Какво е Дарма в Аюрведичната медицина?

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Дарма – част от Вселенската хармония

Дарма е философска категория, която има пряко отношение към медицинската част на Аюрведа. С нея Аюрведа обозначава  доминираща проява на съзнанието, житейска цел, която оказва влияние на мисленето и начина на живот. Дарма е следването на дълга – първата основна човешка цел. Тя обаче е и част от Вселенската хармония. Заложена е в съществуването на природата: например циклите ден/нощ, поредността на сезоните, при което всичко на земята следва определена Дарма, дълг.

 

Човек трябва да следва своята Дарма, за да поддържа тази хармония. Следва ли друга, балансите се нарушават и в здравословен план започват болестите, а в общ житейски – всякакви проблеми. Ако той върши нещо, което го гнети, не го удовлетворява, значи не следва Дармата си – било то като трудова дейност, било то като съжителство с някого и т.н. Следването на чужда Дарма води до негативни чувства, които човек трябва да подтиска. Това оказва влияние на здравето му. За Аюрведа отрицателните емоции не само понижават настроението, тонуса и общата дееспособност, но и всяко негативно чувство уврежда конкретен орган. Например продължителният подтискан страх вреди  на бъбреците, гневът уврежда черния дроб и т.н.

Дарма има всеки и най-прекият пример е дългът към семейството, обществото, природата. А от тук – и към Всеобщата хармония. Трябва да се уточни, че дарма не е наследствена – това е проява на съзнанието, а то може да се променя по пътя на себеопознаването.

Освен Дарма, има и други основни цели и етапи в развитието на съзнанието и човешкия живот, които са изначално заложени при хората. Като последователност на цели и етапи, пътят на човека може да се определи така: изпълняване на задълженията, натрупване на състояние, отдаване на удоволствията, Просветление – стигане до Мокша. При Мокша човек се освобождава от ограниченията на материалното и се отдава на духовен живот, реализира Божественото в себе си.

Хората на дълга

Има цяла група хора, при които следването на дълга е категорично на първи план и „подрежда“ всичко останало от живота. Това са Хората на дълга. Най-нагледен пример са военните – заради дълга, дори и в мирно време те и семействата им често сменят местата, в които живеят, условията на живот и т.н.

В този смисъл Дарма обозначава и категория хора. Разбира се, в това няма категорична завършеност – Аюрведа отчита, че съзнанието може да се промени, да се смени основната цел и да настъпи нов етап в живота на човека. Напълно възможно е например военни да преминат в цивилния живот и да станат бизнесмени – новата цел и новият житейски цикъл са за натрупване на благосъстояние.

Хилядолетните наблюдения и анализи на Аюрведа са определили дори качества на хората от тази категория. Военните са дисциплинирани, организирани, със стремеж към лидерство, страстни и горди. Наред с това се чувстват длъжни да защитават по-слабите. Лесно приемат промените и дори се стремят да ги правят.

Има и друг вид Дарма – Просветителски. Тези хора се чувстват призвани да предават познанието и мъдростта на другите. Мотивацията им е идеалистична, не се влияе от материалното – какво ще получат като заплащане или друга облага. Силно съпричастни са към другите, интелигенти са, но физически не са активни и издръжливи. Самовзискателни са, което често ги прави нервни и раздразнителни.

Има и „Бунтари“ – свободолюбиви и страстни хора, които се чувстват длъжни да реагират на неправдите или несъвършенствата. Новатори са, поведението и идеите им са нестандартни, лесно се приспособяват към различни условия и роли. Не приемат установените неща, включително и властта. Това обаче е свързано с непостоянство и непоемане на отговорност.

Има и категория на „Търговците“ – обществено активни, щедри към семейството, което защитават на всяка цена. Но пък са самолюбиви и уязвими от зависимости. Дармата на „Работниците“ пък е да помагат на околните. Предани са, но трудно приемат промените.

Дармата и нейното следване

Наличието на Дарма и необходимостта тя да бъде следвана като част от Хармонията, са за цял живот. Това не се променя, независимо от каква основна цел се води човек в дадения житейски цикъл. Аюрведа не съди целите на хората и видовете Дарма, не ги степенува като повече или по-малко значими.  Те са част от съществуването, от живота. Достигането до Мокша за Аюрведа е обща цел на съществуването и възможност, а от човека зависи дали ще я реализира, ще стигне ли до пълното осъзнаване на индивидуалната си душа.

Аюрведа е призвана да помага на хората в техните стремежи да постигат целите, които са си определили, като възстановява здравето им и го поддържа в естествения природен ритъм. За Аюрведа е напълно постижимо човек да достигне до 120 години и да е активен, стига да следва природните закони не само като физиология, но и като контрол, и насочване на чувствата, и духовните дейности.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *