Напитки за детокс

Диети за отслабване

Водата – основен „филтър“ срещу токсините в организма

Като се говори за напитки за детокс, няма начин на първо място да не се посочи изключително важното значение на водата. Без нея организмът ще се самоотрови и ще загине за по-малко от седмица.

Диета с много вода

Нейната роля е за разтварянето на веществата, усвояването на полезните, отделянето на ненужните, пренасянето и извеждането им от организма. Дейността й е както на клетъчно, така и на извънклетъчно ниво. Средата, в която се извършват процесите в клетките, е силно оводнена, водата ги прочиства и спомага за нормалния й растеж. Извън клетките голямо количество вода се съдържа в кръвта – над 80%/, в лимфата – над 90 на сто, както и в различните органи. Съдържанието й в белите дробове например достига до 90%, в сърцето и мозъка, както и в мускулите, е повече от 70 %, в бъбреците е към 80 %, има я в костите, кожата и т.н. Всъщност човешкият организъм е „мокър“ и макар че с годините количеството вода намалява, тя неизменно има съществена роля – в тялото на човек в напреднала възраст съдържанието й е над 55 на сто. При средна възраст нормалното е повече от 60 процента, при новородените е още по-голямо.  Две трети от това количество се съдържа в клетките. Поради всичко това, за „опресняването“ – за да се поддържа балансът и нормалните функции на организма за самопречистване, е необходимо на ден да се пие поне по литър и половина-два вода. За правилното й усвояване това количество трябва да се приема често по малко. Също така трябва да се отбележи, че различните газирани напитки, сокове, кафе и т.н. не могат да заместят водата, макар че я съдържат в голяма степен. Това е така заради химическите им съставки. Водата, като пречистваща организма, може да се овкусява с натурални плодови и зеленчукови съставки, богати на водно съдържание.

Лимонът и джинджифилът – универсални за детоксиращи напитки

Човек може всеки ден бързо и лесно да си прави детоксиращи напитки вкъщи. Използват се вода, плодове или зеленчуци, могат да се прибавят и билки. Важно е обаче плодовете и зеленчуците да са биопроизводство – да са отгледани без изкуствени торове и препарати. Доказано полезни за детокс на организма са лимоните, джинджифилът, краставиците, ябълките, кокосът, ягодите, алое вера, ментата. Някои могат да се използват самостоятелно – например лимонова вода, джинджифилова, ягодова, могат да се правят и комбинации.

Джинджифил с лимони

Особено популярни са лимонът и джинджифилът – те могат да се влагат дори при напитки, за които се използват сладки плодове.

Лимоните са натурален мощен антиоксидант, който спомага за обмяната на веществата, за пречистването на черния дроб, на кръвта, кръвоносните съдове и т.н. Същото може да се каже и за джинджифила, който се използва и самостоятелно – няколко тънки резенчета в чашата с вода, и в комбинации.

Рецептите с лимони са лесни. Може просто един лимон да се изцеди в кана с вода, или да се сложи на резенчета, и през деня да се изпие. За сутринта е препоръчително една чаша на гладно. Лимонът може да се комбинира и с краставица – в каната с вода се слага един лимон на тънки парченца и се нарязва краставицата. Популярно при този вариант е да се добавят и пресни листа от мента.  Към комбинациите на лимона за детоксиращи напитки е и джинджифилът. Необходимата вода е 300 мл. В нея се слагат две-три резенчета от лимона, останалата част се изцежда. Добавя се и краставица – няколко резенчета, стрък прясна ментата. Изсипва се и настърган джинджифил – една супена лъжица, а ако е на прах – една щипка. За подсладител се добавя мед. Особено детоксиращ ефект има напитката от вода с лимон в съчетание с 2-3 щипки червен лют пипер, като тази рецепта включва и кленов сироп. Пие се около седмица.

Напитки за детокс на основата на плодови съставки

Има многобройни варианти за напитки за детокс, при които се използват плодове. Широко се използват детокс рецептите с ябълки и ябълков оцет. При една от тях в каната с вода се сипва суров био оцет от ябълки – 2 супени лъжици, също толкова сок от грозде, боровинки или лимон, малко канела, за сладост се добавя и мед.

Свежи сокове от плодове

Пие се няколко дни по малко сутрин на гладно. Друга рецепта включва няколко резена от ябълка, супена лъжица ябълков оцет, канела и джинджифил на прах по една щипка, сок от един лимон, разбъркани в 300 мл. вода. Като подсладител се използва мед, достатъчно е една лъжица. Друг вариант е в каната да се нарежат няколко ябълки, да се добавят лимоновият сок и канелата, и да се оставят да покиснат около час преди пиене.

За детоксикираща напитка може да се използват 2 лъжички неподсладен натурален сок от боровинки. Добавя се същото количество лимонов сок и отвара от глухарчета, приготвена от сухата билка за чай. Сместа се пие няколко дни.

Ягодите също са полезни за детоксираща напитка. Чаша ягоди се нарязват в каната с вода, добавя се морска сол – една щипка, пресен розмарин – достатъчно е стръкче, може да се прибавят и парченца диня.

5 (100%) 1 vote

Специализирал в областта на гериатрията и нутрициологията.

Професионалната му кариера започва през 2005 година с организиране на групи за редукция на наднорменото тегло и повишаване на двигателната им активност.

Участник и лектор в много форуми, семинари и дискусионни теми. Теодор Кордев е привърженик на активния начин на живот и възстановяване на естествения физиологичен ритъм на организма.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.