Аюрведа рецепти

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Храната при Аюрведа – и живителна енергия, и профилактика, и лекарство

За Аюрведа храната освен че е черпене на живителни сили от природата, е също така и превенция срещу болести, и лекарство. С нея може да се лекува и физическото тяло, и психиката, и ума. Аюрведа още от древността е открила начините и определила правила за оптимално здравословно хранене. Това включва не само подходящите продукти и подправки за всяка телесна конструкция, но и начините на приготвяне, съчетанията и последователността на консумиране.

Използват се основно пресни продукти, което донякъде прави рецептите „сезонни“ според наличните за периода зеленчуци и плодове.

Разбира се, използват се и сушени, освен това в кухнята на Аюрведа са застъпени например и бобовите култури, зърнени, млечни, месо, макар и по-ограничено – телешко, пилешко, риба, и др.

За да е вкусна и едновременно с това да спомага за храносмилането, храната трябва да съдържа всичките шест вкуса и да е богата на аромати. Това се постига с многобройни подправки. Те, както и готвенето като цяло, трябва да са съобразени със съответната Доша – Пита, Вата или Кафа.

Вижте аюрведичните репецти, които отговарят за всеки отделен тип доша като се регистрирате в сайта тук!

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *