Невъзможност за повишаване на теглото

Невъзможност да се покачи тегло

Кое пречи да се качат килограми 

Ниското тегло не е проблем, ако не предизвиква увреждане на здравето. Много хора са слаби, защото това е семейна черта и се чувстват добре с малкото си килограми. Ниското тегло  обаче може и да доведе до различни здравословни проблеми, а невъзможността да се наддава телесна маса усложнява състоянието.

Невъзможност да се покачи тегло

Най-общо казано това е намаляване на жизнената енергия и понижен имунитет, което прави организма по-уязвим за болести. Физическата издържливост също е намалена заради отслабналата мускулатура. Това състояние често е съпроводено от липса на апетит, лош сън, нервност и психическа нестабилност като цяло. Може също така да се стигне до ускорено стареене на тъканите и изчерпване на организма, което да се прояви например в намалена сексуална активност, преждевременно оредяване на косата, падане на зъби и т.н.

Аюрведа по принцип свързва ниското тегло и невъзможността за повишаването му с проблеми на Вата дошата. Характеристиките на тази енергия в тялото, която отговаря за нервната система и движенията, предразполагат към ниско тегло. Хората тип Вата са много активни и емоционални, но са непостоянни, като това включва и нередовно хранене. Те дори често забравят да ядат през деня. Това предизвиква нарушения в биологичния ритъм на огъня Агни за разграждането на храната, води до лошо храносмилане. Агни се потушава и от студени храни и напитки, негативно влияние може да окаже и суровата храна. Така се разбалансира и другата доша – Пита, която отговаря за храносмилането като част от трансформациите в организма. Лошото храносмилане води до намалено тегло, но за него има и други причини – напрегнатото стресово всекидневие, физическо претоварване и умора, емоционален стрес, като особено вредят тъгата и безпокойството. Тези фактори са характерни за излязла от баланс Вата. Независимо дали са водещи или второстепенни в тридошието – съотношението им с третата енергия – Кафа, излезлите от равновесие Вата и Пита могат да доведат до проблемите с ниско тегло и невъзможност за натрупване на телесна маса.

Как да качим по здравословен начин килограми? Вижте няколко аюрведични съвета като се регистрирате в сайта тук!

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.