Невъзможност за повишаване на теглото

Невъзможност да се покачи тегло

Кое пречи да се качат килограми 

Ниското тегло не е проблем, ако не предизвиква увреждане на здравето. Много хора са слаби, защото това е семейна черта и се чувстват добре с малкото си килограми. Ниското тегло  обаче може и да доведе до различни здравословни проблеми, а невъзможността да се наддава телесна маса усложнява състоянието.

Невъзможност да се покачи тегло

Най-общо казано това е намаляване на жизнената енергия и понижен имунитет, което прави организма по-уязвим за болести. Физическата издържливост също е намалена заради отслабналата мускулатура. Това състояние често е съпроводено от липса на апетит, лош сън, нервност и психическа нестабилност като цяло. Може също така да се стигне до ускорено стареене на тъканите и изчерпване на организма, което да се прояви например в намалена сексуална активност, преждевременно оредяване на косата, падане на зъби и т.н.

Аюрведа по принцип свързва ниското тегло и невъзможността за повишаването му с проблеми на Вата дошата. Характеристиките на тази енергия в тялото, която отговаря за нервната система и движенията, предразполагат към ниско тегло. Хората тип Вата са много активни и емоционални, но са непостоянни, като това включва и нередовно хранене. Те дори често забравят да ядат през деня. Това предизвиква нарушения в биологичния ритъм на огъня Агни за разграждането на храната, води до лошо храносмилане. Агни се потушава и от студени храни и напитки, негативно влияние може да окаже и суровата храна. Така се разбалансира и другата доша – Пита, която отговаря за храносмилането като част от трансформациите в организма. Лошото храносмилане води до намалено тегло, но за него има и други причини – напрегнатото стресово всекидневие, физическо претоварване и умора, емоционален стрес, като особено вредят тъгата и безпокойството. Тези фактори са характерни за излязла от баланс Вата. Независимо дали са водещи или второстепенни в тридошието – съотношението им с третата енергия – Кафа, излезлите от равновесие Вата и Пита могат да доведат до проблемите с ниско тегло и невъзможност за натрупване на телесна маса.

Лечението

Преяждането не е решение за здравословно покачване на теглото. Още повече, че и при обилно хранене, някои хора могат да остават слаби, което зависи от типа тяло. За целесъобразно повишаване на теглото Аюрведа прилага режим в храненето, подправки, билково лечение, могат да се използват и различни масла, а също така и йога практики.

Терапия в аюрведична клиника

Прочистването на организма от токсини е особено важно, защото те блокират пътищата за протичане на енергиите.

Общата цел е Дошите да се върнат в баланса, зададен първоначално от природата. Така системите на организма, които се ръководят от трите Доши, ще заработят нормално и здравословните проблеми ще отпаднат. Тук трябва да се отбележи, че в много случаи трайната загуба на тегло може да е следствие на дълго продължили заболявания, анорексия или депресия, причините за които са различни отклонения от енергийното равновесие. Затова причините трябва да се уточнят от аюрведа лекар, който да определи Дошата на пациента и съответните отклонения, които обикновено са комплексни и при трите енергии.

За здравословно покачване на тегло Аюрведа прилага разнообразни билкови средства, сред които е Ашваганда за подобряване на апетита и изграждане на мускулна маса. Тази билка също така силно намалява нивото на хормона на стреса, който разстройва метаболизма и отслабва имунната система. За балансиране на повишена Пита и усилване на апетита се използва и Шатавари, която премахва умората и безпокойството, и спомага за увеличаване на теглото. Силен ефект за усилване на апетита има и копърът. Той се използва дори при лечението на анорексията, при която е тежък здравословен проблем с ниско тегло и невъзможност за покачването му. Пипали – дългият пипер, също служи за подобряване на апетита и обмяната на веществата,  функциите на червата и черния дроб за храносмилането, а също така и за пречистването на тялото от токсини. Видариканд пък е билка с разнообразни хранителни вещества, има минерали, витамини и др. за подхранване на тялото.

 

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.