Висока телесна температура

Аюрведа лечения

Ама е в основата на повечето заболявания с температура

Някои от заболяванията, в борбата с които организмът повишава телесната температура, могат да бъдат предизвикани от микроорганизми – например вируси.

Висока телесна температура

Голяма част от „температурните“ болести обаче се предизвикват от Ама. Това е тежка, студена, мокра субстанция от натрупани токсини, която се е наслоила в тялото. Тези токсини се образуват при лошо храносмилане от недоразградени, загниващи хранителни остатъци в храносмилателния тракт. Чрез кръвта се разнасят и наслояват из тялото. Те директно вредят на клетките, а също и запушват фините канали, по които протичат жизнени енергии в организма, което предизвиква заболявания. Ама оказва влияние и на самите Доши, като променя характеристиките им. Вата, която по принцип е суха и лека, утежнена с Ама, става тежка и влажна. Горещата Пита става хладна, а тежката и бавна Кафа натежава още повече.

Това трябва да се отчете при лечението, защото билки, които по принцип успокояват дадената Доша, може да се неефикасни, ако тя е замърсена с Ама. Или пък билки, които усилват дадена Доша, всъщност да я отслабят. Затова първо аюрведа лекарят определя причината за болестта – дали е заради Ама и какви отклонения от енергийния баланс са се получили. След това се назначава лечение за активиране на храносмилателния огън, пречистване и намаляване, или увеличаване на съответните Доши, с което се преминава към възстановяване на енергийното равновесие и цялостното здраве. Много от билките на Аюрведа действат многопосочно – за активиране на огъня Агни, сваляне на температура, премахване на болката, спадане на възпаления и т.н. Могат да се споменат джинджифилът, куркумата, свещения босилек, различни комбинации като Трикату и много други. Температурата може да се свали също ако за момента няма възможност да се ползват билки, подправки и чайове – слагат се студени мокри компреси на челото, стомаха, ръцете и краката; може да се предизвика и изпотяване в топло помещение с топли дрехи.

Сваляне на температурата

При възрастните за висока се счита температурата над 38 градуса. Тя сама по себе си не е болест. Но показва, че в тялото е започнало някакво заболяване и трябва да се потърси лекар, особено ако пациентът е с треска, силно главоболие и скованост във врата.

Аюрведа билки при висока температура

Медицинска помощ трябва да се потърси непременно при всяко покачване на температурата при бебетата, както и при възрастен, който има хронични сърдечно-съдови или дихателни проблеми, или диабет. При прегледа ще се определи причината за вдигнатата температура и ще се назначи лечение на заболяването, както и средства за сваляне на температурата. За свалянето й Аюрведа използва билки, билкови чайове, плодови сокове с билки, масажи с охлаждащи масла и др. В началния етап е добре храната да се ограничи и дори временно да се спре. Преработката й отнема енергия, а при висока температура организмът е отслабнал. Освен това гладът ще активира храносмилателния огън и ще подпомогне изгарянето на токсини. Разбира се, през това време се приемат много течности. Освен топлите, но не горещи чайове като например от джинджифил или босилек, са полезни и плодовите сокове с билки. Много полезен е пресният гроздов сок с кимион, копър и сандалово дърво. Ефект за сваляне на температурата има и пиенето на пресен лимонов сок, разреден с подсладена вода. Вместо лимон може да се използват настъргани и изцедени моркови, затоплената напитка се пие през половин час. Студените течности са противопоказни.

Захранването трябва да става постепенно с лесносмилаеми храни, докато се възстанови пълният хранителен режим според изискванията на Дошата. Започва се със зеленчукови супи, бульони, картофени или плодови пюрета. Класическо ястие в този случай обаче е кичари, което се прави от боб мунг и ориз басмати, приготвени с пречистено масло Гхи и с прибавени подправки. Ястието е лесно за смилане и има пречистващ ефект. Оризът басмати и бобът мунг действат охлаждащо, като Басмати стабилизира всяка от Дошите, а мунг е подходящ за отслабнало храносмилане.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.