Аюрведа масажи

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Лечение и цялостно активиране на жизнената енергия

Аюрведа масажите влияят едновременно по два начина – чрез физическото въздействие на определени зони и точки на тялото, и чрез дълбокото проникване на лечебните масла. Също така могат да се втриват определени билки, може и да не е директно с ръце, а чрез потупване на определени места с торбички, пълни с лечебни съставки, каквито се използват например при артрити, ставни заболявания, проблеми с мускулите и др.

Освен за конкретното заболяване при дадени органи и системи, масажите на Аюрведа имат цялостен здравословен ефект за организма. Кожата се изчиства и заздравява, става по-еластична; мускулите се релаксират, активират се кръвообръщението и движението на лимфата; прочистват се токсините, подобрява се обмяната на веществата, засилва се имунитетът. Освен това Аюрведа масажите въздействат и на психиката, като отнемат напрежението от всекидневния стрес, възвръщат духовния баланс и спокойствие. От тях се прояснява съзнанието, възстановяват се енергийните баланси и канали, вдига си тонусът. Така цялостно масажирането при Аюрведа стимулира тялото и ума да се самовъзстановят и поддържат. Това е така, защото на практика процесите, които масажите предизвикват в организма, повлияват чисто физически не само на кожата и повърхностните слоеве, но на тъканите, и органите в дълбочина на тялото.

За всеки човек според конструкцията му и за всеки дисбаланс има специфични масажи, които да се прилагат в определено време и последователност. Те се преценяват от Аюрведа лекаря след диагностиката.

Още през хилядолетията преди новата ера тази медицина, която е първата на човечеството, е открила 107 марма – чувствителни точки под кожата. 37 от тях са във врата и главата. Това са зони в тялото, където се срещат различни органи. Някои от тези жизнени центрове имат пряко отношение към чакрите – вид колела на енергията в човешкото тяло, които я насочват навътре или навън. Умелото физическо въздействие върху чувствителните точки активира протичането на жизнената енергия.

Маслата за масажи в Аюрведа

Лечебните масла, използвани за Аюрведа масажите, са много разнообразни, защото в тях могат да се влагат различни билки според нуждите на даденото лечение или профилактиката. Затова, както споменахме, терапиите се назначават от Аюрведа лекаря.

Могат обаче да се очертаят някои принципни неща. Лечебният им ефект идва от техните пречистващи и подхранващи функции. Като медицина, Аюрведа лекува чрез възстановяване на балансите между трите енергии в човешкото тяло. Те са зададени в уникално съотношение при всеки, като една или две от тях в този баланс са с превес. Това определя и конструкцията на човека – може да е Вата, може да е Пита или  съответно Капа. Тези три енергии се свързват с всички процеси в организма, благодарение на които той съществува и се развива; „поделили са си“ всички функции от обмяната на веществата, до имунитета и движенията.

Както цялостното лечение, така и маслата при Аюрведа са съобразени с нарушенията в този енергиен баланс. Принципно при Вата и Капа нарушения, се използват затоплящи масла; при нарушен Питта баланс, ефектът от маслата трябва да е охлаждащ.

Вата нарушенията водят основно до двигателни проблеми – кости, стави и др., но оказват влияние и върху концентрацията, паметта, психиката. Традиционно се използва сусамово масло, малиново или от бадеми.

При Пита дисбаланс се появяват проблеми със стомаха, главоболие, сърдечно-съдови смущения, нервност, превъзбуденост, може да се появят и очни заболявания. Тук обикновено се използва масло от кокос и сусам.

Нарушенията при Кафа се проявяват в дихателни проблеми – бели дробове, синуси, има повишен риск от развиване на диабет, наблюдават се депресивни състояния, обща отпадналост и т.н. Тек се използват затоплени предварително масла от слънчоглед, лен, синап, царевица.

Към базовите масла могат да се прибавят и етерични, според целите на лечението. Маслото от лайка например има охлаждащ ефект, а от мащерка – затоплящ. Ароматните масла от босилек, лавандула, анасон и др. са неутрални.

Аюрведа масажи вкъщи

След консултация с аюрведа лекар, някои от аюрведичните масажи могат да се практикуват всекидневно вкъщи. Те са лесни, бързи, могат да е правят самостоятелно, а имат широкообхватен ефект. Един от тях е Абхаянга, който да се прилага сутрин за тонус през деня. Могат да се използват различни масла по вид, в много малки количества – капки, които се разтриват по цялото тяло. Действията на маслата обаче е разнообразно при различните Доши и затова преди да се започне всекидневна употреба, непременно трябва предварителен съвет от специалист.

Ако съветът е за сусамово масло например, капка от него се разтрива по дланите за затопляне и започва масаж. Той се извършва с кръгови движения по тялото – рамене, китки, лакти, ключици, глезени, колене, длани, пръсти, стъпала. При нежна кожа това масло не е подходящо за лицето. Ефектът е не само разкрасителен, възстановяващ – и физическото, и менталното здраве.Проникналите масла прочистват организма от токсини, кръвообръщението се подобрява, активира се движението на хранителните вещества и кислорода за подхранване на клетките. Овен това се получава  освобождаване от стреса, премахване на тревожността, подобряване на сетивата и концентрацията. Масажът е много подходящ при проблеми със съня.

Методът много стар и изпитан – описан е в трактат на лечителя Charaka преди 2000 години.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *