Аюрведа рецепти

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Храната при Аюрведа – и живителна енергия, и профилактика, и лекарство

За Аюрведа храната освен че е черпене на живителни сили от природата, е също така и превенция срещу болести, и лекарство. С нея може да се лекува и физическото тяло, и психиката, и ума. Аюрведа още от древността е открила начините и определила правила за оптимално здравословно хранене. Това включва не само подходящите продукти и подправки за всяка телесна конструкция, но и начините на приготвяне, съчетанията и последователността на консумиране.

Използват се основно пресни продукти, което донякъде прави рецептите „сезонни“ според наличните за периода зеленчуци и плодове. Разбира се, използват се и сушени, освен това в кухнята на Аюрведа са застъпени например и бобовите култури, зърнени, млечни, месо, макар и по-ограничено – телешко, пилешко, риба, и др.

За да е вкусна и едновременно с това да спомага за храносмилането, храната трябва да съдържа всичките шест вкуса и да е богата на аромати. Това се постига с многобройни подправки. Те, както и готвенето като цяло, трябва да са съобразени със съответната Доша.

Хората с телесен тип Вата например трябва да ограничават бобовите култури и суровата храна. Ястията им пък трябва да са топли, докато за Пита трябва да са хладки. И за двата типа не е препоръчително много подправки. За балансиране на Кафа трябва да се избягнат мазните храни, млечните произведения и самото мляко, разбира се, също и студената храна.

Всъщност много студените храни и напитки трябва да се избягват от всеки, защото отслабват храносмилането и забавят процеса.

Има и ред други особености, поради което Дошата и здравословното състояние трябва да се определят от Аюрведа лекар, който да насочи и към съответния хранителен режим.

Аюрведа има изисквания и към този, който приготвят храната. И те не са само за перфектна хигиена на помещението и самия готвач. Той трябва да е спокоен и да готви с любов, защото чувствата му – позитивни или негативни, се предават чрез ястието като положителна или отрицателна енергия на този, който ги консумира.

 

Рецепти за оризови ястия

Оризът е широко използван в кухнята на Аюрведа – варен или пържен, защото той е чиста храна и дава жизнена енергия, спомага за изграждане на тъканите. Ястията са многообразни – с домати, с кокос, с извара, с лимон, жира ориз, пържен със зеленчуци, с гхи и сушени плодове, и много други.

Ориз с грах

Ястието е богато на протеини, тъй като аминокиселините на граха и ориза се допълват. Подходящо е за след тежка физическа работа.

В гхи, покрило дъното на тенджерата, се запържват канела – половин пръчка, кардамом – няколко спукани шушулки, черен пипер – няколко зърна, 5 карамфила. Смесва се с грах – наполовина от чаена чаша и се разбърква. Ориз басмати се добавя накрая – чаена чаша и се долива вода, която да е над сместа около  един пръст. Изчаква се да заври, разбърква се добре и затворено с капак, оставяме ястието на намален огън десетина минути.

Ориз на пара

Ориз басмати – чаена чаша, се слага в тенджера с вода, която да е два пръста над него и се оставя около час да престои. Оризът попива известна част от водата и тя трябва да остане колкото пръст над него. Ако останалата вода е повече, се отлива колкото е необходимо. Слага се на среден огън до завиране. Добавя се сол, разбърква се и се слага капакът. Ако се готви на газов котлон, се намалява до слаб огън. При електрическите може да се изключи, защото нагорещената плоча ще подава нужната топлина. Оставя се така десетина минути, като капакът не се отваря. При желание може да се прибави зехтин, след което се разбърква, желателно е с рядка вилица.

 

Аюрведа рецепти за приготвяне на яхнии

Аюрведа има най-различни рецепти за яхнии. Те могат да са зеленчукови или месни. За зеленчуковите традиционно се използват съчетания на домати, чушки, моркови, боб, грах, картофи, лук. Месните са на основата на телешко и птиче, използва се също така и морската храна.

Приготвят се на тих огън, без да се оставят да врат. Освен вода, се използват също бульони и мляко от кокос, някои се правят с прясно или кисело мляко. Има и пикантни, като например яхнията Кади, която е с гъст сос от брашно басен, пакора, кисело мляко, чушле и кориандър.

Рецепта за спаначена яхния

Почиства се целина – два стърка и голям морков, и се нарязват във формата на кубчета. От целината да са по около сантиметър, от моркова –  около половин. 4 узрели домата се бланшират, обелват настъргват на ренде. Целината и моркова се запържват за десетина минути в гхи в тенджера на слаб огън, за да омекнат и да се карамелизират леко. Добавя се брашно – супена лъжица и около минута се запържва.

Добавят се подправки: смлян синап на върха на чаена лъжичка, смлян кимион – чаена лъжичка, смлян кориандър и  куркума по половината на чаена лъжичка, няколко смлени зърна черен пипер, червен пипер – супена лъжица и асафетида – две щипки. Разбъркват се няколко секунди и постепенно се прибавят доматите, като се разбърква непрестанно. Подгрява се, докато почти се изпари водата от доматите. При продължаващо бъркане добавяме постепенно 2 или 3 чаши гореща вода, докато покрие сместа 2 пръста. Когато заври, се добавят кафява захар – супена лъжица и по чаена лъжица магданоз и джоджан, сушени. Добавяме и спанака – половин килограм почистен. Когато слегне, се посолява и се затваря с капака на слаб огън около десетина минути. Добавя се около половин чаена лъжичка индийско орехче и се оставя още 5 минути на огъня.

 

Туршии по Аюрведа

По рецептите на Аюрведа туршии могат да се правят от много неща – на основата на лимон, зелено манго, домати, зелени или червени чушлета, чесън, лук, месо или риба. Традиционно се приготвят с олио, лимонов сок, оцет, вода, подправки, като червеният лют пипер е почти неизменен. При някои се използва и стрита куркума. По принцип туршиите трябва да са по-ограничени при Пита и Кафа конструкциите на тялото.

Рецепта за Лимонова туршия

8 лимона се разрязват заедно с кората на по 24 парчета всеки. B мaлĸa тeнджepа на сухо се запичат семена от черен синап, около супена лъжица. Изчаква се да започнат да пукат. Котлонът се изключва и леко се запичат морска сол – около четвърт чаша, acaфeтидa – около чаена лъжичка, червен пипер лют – половин чаша и  ĸypĸyмa – на половината на чаена лъжичка.

Отделно се загрява cycaмoвo oлиo – 3 лъжици и се изливат върху нарязаните лимони. Оставят се да изстинат и добре се размесват с ръце одделните съставки. Πocтaвя се в стъклен буркат и се покрива с мyceлин. За седмица се оставя на топло. Поднася се в неголеми количества към основните ястия.

Туршия от зелено манго

3 броя cpeдни по големина зелени мaнгo се измиват и се обелват, костилките се отделят и се нарязва на тънко. Парчетата се овалват в морска сол – 2 лъжички и престояват за час. В тенджерата се загрява слънчогледово олио – около третина чаша. Дoбaвят се семена от синап – черен, смлян, 2 лъжици; съвсем малко ĸapдaмoм нa пpax, кора, стрита от индийско орехче и ĸapaмфил. Запържва се за секунди, докато започне пукане на семената. Разбърква се със захарта и се сваря от огъня. Всичко, включително и нaĸиcнaтoтo мaнгo, се оставя да изстине в cтъĸлeн бypĸaн с неметална капачка. Всекидневно се оставя 5 часа на слънце около две седмици, надвечер се прибира, периодично се разклаща. Съхранява се на хладно.

 

 

Оценете стаията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *