Причини за стреса

Антистрес идеи

Какво всъщност е стресът?

Много хора се оплакват /и реално страдат/ от стрес. Ако човек обаче си даде ясна сметка за причините една по една, би могъл да си спести голяма част от негативните емоции и физиологическите последици в организма, предизвикани от стреса.

Стрес на мозъкаКакво всъщност е стресът? Това е личностна, вътрешна реакция на външни обстоятелства, от които трайно зависим, но не можем контролираме. Тези обстоятелства може да са физически фактори – глад, студ, жега, шум, които надхвърлят възможностите на тялото и психиката за адаптация. Може да са различни житейски ситуации – продължително или особено рисково заболяване, финансов недоимък за плащане на сметки, такси,  всекидневни разходи.

На практика всяка промяна в живота е стресова ситуация, на която е нормално организмът да реагира по определен начин в процеса на адаптирането си. Ако обаче дадените обстоятелства останат дълго време извън контрол, стресовата ситуация „изчерпва“ възможностите на организма и преминава в стрес.

До голяма степен причините са в личностните отношения – с близки, колеги, шефове или усещането на човек за самота, изолация от обществото. Стресът може да е и професионален – от голям обем работа, за която „времето все не стига“, трудна, непосилна задача, пречки за развитие в кариерата и т.н.

Вътрешната  реакция на тези външни обстоятелства основно зависи от личностната оценка на човека. Те могат да се възприемат като безизходица от заплахата. Тогава често постоянната тревожност започва да се съпровожда от самообвинения, чувство за безнадеждност, недоволство от себе си и околните, гняв, и да се стигне дори до депресивни състояния. А могат да се възприемат и като предизвикателство за себедоказване, и да мобилизират личността – нейните заложби, воля, умения, което да спомогне за решаване на проблема.

Как да се справим със стреса? Вижте няколко полезни и ефективни метода за справяне със стреса!

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

5 (100%) 1 vote[s]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.