Повишена киселинност в стомаха

Аюрведа лечения

Здравето като философия при Аюрведа

Балансът е основно понятие в Аюрведа. Космосът съществува в динамични равновесия, а природата и човекът са микромодели на Космоса. Това е залегнало и в схващането за здравето – то е без проблеми, ако балансите се поддържат. Става дума за балансите между трите енергии – Доши, които са зададени на всеки човек при неговото раждане в уникално съотношение.

Силата на аюрведаВсяка от тези енергии е свързана с определени процеси в организма, а в цялост определят всичките му функции. Вата се отнася за движенията, Пита е за метаболизма, Кафа е за имунитета и растежа. В съотношението на Дошите в някаква степен преобладава една от тях, може и две, което определя какъв е даденият тип тяло. Ако някоя Доша излезе от равновесието, започват нарушения в дейностите на различните органи и системи. В случая с повишената киселинност в стомаха става дума за разбалансиране на биологичните процеси при Агни – огънят на храносмилането. Обикновено се получава при дисбаланс на Пита, наричана огнената Доша. Лечението е Пита да се върне в баланс и да се стимулира Агни. Може обаче да са се получили комплексни дисбаланси, така че състоянието и лечебния курс трябва да се определят от аюрведа лекар. Специалистът трябва да прецени какви точно са дисбалансите, включително и при Агни, и как да премахне проблема с киселините, ако те се появяват често. Още повече, че Аюрведа не се съсредоточва върху конкретния симптом, а се насочва към цялостно възстановяване на естествените, нормални функции на организма, като премахва причините за отклоненията. Трябва също така да се отбележи, че лечението винаги е строго индивидуално според уникалния тип тяло на пациента, евентуални други заболявания, фазите им, възраст, условията при които работи и живее човекът и т.н. Затова при едни и същи здравни проблеми, на двама различни пациенти могат да се приложат различни лечебни средства и методи, и лечението да продължи различни периоди.

Без стомашни киселини с Аюрведа

Повишена киселинност в стомаха може да се появи инцидентно от редица храни и напитки. Киселини могат да предизвикат прекалено пикантните или прекалено мазните ястия, пържените храни, храни с изкуствени оцветители и консерванти, газираните напитки, алкохолът, соковете от цитрусови плодове, кафето, особено ако е сутрин на гладно.

Аюрведа съчетани подправкиАюрведа има различни начини да неутрализира тяхното въздействие за киселинност. Като неутрализатор при кафето например може да се използва смлян кардамон, който да се добави преди сваряването. Приблизителното количество е половин чаена лъжичка за една чаша. Свинското месо пък, което е мазно, може да се компенсира със салата от зеленолистни зеленчуци, които са алкални. За активиране на Агни могат да се използват по различни начини и комбинации джинджифил, кардамон, куркума, мащерка, мента и много други. Стимулирането може да става преди, по време и след хранене.

Проблемът всъщност не е толкова в инцидентната поява на киселини в стомаха и евентуалното предпазване „на парче“, а ако човек системно се храни неправилно, има вредни хранителни навици и нецелесъобразен дневен режим. Тогава той трябва да промени начина си на хранене и живот, защото неритмичното хранене с неподбрани храни води до храносмилателни проблеми, от които киселините в стомаха ще са само малка част. Полезните за всеки пациент храни съобразно Дошата, съчетанието им, последователността, билките и подправките ще определи аюрведа лекарят след прецизна диагностика на конкретните оплаквания и общото състояние. Има обаче принципни правила, които всеки може да спазва. Човек трябва да се храни само когато е гладен – „хапването“ докато гледаме сериал или мач по телевизията, или „защото ни е нервно“ и т.н. са изключително вредни, защото не са съобразени с цикличността на храносмилателния огън. Храненето трябва да е бавно, спокойно, без други занимания, за да не се преяжда неусетно. Храната трябва да е прясна или прясно приготвена – да се консумира не по-късно от 3 часа след приготвянето. Аюрведа причислява консервите и полуфабрикатите към „храната на невежеството“. Студените напитки, особено по време на хранене, също са вредни за Агни, защото го потушават.

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.