Повишена киселинност в стомаха

Аюрведа лечения

Здравето като философия при Аюрведа

Балансът е основно понятие в Аюрведа. Космосът съществува в динамични равновесия, а природата и човекът са микромодели на Космоса. Това е залегнало и в схващането за здравето – то е без проблеми, ако балансите се поддържат. Става дума за балансите между трите енергии – Доши, които са зададени на всеки човек при неговото раждане в уникално съотношение.

Силата на аюрведаВсяка от тези енергии е свързана с определени процеси в организма, а в цялост определят всичките му функции. Вата се отнася за движенията, Пита е за метаболизма, Кафа е за имунитета и растежа.

В съотношението на Дошите в някаква степен преобладава една от тях, може и две, което определя какъв е даденият тип тяло. Ако някоя Доша излезе от равновесието, започват нарушения в дейностите на различните органи и системи.

В случая с повишената киселинност в стомаха става дума за разбалансиране на биологичните процеси при Агни – огънят на храносмилането. Обикновено се получава при дисбаланс на Пита, наричана огнената Доша.

Лечението е Пита да се върне в баланс и да се стимулира Агни. Може обаче да са се получили комплексни дисбаланси, така че състоянието и лечебния курс трябва да се определят от аюрведа лекар. Специалистът трябва да прецени какви точно са дисбалансите, включително и при Агни, и как да премахне проблема с киселините, ако те се появяват често.

Още повече, че Аюрведа не се съсредоточва върху конкретния симптом, а се насочва към цялостно възстановяване на естествените, нормални функции на организма, като премахва причините за отклоненията. Трябва също така да се отбележи, че лечението винаги е строго индивидуално според уникалния тип тяло на пациента, евентуални други заболявания, фазите им, възраст, условията при които работи и живее човекът и т.н. Затова при едни и същи здравни проблеми, на двама различни пациенти могат да се приложат различни лечебни средства и методи, и лечението да продължи различни периоди.

Без стомашни киселини с Аюрведа – ефективни аюрведични методи на лечение! За да отключите цялата статия се регистрирайте в сайта тук!

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.