Парализа на тялото

Аюрведа лечения

Парализата и Вата Доша 

За Аюрведа парализата е свързана с излизане от баланс на Вата дошата. Тази доша се асоциира с Въздуха и Пространството, и определя всички движения – от тиковете и мигането, през пулса и дишането, до съкращенията на мускулите и движението на крайниците.

Аюрведа и парализата

Оптималният й баланс се определя от пракрути – природно зададено на всеки съотношение между три вида енергии: Вата, Кафа и Пита. Всяка от тези Доши – енергии, отговаря за определени функции и се свързва основно с някой от петте елемента, от които е сътворен Светът. От другите две Доши  Пита се отнася до Огъня Водата, и ръководи трансформациите в организма, а Кафа се свързва с Водата и Земята, и е за хидратацията на органите, и за костната система. Техния баланс е заден на всеки още при раждането в уникално съотношение. В него някоя от етергиите или две от тях преобладават в някаква степен и това определя каква е Дошата на човека.

Вата означава насочване, команда, а връзката с Въздуха и Пространството сочи лекота и движение. Тези характеристики лесно се забелязват при хората с Вата тип тяло: те се движат бързо, говорят бързо, лесно се сприятеляват, спят леко, честите промени са характерни за тях. Непостоянството обаче изиграва лоша шега на Вата – липсата на постоянен дневен режим, неправилно хранене и начин на живот я изкарват от баланс.

В „Чарака самхита“ – най-основният текст по Аюрведа, са описани като „некотролируеми“, с кето вредят сами на себе си. Човек с Вата доша обикновено е импулсивен, на настроения, в които се редуват пикове и спадове. Цялото това непостоянство влияе негативно върху Вата даже и тя да не е водеща Доша при даден човек и може да я изкара от равновесието. Нарушените енергийни баланси обикновено са комплексни – едновременно  при трите доши на човека, така че лечението на Аюрведа е комплексно. Целта е енергийният баланс да се възстанови, системите на организма да могат да работят нормално и така да се отстрани основата за поява на заболявания.

Как се балансира Вата

Най-важно за дошовия баланс е храненето. В по-широк смисъл това означава и начина на живот, защото храненето включва не само видове храни, но и навици кога и как да се храни човек.

Парализата и Вата Доша

И ако стане режим, задава „ритъм“ във всекидневието и за работа, и за почивка, и за сън. Разбира се, това се съчетава с други начини и средства, които имат пряко въздействие за лечението на парализата – масажи с масла и билки, вътрешен прием на натурални лекарствени средства, йога практики, пречистване на тялото от токсини.

За балансиране на Вата храните трябва да са готвени, да се консумират топли, да бъдат по-течни и мазни, да се избягва сухата и суровата храна. Стипчивото, горчивото и лютото са противопоказни. От зърнените храни се препоръчват пшеница, ориз, киноа, добре е да са на по-редки каши. Царевицата, житото, белият ориз и белият хляб е добре да се избягват.

От зеленчуците са полезни тиквичките, грахът, зеленият боб, а трябва да се избягват патладжаните, зелето, картофите, лукът, камби ряпа. От варивата сготвени Вата балансират боб Мунг, червена и черна леща, мунг-дал, жълт грах. Кафявата леща, зрелият боб, соята трябва да се избягват. От плодовете са подходящи черешите, кокосът, манго, грозде, ананас, праскови сини сливи, а са противопоказни кайсиите, динята, червените боровинки и всички сушени плодове. За подслаждане се използват кафява захар и мед. Аюрведа билките, полезни при загуба на мускули и за активиране на нервната дейност са многобройни, но могат да се споменат сърцелистна сайда, куркума, кориандър, джинджифил.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.