Затлъстяване

Аюрведа лечения

Здравните рискове от затлъстяването

Наднормените килограми водят до различни болести. Хората със затлъстяване са с повишен риск от болестни изменения на кръвоносната система и сърцето – стесняване на съдовете от „лошия“ холестерол, високо кръвно, исхемична болест на сърцето, инсулти, инфаркти.

Наднормено теглоНаднорменото тегло също така е предпоставка за развитие на диабет, вреди на кости, стави, жлъчка, бъбреци и т.н. Бързото измаряне, затрудненото дишане и други съпътстващи фактори ограничават активността на личността, тя не може да участва пълноценно в социалния живот, губи социални контакти. Това се отразява и на самочувствието извън евентуалните притеснения за външния вид. На този фон затлъстяването в България не е само сериозен медицински проблем – то е социален проблем, защото засяга твърде голяма част от населението. По данни на БАН, над 46 процента от мъжете в страната са с наднормено тегло. Този процентът при жените е повече от 34. Със затлъстяване са 15,8% от мъжете и 17.5% от жените. Което значи, че над 62 на сто от мъжете и 52 процента от жените имат проблем с излишни килограми. При децата затлъстяване имат към 150 000 – това сочи официалната статистика, обявена през 2017 година на база представителни национални проучвания на медицински специалисти. По данни на Бъбречна асоциация в България, при хората над 45 години затлъстяването обхваща 40 процента.

Излишните килограми се натрупват от лоши хранителни навици и заседнал живот. Хората ядат твърде солено, мазно, сладко, при което приемат повече енергия, отколкото изразходват – т.е. повече калории, отколкото са необходими на организма. За Аюрведа по този начин хората потушават Агни – храносмилателния си огън. При отслабнал Агни поетата храна не може се разгражда напълно, престояват остатъци, които загниват и отделят отрови. Кръвта разнася тези отрови по цялото тяло и те с години увреждат тъкани и органи, докато започнат да се проявяват болестите.

Как с Аюрведа да се избавим от излишните килограми? 

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

5 (100%) 1 vote[s]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.