Парализа на тялото

Аюрведа лечения

Парализата според Аюрведа и значението на Вата доша за нея

За Аюрведа парализата е свързана с излизане от баланс на Вата дошата. Тази доша се асоциира с Въздуха и Пространството, и определя всички движения – от тиковете и мигането, през пулса и дишането, до съкращенията на мускулите и движението на крайниците.

Аюрведа и парализата

Оптималният й баланс се определя от пракрути – природно зададено на всеки съотношение между три вида енергии: Вата, Кафа и Пита. Всяка от тези Доши – енергии, отговаря за определени функции и се свързва основно с някой от петте елемента, от които е сътворен Светът. От другите две Доши  Пита се отнася до Огъня Водата, и ръководи трансформациите в организма, а Кафа се свързва с Водата и Земята, и е за хидратацията на органите, и за костната система. Техният баланс е заден на всеки още при раждането в уникално съотношение. В него някоя от етергиите или две от тях преобладават в някаква степен и това определя каква е Дошата на човека.

За да отключите цялата статия се регистрирайте в сайта тук!

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.