Аюрведа рецепти

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Храната при Аюрведа – и живителна енергия, и профилактика, и лекарство

За Аюрведа храната освен че е черпене на живителни сили от природата, е също така и превенция срещу болести, и лекарство. С нея може да се лекува и физическото тяло, и психиката, и ума. Аюрведа още от древността е открила начините и определила правила за оптимално здравословно хранене. Това включва не само подходящите продукти и подправки за всяка телесна конструкция, но и начините на приготвяне, съчетанията и последователността на консумиране.

Използват се основно пресни продукти, което донякъде прави рецептите „сезонни“ според наличните за периода зеленчуци и плодове.

Разбира се, използват се и сушени, освен това в кухнята на Аюрведа са застъпени например и бобовите култури, зърнени, млечни, месо, макар и по-ограничено – телешко, пилешко, риба, и др.

За да е вкусна и едновременно с това да спомага за храносмилането, храната трябва да съдържа всичките шест вкуса и да е богата на аромати. Това се постига с многобройни подправки. Те, както и готвенето като цяло, трябва да са съобразени със съответната Доша – Пита, Вата или Кафа.

Вижте аюрведичните репецти, които отговарят за всеки отделен тип доша – За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!

Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *