Упражнения при болки в гърба

Антистрес идеи

Упражненията – ефективна помощ при лечение на болки в гърба

Има много ефективни упражнения за домашни условия, които могат да се изпълняват при болка в гърба. Тъй като те са за общо укрепване, могат да се прилагат и превантивно. Ако обаче болката вече се е появила и не отшумява, тези упражнения трябва да съпътстват назначено специализирано лечение. Затова те трябва да се консултират с лекар, който първо да установи причината за болките.

Болки в гърба от стресОсвен това на всеки състоянието му е строго индивидуално и съобразно това може да му се назначи персонална програма от кинезитерапевт, която да се съчетае с упражненията в домашни условия. Те не бива да се правят „ударно“ и на всяка цена – ако при някое от тях човек изпитва болка, просто не го прави. Ефектът от упражненията започва да се проявява след около половин месец – ако дотогава болката не започне да стихва, е необходимо отново да потърсите лекаря.

Болки в гърба могат да се появят и в детска възраст, и в зряла, и в напреднала. Най-често се срещат във възрастовата група след преминаването на 30-40 години, когато започват дегеративни изменения/увреждания на гръбначния стълб като износване или удебеления. Те могат да засегнат прешлени, дискове, стави, което с времето да доведе до притискане на нервни окончания или на гръбначния мозък. Причините за поява на болки в гърба обаче са най-различни. Може да са неправилна стойка или неудобна работна поза; травма, натоварване на гръбначните мускули и връзки при работа или спорт; наднормено тегло което допълнително товари гръбначния стълб; възпаления, тумори. А може и заболяване на съвсем друг орган да рефлектира в усещане за болка в гърба. Това може да се случи например при камъни в жлъчката. Затова болките в гърба не бива да се пренебрегнат, а да се търси лекарска помощ. Смята се, че болката е станала хронична и вече сочи съществен здравен проблем, ако продължава над три месеца.

Как да се справим с болката в гърба? Вижте няколко полезни метода на лечение! Прочетете статията докрай като се регистрирате в сайта тук!

Оценете стаията

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.