Какво са Пурвакарма и Панчакарма в Аюрведа

Аюрведа билки и лекарства | HealthLife

Натрупаните в организма токсини – основна причина за болестите

Пурвакарма и Панчакарма са два метода за пречистване на организма и са важна част от лечението с Аюрведа. За Аюрведа болестите се причиняват основно от натрупаните в тялото отрови. Тези отрови – „Ама“ – се получават най-вече от неправилно хранене – от хранителни остатъци, които не са разградени и усвоени навреме. Тези остатъци престояват в храносмилателната система и отделят различни токсини – тежки метали, свободни радикали, пестициди.

 

При това преработващите системи в организма са свързани и са така устроени, че да „разпращат“ веществата по тялото до ниво клетка. Така отрови се натрупват не само в червата, черния дроб, бъбреците, злъчката и т.н., но тровят организма и на клетъчно ниво, объркват естествените функции и процеси. С времето токсините образуват слой като полутечно лепило, от което организмът вече не може да се освободи сам. Затова Аюрведа лечението използва пречистващите системи Пурвакарма и Панчакарма при всички болести. Целта е да се премахнат причините за заболяването, а не просто да се облекчават симптомите – да речем, да стихнат болките. Като пречиства с Пурвакарма и Панчакарма тялото от токсините, Аюрведа  премахва условията за развитие на болести, възстановява естествените процеси в организма, възвръща защитните му сили.

Пурвакарма и Панчакарма – хиляди години доказан ефект

Лечебните средства и терапиите при Пурвакарма и Панчакарма са изцяло природосъобразни, каквато е и самата медицина Аюрведа. Използват се само натурални средства – билки на прах или техни отвари, лечебни масла. Терапиите са обливания и омазване с маслата, загрявания на определени зони с компреси, масажи, втриване на билки, също и билкови сауни, вътрешен прием чрез изпиване.  В някои случаи, според заболяването, вътрешният прием на лечебно масло се прилага и през носа или ушите.

 

Пурвакарма и Панчакарма са с категорично доказан лечебен ефект – Аюрведа ги прилага при успешно за лечение на всички видове болести вече над 5000 години. Днес това е признато и от Международната здравна организация към Обединените нации. Дори има специален доклад за Аюрведа – през 1985 година се изтъква значимото й място в лечението с природосъобразни средства, както и  ролята й в превенцията на заболяванията. На практика за Аюрведа не съществуват хронични болести, защото тя успешно ги лекува и провежда ефективна рехабилитация.

Какви терапии включват Пурвакарма и Панчакарма и какъв е ефектът

Пурвакарма включва терапиите чрез външно въздействие – обливанията, втриванията, масажите и т.н. Процедурите са многобройни. Особено важни са манипулациите със затоплено лечебно олио – задържането му върху дадена част от тялото в „кладенчета“, направени от тесто, компреси и др. Някои от тези терапии са дълбокопроникващи с интензивни, други са с по-повърхностно действие. С тях може да се повлиява както физиологичното, така и емоционалното състояние.

С Пурвакарма се извършва прочистване на по-външните слоеве, с което се заздравява и подмладява кожата. С раздвижването на зоните с токсини методът е подготовка на тялото за вътрешно прочистване с Панчакарма.

 

Панчакарма пречистването става с билки и масла, от които се получава слабителен и очистителен ефект. Основно се използват пет метода: лекарствена клизма; прием на слабителни; повръщане; масла през носа, ако се налага, кръвта също се пречиства. Пречистване на кръвта обаче се извършва в редки случаи .

Приложението на различните методи обхваща различни видове болести, като се правят и съчетания. Слабителните процедури например са за прочистване на токсините от стомаха и червата, жлъчката, черния дроб. Прилага се при храносмилателни проблеми, диабет, проблеми със ставите и редица други.

При Панчакарма основна терапия е лекарствената клизма за пречистване на дебелото черво. Разтворът включва масло и отвара от билки. Процедурата се прилага няколко дни според състоянието на пациента.

Лекарства през носа се въвеждат за прочистване от токсини в областта на врата и главата при безсъние, проблеми с паметта, зрителни или дихателни проблеми и др.

Лечебното повръщане, предизвикано от билки, се използва при затлъстяване, киселини в стомаха, отоци, бронхиална астма, алергии, сенна хрема и др.

При лечебен курс с Пурвакарма и Панчакарма се постига пречистване на над 50 на сто от вредните вещества в организма. Освен успешното лечение на дадено заболяване, се постига видимо подмладяване на тялото, тонусът се вдига, човек става жизнен и активен.

Оценете стаията

Образование: Бакалавърска степен на факултета по Аюрведа медицина и хирургия към университета в Пуна през 2000 година.

Опит:

Доктор Гардже работи като „Аюрведачаря”( Ayurvedacharya), което в буквален превод носи значението – Гуру на аюрведа. Лицензиран е от индийското правителство като лекар по аюрведична медицина и хирургия. Специализирал е в използването и лечението чрез билкови лекарства по Аюрведа.

Докторът е квалифицан да прилага близо 400 различни видове билки и техни формули, които се използват за лечение на редица болести. Също така има специализация за практикуване на Панчакарма – традиционна система от Керала. Той е последовател на аюрведичната висша медицина от Керала, която се нарича– Аря Вайдя Чикитса (ARYA VAIDYA CHIKITSA) и е основана още преди 500 години от „Mahrashi Gurudeo Vagbhata”.

Практикувал е заедно с опитните професори и лекари по медицина, които са давали консултации на министър-председателя и президента на Индия!

Неговата лекарска дейност е помогнала на много пациенти да бъдат излекувани, като за целта използва без да видоизменя традиционните аюрведични лечебни техники, които се използват в аюрведичната медицина.

Д-р Махеш Гардже е уверен в теориите, за това, което представлява психосоматичната причина на болестния процес. Най-вече, че чрез силата на ума и позитивното мислене, лечение могат да намерят редица заболявания!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *