Йога видовете

Йога – цялостно развитие и усъвършенстване на личността

Преди да се говори за йога видовете, е добре да се направят някои уточнения за йога, защото много хора я свързват единствено с „трудни пози“. Йога е система за личностно развитие чрез  усъвършенстване на тялото и съзнанието.

Целта е отлично здраве и дълголетие, но наред с това човек опознава вътрешния си свят, своята истинска същност, която за всеки е уникална. На определен етап от развитието той стига до Просветлението на съзнанието, сливането му с Божествения вселенски разум. Самата дума йога означава „съединяване“, „сливане“. Затова йога видовете, развили се в многобройни школи през хилядолетната история на йога, всъщност се стремят към една и съща цел, но „вървят“ към нея по различни пътеки. След определени достигнати нива, йогите могат да въздействат и контролират физиологични процеси в тялото си, но едновременно с това да контролират и чувствата, които пречат на разума, да насочват мисловния си процес, да запазват вътрешната хармония на своята естествена природа във всякакви критични ситуации. Физическите упражнения и йога позите /асани/ подобряват физическото състояние, а регулациите на жизнената енергия и медитациите насочват човека към вътрешния му свят и действат на ниво Съзнание. Слети в едно, тези компоненти са йога – системата за усъвършенстване на личността.

Моралните ценности

Появата на йога видовете е естествена. В търсенето на моралните ценности и пътища към съвършенството, през хилядолетията са оказвали влияние различни философски направления и школи, дори цели цивилизации.  От тези философски възгледи, определили основни видове йога практики,  могат да се споменат Карма йога, която се основава на дълга и верността към него, Раджа йога, наричана Царска заради широкия обхват на практики и 8-те стъпала/етапи на развитие,   Бхакти йога – на Космическата любов, Джнана йога – на Знанието.

Всяка от тях е с определена насоченост за усъвършенстване. Раджа йога например въздейства на психиката и ума, Бхакти – върху емоциите, Карма йога акцентира върху освобождаването от егоизма и т.н. Има и други, развили като акценти различни компоненти съобразно това, че хората са от различни общности, с различни потребности и т.н.

Когато се говори за йога видовете, специално място трябва да се отдели на Раджа йога, защото тя е комплексна система  за усъвършенстване. При нея последователно се изминават 8 етапа. Първите два са въздържане и вътрешна дисциплина /яма и нияма/. Яма всъщност е поведенчески правила за взаимоотношението с околния свят: ненасилие, избягване на лъжата, да не се краде, сексуалната активност да е умерена, материалните неща да не са централни в съзнанието. Нияма са правила за отношението към себе си. Първото е чистота – и на тялото, и на съзнанието. Второто е да се задоволяваме с това, което имаме, третото е аскетичност, следва опознаването на свещените книги и себеопознаването, и пето – да се оставиш на Божията промисъл, освобождавайки се от тревогите. След тази „двуетапна „подготовка“, в Раджа йога идват йога позите /асани/ и Пранаяма – да се контролира жизнената енергия чрез дихателни техники. Петият етап – Пратяхара, е въздействие и успокояване на ума и емоциите, с което се преминава към Концентрирането /дхарана/. Следва медитацията, а чрез нея –  Самадхи – свръхсъзнание и блаженство.

Събуждане на енергиите и детокс

Йога има различни начини за въздействие върху ума, тялото и емоциите. Някои от тях са насочени към широк кръг хора, други са по-специфични. В този смисъл могат да се споменат някои от йога видовете.

Хатха йога въздейства на жизнените сили, като ги активира. Това са силата, управляваща физиологичните процеси и силата на ума. Постига се пречистване на тялото и умствена концентрация.

Състои се от йога пози, техники за детокс – физически и умствени, за стимулиране на праната /жизнената енергия/, осъзнатост и медитация. Възприема се като най-стария стил, който е и най-разпространен за постигането на баланс и хармония, като за „инструмент“ се ползва тялото.

Сатянанда йога е съчетание на асани за балансиране на ума и тялото, дихателни практики, с които се въздейства на енергийното тяло и медитация. Системата е създадена да е широко достъпна, като акцентът е върху осъзнаването от човека на различни страни от вътрешната му същност.

Кундалини йога активира основните чакри – енергийните „разпределителни“ центрове на праната в тялото, пробужда психичния потенциал. Съчетават се дишане, фокусиране на погледа, мантри, пози и др. Тази система укрепва нервната система, позволява самоконтрол на чувствата и мислите, влияе балансиращо върху дейността на жлезите за вътрешна секреция и др.

Йога Нидра е за пълно отпускане – умствено, емоционално, физическо, със силен трансформиращ вътрешен ефект. Съзнанието е активирано в едно особено състояние на динамичен сън. Постиганото отпускане е толкова цялостно, че човек изглежда като заспал. Съзнанието му обаче е будно и насочено към вътрешния му свят, действа на по-дълбоко вътрешно ниво на осъзнатост. Релаксацията за организма е много по-ефективна от съня. Един час йога нидра е с възстановителен ефект колкото 4 часа спане. Настъпват и трансформации на личността. По време на практиката се заличават стари впечатления и навици, вътрешният свят се преструктурира за ново начало.

Оценете стаията

Камал Кишор започва да практикува йога на 12-годишна възраст под ръководството на Свами Сарасвати в Дивайн Лайф Съсайъти, Ришикеш, Индия.

През август 2007 г. участва в 21-дневен курс по йога за поддържане на добро общо здравословно състояние, организиран от Бихарската школа по йога, Мунгер (Бихар), Индия.

В продължение на три години, от 2012 до 2015 г., Камал Кишор изучава различни видове йога: Сатиананда йога, Раджа йога, Кундалини йога, Крия йога, Мантра йога, Нада йога, йога за деца, ведически ритуали за хармонизиране на чакрите и живота, йога Саняса, създадена от Свами Сарасвати. 

През 2013 г. участва в подготовката на поредното издание на Световната конвенция по йога, проведена в Бихар, Индия.

В периода 15 – 29 март 2015 г. провежда курсове по йога и тематични концерти в Тимишоара и Букурещ (Румъния) за асоциация Културен център Рабиндранат Тагор.

От май 2015 до януари 2016 г. посещава различни духовни и йога водачи в Хималаите, с чиято помощ задълбочава познанията си и усъвършенства уменията си в практикуването на йога.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.