Пракрути в Аюрведа

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Пракрути – неизменният код на живота и здравето

Пракрути е едно от основните, концептуални понятия във философията на Аюрведа. То отразява първично зададената, природна същност на човека и е свързано с индивидуалните му особености, които го отличават от всички останали хора. Предопределя физическите характеристики, реакцията на организма към външните въздействия като например климата, предразположението към болести, полезни и вредни храни, и съчетания на храни. От Пракрути също така зависи темпераментът, дори мисленето и начина, по който човек възприема околната среда и хората.

Елементите в Аюрведа | HealthLife

Пракрути е „код“ на точно определено енергийно съотношение в тялото на човека. То е индивидуално за всеки, неповторимо и е за цял живот, като не може да се променя. Аюрведа го възприема като изначална даденост сама за себе си, завършен модел на Божествена промисъл за всеки отделен човек. Този модел всеки „получава“ при раждането, но той е заложен още преди това. Като същност, състояние, Пракрути е определен тип съчетание на трите доши с даден превес на едната или двете. Така Пракрути може да е Вата, може да е Пита или Кафа, или съответна комбинация между тях. Поддържането на този баланс гарантира тонус, активност, живот без болести.

В същото време Аюрведа отчета, че Пракрути е идеалният модел, а при много хора тези изначално зададени равновесия се нарушават с течение на времето. Това става от незнание и несъобразен с  Пракрути  начин на живот, особено с неподходящи храни и модели на хранене. При тези нарушения се преминава в друго състояние – Викрити, което се определя като текущо. То отчита получените отклонения от  зададения енергиен баланс на Пракрути. Колкото повече Викрити се отдалечава от Пракрути, толкова повече човек изпада в неестествено за организма му състояние, функциите на органите и системите все повече се затрудняват и объркват. Докато в крайна сметка започнат болестите. И обратно – с правилен начин на живот, Викрити може максимално да се доближава до  Пракрути и до идеалното здраве, и жизнено дълголетие.

Пракрути от гледна точка на съзнанието

Пракрути е понятие, което обяснява разликите между хората. Не е нужно тези различия да се доказват – всеизвестно е, че има големи отлики – и във физически план, и емоционален, мисловен, духовен – дори между най-близки хора: родители и деца, братя и сестри, дори при близнаците.

Свобода на ума в Аюрведа | HealthLife

Пракрути има аспект и за съзнанието, тъй като съзнанието и генерирането на самосъзнание в Аюрведа са водещи акценти. Те са от основно значение за следването на Пракрути като жизнен код. Слабото ниво на осъзнаване и самоосъзнаване води до грешки в начина на живот и нарушени баланси в организма. А това цялостно се отразява зле на човека – върху тялото, емоциите, умствената дейност, възможностите за духовен живот.

Съзнанието има три гуни, които във философията на Аюрведа се определят като съставни части, качества. Те имат пряко отношение към мисленето. Гуна е и атрибут за схващането на принципите на Пракрути и тяхната „веществена“ роля – предпазване от всички болести и успешно лечение, ако сме допуснали някое заболяване да се появи.

Според гуните, категориите Пракрути са три. Едната е Сатва, която е на благостта, другата-Раджа, характеризирана като страстта, третата – Тамас, която се определя като невежество. Те могат да се променят и от външни, и от вътрешни влияния. Чрез себенаблюдение,  себеопознаване и начина на живот човек може да преминава от една в друга гуна.

Стремежът трябва да е насочен към достигне на Сатва. Това е състояние на осъзнаване, разбиране, спокойствие, оптимално здраве, щастие. При тази гуна няма негативизъм.

Раджас, както подсказва и понятието, е свързана с материални желания, стремежи към удоволствия. При нея е изявен егоизмът, силни амплитуди в настроенията и емоциите, доста страдания.

Тамас е най-ниската степен на осъзнаване, ако изобщо може да се говори за осъзнаване. Тук животът не следва разумен ход, води до себеразрушаване – и физическо, и психическо с  апатия, депресивни състояния, незаинтересованост от хората наоколо и ставащото около нас.

Определянето на Пракрути и Викрити трябва да е от специалист

Много хора заради напрегнатия си начин на живот и натрупани нездравословни навици, не следват и не се стремят към идеалното си състояние на енергиен баланс – Пракрути.

Правилният път в Аюрведа | HealthLife

Никога обаче не е късно това да започне да се променя. Всеки може да се обърне към аюрведа лекар, който да определи конкретния му модел Пракрути, както и текущото му състояние Викрити. На тази база специалистът ще назначи индивидуален дневен режим – от ставането сутрин, до лягането вечер. Специален план ще се състави и за храненето с видове храни, съвместимости и несъвместимости, начин на хранене. Ако Викрити се окаже с големи отклонения от Пракрути, обикновено се налага лечение. Тук трябва да се отбележи, че Аюрведа има лечение за всяка болест и за разлика от Западната медицина, е говори за хронични заболявания – тя просто ги излекува.

Определянето, особена на Викрити, трябва да се извърши от специалист, защото текущото състояние се влияе от много вътрешни и външни фактори, за неопитен човек е трудно да ги прецени и да направи изводи. Докато квалифицираният аюрведа специалист разполага с множество начини за определяне – по пулса, езика, очите, ноктите, косата, обща осанка на тялото, рефлексия на мускулите, сила и тембър на говора и т.н.

5 (100%) 1 vote

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.