на токсините,. Не е достатъчно да разчитаме само на естествените механизми, тъй като поради неправилния начин на живот, който водим, стреса, на който сме подложени и още куп други фактори ни влияят зле и тялото ни няма как да се справи само. Затова е нужно да подпомогнем тази функция на телата ни да се преборят по естествен начин с всички токсини, които са се натрупали вътре в нас.

Panchakarma е процедура за детокс и намаляване на негативното въздействие на токсините и стреса. За разлика от други терапии, Panchakarma е безболезнена терапия на дълбоко пречистване без дискомфорт, което помага да се балансират на дошите.

Препоръчва се детоксикиращата процедура да се прави поне четири пъти в годината, за да се поддържа и укрепва здравето при здравите хора и да се възвърне баланса при тези, които страдат от определени заболявания.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.