Какво е Кама в Аюрведа?

Удоволствие  всеки ден от живота

Аюрведа е извела 4 основни стремежа в живота на човека, които той си поставя като осъзнати цели. Кама е стремежът към удоволствие. Дарма е стремежът за изпълняване на задълженията в широкия смисъл на думата – в работата, в ученето, към семейството и т.н. Арта е целта за материална и финансова стабилност. Мокша е отдаването на духовността, след като съзнанието се е освободило от материалните неща, давайки си сметка за тяхната преходност.

Аюрведа не говори за удоволствието в първичен смисъл – като разгулност. Кама е удоволствие от живота – всеки ден, във всеки момент.  Удоволствие от труда и резултатите му, от изпълнените задължения, от отношението с близките и околните, от природна картина и т.н. При това – естествено, като понятие Кама включва чувствата, емоциите.

Тези стремежи са естествени при хората и постоянни, те са взаимно свързани по пътя напред. На даден етап обаче някоя от дадена цел е водеща и се получава определена последователност за постигане на баланса в живота и удоволствието от него. Преминаването през четирите етапа по естествен път за развитието на съзнанието позволява постигането на пълния баланс, знание, здраве, дълголетие.

Погледнато като развитие, ако човек изпълнява задълженията си /Дарма/, чрез работата той  ще получава материални блага /Алта/, откъдето ще може да задоволява в по-висока степен желанията си /Кама/. Изминаването на тези три етапа довежда до възможността за разгръщане на Мокша, духовното начало в човека, което да мине в съвършенство.

Този модел на развитие обаче е възможен само ако човек живее в хармония с природните закони, по които е създаден и които са заложени за съществуването му на земята. Нарушили ги, здравето се разклаща, а това обърква всичко. Болният човек е подтиснат, страда от болките и ограниченията, които му налага болестта, не може да бъде истински щастлив, каквато и цел да е постигнал.

Кама и Аюрведа лечението – какво представлява.

За да прочетете цялата статия, регистрирайте се в сайта тук! Ако вече сте регистриран потребител – логнете се тук!
Rate this post

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *